- SPORX DIÞ HABERLER - 2012 yýlýnýn Aralýk ayýnda Japonya'da düzenlenen Kulüpler Dünya Kupasý'nda denenen sistem baþarýlý bir sonuç vermesinden sonra FIFA, gol çizgisi teknolojisini 2014'te Brezilya'da gerçekleþecek olan Dünya Kupasý'nda kullanma kararý aldý.
Sporx’i buradan Google’da iþaretle, en özel haberlere ilk sen ulaþ!
2013 FIFA Konfederasyon Kupasý ve 2014 FIFA Dünya Kupasý'nda uygulamayý hayata geçirmeyi planlayan FIFA, ihalelerin ardýndan turnuvalarda kullanýlacak olan tüm statlara sistemi kurmayý hedefliyor.
'Gol Çizgisi' teknolojisi için teknik ekipmaný üretmek üzere bir çok firma hazýrda beklerken, FIFA bugün üretici firmayý belirlemek için bir ihale baþlattý.
FIFA'nýn kalite standartlarýný saðlayan iki üretici firma bulunurken, üreticileri teþvik etmek için baþlatýlan ihalede hedef, az maliyetle en kaliteli teknolojiyi kullanmak. FIFA, daha önce Hawk-Eye(Ýngiliz) ve GoalRef(Alman) adlý iki teknolojiye lisans vermiþti.
Lisans alan teknolojiler
Hawk-Eye teknolojisi 6-8 kamera ile kale çizgisini izleyerek 3 boyutlu bir örneklem oluþturuyor ve top çizgiyi geçmiþ ise 1 saniye içerisinde hakemin saatine uyarý yolluyor. Hawk-Eye teknolojisinin ilk olarak Ýngiltere Premier Lig'deki maçlarda uygulanmasý bekleniyor. Profesyonel Ýngiliz liginin yöneticileri kameralarý, ekran baþýndaki izleyicilere golleri tüm detaylarýyla ulaþtýrmak için de kullanmayý planlýyor.
GoalRef teknolojisi ise topa elektronik devreler yerleþtirirken, kale çizgisi ve paralelindeki kale direklerine de manyetik sensörler entegre ediyor. Topun tamamen çizgiyi geçtiðini sensörler algýlarsa, hakemin saatine 1 saniye içerisinde uyarý yolluyor.
Ýhale ile ilgilenen þirketler Nisan ayýnda gerçekleþecek olan Konfederasyon Kupasý öncesi, Mart ayýnda denemelere tabii tutulacaklar.



















