Daniyar gümüşle tarihe geçti

Milli sporcu Daniyar, Rio'da kazandığı gümüş madalyayla halter tarihine adını yazdırdı. 2004 Atina Olimpiyatları'ndan sonra Türkiye, Rio'da gümüş madalya ile halterde yeniden podyuma çıktı

Haber; AA
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
Daniyar gümüşle tarihe geçti
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
23 Ağustos 2016 12:05
Türkiye'nin 2016 Rio Olimpiyatları'nda kazandığı 8 madalyadan birisine imza atan Daniyar İsmayilov, gümüş madalyayla halter tarihine adını yazdırmayı başardı. 

Rio'ya kadar 13 kez olimpiyatlarda mücadele eden halter, olimpiyat tarihindeki 11. madalyasına devşirme sporcu Daniyar ile ulaştı. 2008 Pekin Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanan Sibel Özkan'ın gümüş madalyası ise Rio Olimpiyatları öncesi doping kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle geri alınmıştı.

Rio'da erkekler 69 kiloda podyuma çıkan Daniyar İsmayilov, koparmada 163, silkmede 188 ve toplamda da 351 kiloya ulaşarak, kariyerine olimpiyat gümüş madalyasını eklemeyi başardı. 2004 Atina Olimpiyatları'ndan sonra Türkiye, Rio'da gümüş madalya ile halterde yeniden podyuma çıktı.

Üç kadın sporcu elendi 

Türkiye'nin halter branşında 4 kota aldığı 2016 Rio Olimpiyatları'nda 3'ü kadın 4 sporcu mücadele etti.

Daniyar İsmayilov'un gümüş madalyayla podyuma çıktığı organizasyonda, kadınlar 63 kiloda Mehtap Kurnaz, 69 kiloda Duygu Aynacı ve 75 kiloda Assiya İpek ise madalya kazanamadı.

İlk olimpiyat madalyası Naim Süleymanoğlu'ndan 

1988 Seul Olimpiyatları'na kadar halterde oyunlardan madalya kazanamayan Türkiye, Naim Süleymanoğlu ile bir ilke imza attı.

Seul'de erkekler 60 kiloda dünya ve olimpiyat rekoru kırarak şampiyon olan Bulgar asıllı Türk sporcu, Türk halterine olimpiyatlardaki ilk madalyasını kazandırdı. Naim, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda da altın madalya alarak, üst üste 3 kez olimpiyat şampiyonu olan ilk Türk sporcu unvanını kazandı.

Naim'in ardından Halil Mutlu, Türk halterine ikinci altın çağını yaşattı. Halil, 1996 Atlanta, 2000 Sidney ve 2004 Atina Olimpiyatları'nda altın madalya kazanarak, Naim'in 3 olimpiyat şampiyonluğu unvanına ortak oldu. 

Nurcan Taylan ilki başardı 

2004 Atina Olimpiyatları'nda ilk kez milli takım kafilesinde kadın halterciler yer aldı.

Milli sporcu Nurcan Taylan, 48 kiloda altın madalya kazanarak, Türkiye'ye kadınlar halterdeki ilk olimpiyat madalyasını getirdi. 

Atina Olimpiyatları'nda Sedat Artuç ve Reyhan Arabacıoğlu da bronz madalya kazanarak kürsüye çıkmayı başardı. 

2004 Atina'da altın madalyaya ulaşan bir başka isim ise Taner Sağır oldu. Erkekler 77 kiloda olimpiyat rekoru kıran Taner, podyumun üst basamağında yer aldı.

Mutlu: "Kişiye yönelik sistemle başarı kazanılmaz" 

Eski olimpiyat şampiyonu milli halterci Halil Mutlu, Daniyar İsmayilov'u iyi tanıdığını ve daha iyi dereceler yapabilecek potansiyele sahip bir sporcu olduğunu belirtti.

Olimpiyatlarda kürsüde yer alabilmenin başarı olduğunu anlatan Mutlu, "Daniyar İsmayilov'un elde ettiği başarı küçümsenmeyecek düzeyde. Kendisini tebrik ediyorum." dedi. 

Halterde sistem yanlışlıklarının bulunduğunu savunan Mutlu, "Oyunlara kota alabilirsiniz ama yarıştıracak sporcu bulamazsanız bir işe yaramıyor. Açıkçası halter, beklentilerimize karşılık veremedi." ifadelerini kullandı. 

"8 sene önce sporu bıraktım, benden sonra kimse yetişmedi." diyen Halil Mutlu, şöyle konuştu: 

"Aynı sporcularla yola devam ediyoruz, alttan yetişen sporcu yok. Nurcan 2004, Sibel ise 2008 yılından gelen isimler. Kişiye yönelik sistemle başarı kazanılmaz. Onlar bıraktığı zaman ne yapacaksınız. Çocuklarımıza sahip çıkmak ve sabretmemiz gerekiyor. Sporcu yetiştirirken de seçici davranmak lazım. 200 sporcu varken iki takım çıkartabiliyorduk. Şu anda bin küsur lisanslı sporcu var, olimpiyatta yarışacak sporcu yetiştiremiyoruz. 2020 Tokyo Olimpiyatları artık geldi. Sporcu yetiştirmeyi 2024 olimpiyatları için yapmalıyız. 12 senedir olimpiyat oyunlarında halterde madalya yok. 12 sene kayıp demektir."

GÜNÜN İLGİ ÇEKEN VİDEOSU
Tümü
 Reklam