İşte Olimpiyat ordumuz

calendar 26 Temmuz 2008 10:06
Haber: Milliyet
İşte Olimpiyat ordumuz
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.

Paylaş:



Kimilerine göre atletizm başlamadan olimpiyat başlamaz. Bu sloganı, atletizm müsabakalarının start alacağı günün öncesindeki kokteylde, Uluslararası Federasyonun Başkanı 'olimpiyat yarın başlıyor' sözleriyle herkese hatırlatır.

İşte belki de antik çağda olimpiyatın başlangıç amacı olan atletizm, modern çağda Türkiye açısında uzun süre bir türlü başlamadı! 1948 Londra'da Ruhi Sarıalp ile gelen üç adım bronzudan sonra yarım asırı aşan bir uykuya yattık. Taa ki, çekiçte Eşref Apak'ın Atina 2004'te 'piyangodan çıkan' bronzuna kadar...

Şampiyon Macar Annus'un doping kontrolünden kaçması, dördüncü olan Apak'a bronz madalya getirmişti. Aslında her nasıl olursa olsun, bizim bu madalyaya çok ihtiyacımız vardı. Atina'dan sadece bir ay önce Süreyya Ayhan'ın doping kontrolü sorunu ve ardından oyunlardan çekilmesiyle yaşanan şokun ardından bir teselli ikramiyesiydi bu...

13 YENİ ATLET!

Atina'ya 11 atletle giden Türkiye, Pekin 2008'de bu sayıyı 16'ya çıkardı. Bu bir katılım rekoru. Üstelik atletlerimizin 10'u A barajını aşarak Çin'e gidiyor. Bu yılki atletizm kadromuz, Atina'ya göre büyük değişiklikler gösteriyor. Atletlerin 12'si ilk kez olimpiyata gidecek. Dört sene önce de yarışan Elvan Abeylegesse (5 bin, 10 bin metre), Eşref Apak (çekiç) ve Ercüment Olgundeniz (disk) ile 2000 ve 2004'te Belarus adına katılan Svetlana Sudak'ın (çekiç) yanına bu kez, Nevin Yanıt (100m engel), Halil Akkaş, Türkan Erişmiş, Aslı Çakır (3 bin metre steeple), Selim Bayrak (5 bin, 10 bin), Melis Mey (uzun atlama), Merve Aydın (800 metre), Özge Gürler (400m engel), Recep Çelik (20 km yürüyüş) ve Abdil Ceylan, Bahar Doğan (maraton) eklendi.

Pekin'de en önemli madalya beklentimiz 5 bin ve 10 bin metrelerde Elvan Abeylegesse olacak. Atletizmin ilk günü 15 Ağustos'ta madalya şansının daha yüksek olduğu 10 bin metrede piste çıkacak olan Elvan, Etiyopyalı ve Kenyalı rakipleri arasında kürsüye çıkmaya çalışacak. Bir dönem 14.24.33 ile Dünya rekorunu kırdığı 5 bin metrede ise Elvan'ı, yine şimdiki rekortmen Meseret Defar'ın başını çektiği Afrikalılar zorlayacak.  

EŞREF MUAMMASI

Bu sezon 80.36 atan ancak daha sonra istenilen performansı yakalayamayan, olimpiyat arefesinde de antrenörü Astapkovich'in yerine eski hocası Artun Talay'a dönen Eşref Apak'ın işi zor. Hem kilo fazlasını, hem de aklındaki sorunları atmaya çalışan ve kafes problemini bir türlü çözemeyen Eşref'in Atina'daki bronz başarısını tekrarlaması için yeniden 80 metrenin üzerine çıkması gerekecek. 'Cesur yürek' Halil Akkaş, bu sezon sakatlıklarla boğuştu. Belindeki spazmın ardından şimdi de ayağındaki sakatlık canını sıkıyor. Ancak Pekin'de yine yüreğiyle koşup, 3 bin engelde finale kalabilecek yeteneğe sahip. Alemitu Bekele, hem 5 bin, hem de 1500 metrelerde baraj geçmesine rağmen programın uygun olmaması nedeniyle sadece 5 binde yarışabilecek. 15.05.85'lik derecesi final için yeterli olabilir ancak kürsü için daha iyisini yapmaya çalışacak. 3 bin engelde A barajını iki atletimiz birden geçti. 9.42.36 koşan formdaki Türkan Erişmiş ve 9.43.34'ü bulunan Aslı Çakır'ın final kovalamak için 9.40'ın altına inmeleri gerekecek.

NEVİN YANIT FORMDA

100 engelde bu sezon sürekli 13 saniyenin altını koşan ve uluslararası yarışlarda tecrübe kazanan Nevin Yanıt, 12.76'lık en iyi derecesi civarında koşarak yarı finali bulabilir. Rekorunu geliştirmesi halinde Yanıt'a final şansı doğabilir. Güney Afrikalı çiçeği burnunda Türk vatandaşı Karin Melis Mey, uzun atlamada kendisini kanıtlamış, kaliteli bir atlet. 6.93'lük en iyi derecesi madalyayı zorlayacak düzeyde.

Yarışma günü ortaya koyacağı performansa bağlı olarak kürsüye kadar yürüyebilir. Çekiçte bu sene 70 metreyi geçen Svetlana Sudak, finalde yarışmak için mücadele edecek. Diskin 'olgun' ismi Ercüment Olgundeniz, yine 60 metreyi aşıp, finalin kapısını açmaya çalışacak.Henüz 18 yaşında 800 metrede 2.00.33 ile Süreyya Ayhan'ın rekorunu kırarak dikkatleri çeken Merve Aydın, B baraj derecesiyle gideceği Pekin'de, her şeyden önce büyük tecrübe kazanacak. 400 engelde Özge Gürler seçmeden çıkmaya çalışırken, maratonda Abdil Ceylan, Bahar Doğan, 20 km. yürüyüşte de Recep Çelik ön sıralarda yarış bitirme hedefiyle yarışacaklar.

ATLETİZM

İKİ BRONZ ALDIK

Türkiye'nin olimpiyat tarihindeki atletizm macerası, 1906 Atina ara olimpiyatlarında başladı. Bu oyunlara Osmanlı Devleti adına giden 30 gayri müslim arasında beş de atlet vardı. 1908'de Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin kuruluşu sonrası 1912 Stockholm'e kendi paralarıyla giden iki atletimiz Vahram Papazyan ve Mıgırdiç Mıgıryan Türkiye'yi oyunlarda temsil ettiler.

Cumhuriyet döneminin ilk olimpiyatı 1924 Paris'e 11 atletimiz gitti. Bu tarihten itibaren 1936 Berlin ve 1956 Stockholm hariç tüm oyunlara çeşitli sayılarda milli atletimiz katıldı.

Türk atletizmi, olimpiyatta bugüne kadar iki madalya kazanabildi. İlk madalya, 1948 Londra Olimpiyatı'nda üç adım atlamada 15 metre 02,5 santimetrelik derecesiyle üçüncü olan Ruhi Sarıalp'in bronzu oldu.

Bu tarihten sonra yarım asırı aşan madalya hasretimize, 2004 Atina'da Eşref Apak son verdi. Çekiç atma müsabakalarını 79.51 metreyle dördüncü sırada tamamlayan Apak, Macar Adrian Annus'un altın madalyası doping testinden kaçtığı için elinden alınınca bir sıra yukarı çıkarak bronz madalyayı boynuna taktı.   

TARİHÇE

Citius, Altius, Fortius
Sporların anası olarak kabul edilen atletizm, olimpiyat oyunları tarihinin en eski ve en renkli dallarından biridir. Antik Yunan'da MÖ 776'da başlayan eski olimpiyatlardan bu yana oyunlar takviminden sürekli yer alan atletizm, o dönemde koşu, ağırlık taşıma ve atlama temellerine dayanıyordu.

Olimpiyatın sloganı 'Citius, Altius, Fortius' da (daha hızlı, daha yükseğe, daha güçlü) atletizmden esinlenilerek ortaya çıkmıştır. Antik çağda Olympia'daki 28.5 metre eninde ve 192.27 metre boyundaki bir statta yapılırdı. 1912'de Uluslararası Atletizm Birliği'nin (IAAF) kurulmasıyla hızlı bir gelişim sürecine giren atletizm, günümüzde en fazla madalya dağıtılan olimpik branş özelliğini korumaktadır. Atletizmin olimpiyat geçmişinde ABD, SSCB ve Demokratik Almanya en başarılı ülkeler olarak göze çarpıyordu. Günümüzde sprint, engel ve atlamalarda ABD, mesafe koşularında da Kenya, Etiyopya gibi Afrika ülkeleri öne çıkmaktadır. Pekin 2008'de 2 bin civarında atlet, 47 daldaki madalyalar için mücadele edecek. Bayanlarda 3 bin metre engel ilk kez olimpik dal olarak koşulacak. 

EŞREF APAK
Branş: Çekiç atma 
En iyi derecesi: 81.45 m
Doğum Tarihi: 03.01.1982-Kalecik
Boyu & Kilosu: 1.85/110 kg
Eğitimi: Gazi Üniversitesi BESYO
Kulübü: Enka Spor Kulübü
Antrenörü: Artun Talay
Başarıları: 2004 Olimpiyat 3.'sü, 2005 Universiade 2.'si, 
2007 Dünya 11.'si, 2008 Avrupa Atmalar 5.'si

ELVAN ABEYLEGESSE
Branşı: 5000m-10000m , En iyi derecesi: 14.24.68 - 30.21.67
Doğum Tarihi: 11.09.1982 - Addis Ababa,
Boyu & Kilosu: 1.63/42 kg, Eğitimi: Lise, Kulübü: Enka
Antrenörü: Anatoly Bychkov,
Başarıları: 5 bin metre: 2006 Avrupa 3.'sü, Dünya 5.'si, 10 bin metre: 2007 Dünya 2.si, Avrupa Kupası 1.'si (üç kez) 

HALİL AKKAŞ
Branş: 3000 m engelli
En iyi derecesi: 8.18.43
Doğum Tarihi: 01.07.1983-Kütahya
Boyu & Kilosu : 1.76/60kg
Eğitimi: Dumlupınar BESYO
Kulübü: Enka
Antrenörü: Ramazan Kutlu
Başarıları: 1500 m Dünya Salon 4.'sü, 3 bin engel Dünya 6.'sı, 3 bin Avrupa Salon 4.'sü, 5 bin Avrupa 4.'sü, 2005, 2007 Universiade Şamp.

K.MELİS MEY
Branş: Uzun Atlama
En iyi derecesi: 6.93 m
Boyu&Kilosu: 1.72 m - 56 kg
Doğum Tarihi : 31.05.1983
Kulübü: Fenerbahçe
Antrenörü: Charley Stohmenger
Başarıları: 2005 Üniversite Oyunları 6.'sı

ALEMİTU BEKELE
Branş: 5000 metre
En iyi derecesi: 15.05.85
Doğum Tarihi: 1977-Etiyopya
Doğum Yeri: 1977-Etiyopya
Boy&Kilosu: 1.63/46 kg
Kulübü: Üsküdar Belediyesi
Antrenörü: Ertan Hatipoğlu
Başarıları: Avrupa Salon 10.'su, Avrupa Şamp. Kulüpler 2.'si

NEVİN YANIT
Branşı: 100 m. engelli
En iyi derecesi: 12.76
Doğum Tarihi: 16.02.1986-Mersin
Boyu & Kilosu: 1.69/56kg
Eğitimi: Mersin Ünv. BESYO 3.sınıf 
Kulübü: Fenerbahçe
Antrenörü: Cüneyt Yüksel
Başarıları: 2007 Dünya Şamp. yarı finalist, Universiade 2.'si,
23 Yaşaltı Av.Şampiyonu, Avrupa Kupası 1.'si   

SELİM BAYRAK
Branş: 10 bin metre
En iyi derecesi: 27.47.75
Boyu&kilosu: 1.62/48 kg.
Doğum Tarihi: 30.11.1987-Etiyopya
Kulübü: Fenerbahçe
Antrenörü: Anatoly Bychkov
Başarıları: 2008 Avrupa 10 bin metre Kupası 1.'si

MERVE AYDIN
Branş: 800 metre
En iyi derecesi: 2.00.33
Boyu&kilosu: 1.80/58 kg.
Doğum Yeri & Tarihi : İstanbul 1990
Kulübü: Fenerbahçe
Antrenörü: Ebru Kavaklıoğlu
Başarıları: 2008 Dünya Gençler ikincisi

ÖZGE GÜRLER
Branşı: 400 m.engelli
En iyi derece: 56.33
Doğum Tarihi: 16.02.1986-Mersin
Boyu & Kilosu: 1.69/56kg
Eğitimi: Beden Eğitimi Öğrencisi
Kulübü: ENKA
Antrenörü: Taner Akın
Başarıları: 2007 Universiade 6.'sı, Avrupa Kupası 1.Lig 6.'sı

TÜRKAN ERİŞMİŞ
Branşı: 3000 m. engel
En iyi derecesi: 9.42.36
Doğum tarihi: 09.01.1984-Ağrı
Boyu & Kilosu: 1.75/52 kg.
Eğitimi: Aksaray Ünv. BESYO
Kulübü: Üsküdar Belediyesi 
Antrenör: Ali Çelik
Başarıları: Üniversite Oyunları 2005 ve 2007 3.'lüğü
2005 Avrupa 23 Yaşaltı 2.'liği, 2006 Avrupa Kros 3.'lüğü

BAHAR DOĞAN
Branşı: Maraton
En iyi derecesi: 2.31.13
Doğum Tarihi: 02.09.1974-Kocaeli
Boyu & Kilosu: 1.56/48kg
Eğitimi: Kocaeli Ünv. BESYO-Yüksek Lisans
Kulübü: Üsküdar Belediyesi
Antrenörü: Ertan Hatipoğlu
Başarıları: Balkan Maraton Şampiyonu, Düsseldorf Maratonu 6.'sı

ABDİL CEYLAN
Branş: Maraton
En iyi derecesi: 2.16.13
Doğum Tarihi: 30.04.1983-Eskişehir
Boyu & Kilosu: 1.77/62kg
Eğitimi: Gazi Üniversitesi BESYO
Kulübü: Kocaeli Belediyesi Kağıtspor
Antrenörü: Metin Sazak
Başarıları: Avrasya Maratonu 20.'si

ERCÜMENT OLGUNDENİZ
Branş: Disk atma
En iyi derecesi: 64.34 m
Doğum Tarihi : 07.07.1976-İzmir
Boyu & Kilosu: 1.98/148kg,
Eğitimi: Lise
Kulübü: Enka Spor Kulübü
Antrenörü: Teodoru Agachi
Başarıları: 2007 Avrupa Atmalar Şamp. 3.'lük, Akdeniz Oyunları 3.'lük

ASLI ÇAKIR
Branşı: 3000 m.engelli
En iyi derecesi: 9:43.34
Doğum Tarihi: 20.08.1985
Boyu & Kilosu: 1.68/49kg
Eğitimi: Üniversite
Kulübü: Üsküdar Belediyesi
Antrenörü: İhsan Alptekin
Başarıları: Avrupa Kupası 1.Lig 3.'sü

SVETLANA SUDAK
Branşı: Çekiç Atma
En iyi derecesi: 70.28 m
Doğum Tarihi: 17.11.1971-Belarus
Boyu & Kilosu : 1.74/90 kg
Kulübü: Enka Spor Kulübü
Antrenörü: Konstantin Astapkovich
Başarıları: 1999 Dünya 9.'su

RECEP ÇELİK
Branş: 20 km yürüyüş
En iyi derecesi: 1.22.36
Doğum Yeri: 1983 Diyarbakır
Boyu&Kilosu: 1.77/60 kg,
Eğitimi: Dicle Ünv. BESYO
Kulübü: Diyarbakır PTT
Antrenörü: Nikolai Radionov,
Başarıları: Avrupa 16.'sı

Tümü
 Reklam 
  • PUAN DURUMU
  • FİKSTÜR
  • STSL
  • 1.Lig
  • İng
  • Alm
  • İsp
  • İta
  • ŞL
  • AL
  • KL
TakımlarOGBMAYP
1 Galatasaray 22 17 4 1 55 15 55
2 Fenerbahçe 22 15 7 0 51 20 52
3 Trabzonspor 22 13 6 3 43 26 45
4 Göztepe 22 11 8 3 27 12 41
5 Beşiktaş 22 11 7 4 40 29 40
6 Başakşehir 22 9 6 7 38 25 33
7 Samsunspor 22 7 9 6 25 27 30
8 Kocaelispor 23 8 6 9 21 24 30
9 Gaziantep FK 22 7 7 8 29 38 28
10 Alanyaspor 22 5 11 6 24 25 26
11 Rizespor 23 5 9 9 28 35 24
12 Antalyaspor 22 6 5 11 22 35 23
13 Gençlerbirliği 22 6 5 11 28 33 23
14 Konyaspor 22 4 8 10 25 35 20
15 Kasımpaşa 22 4 7 11 19 31 19
16 Eyüpspor 22 4 6 12 18 35 18
17 Kayserispor 22 2 10 10 17 43 16
18 Karagümrük 22 3 3 16 20 42 12