Engelleri aşarak Türk spor tarihine adını altın harflerle yazdıran 8 kadın

18 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, tüm engellerini aşarak tarihe geçen ve bizleri gururlandıran 8 kadın sporcumuzu bir kez daha hatırlayalım.

Haber; Sporx.com
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
Engelleri aşarak Türk spor tarihine adını altın harflerle yazdıran 8 kadın
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
19 Şubat 2019 16:35
Son güncelleme 19 Şubat 2019 16:48
Dünyanın en zor işlerinden biri: Kadın olmak. Daha zoru ise, sporcu bir kadın olmak. İşte dış dünyanın her türlü baskısına gögüs gererek, karşılarına çıkan zorlukları bir bir aşarak spor dünyasında adını duyuran ve tarihe geçen 8 "çok özel" kadın sporcumuz...

OLİMPİYAT MADALYALI BİR DOKTOR

"Hastalığım birden ortaya çıktı ve "Neden bu rahatsızlık var?" diye düşünürdüm, sebenini çok sonra anladım. Ülkeme altın madalya kazandırıp, İstiklal Marşı'mızı okutmakmış". 18 yaşında geçirdiği hastalığın ardından gözlerini kaybeden Mesme Taşbağ, bu sözleriyle hepimizin kalbine dokunurken, kazandığı madalyalarla ülkemizi gururlandırdı. 2016 Paralimpik Olimpiyatlarında bronz madalya kazanan Mesme Taşbağ, aynı zamanda doktorluk da yapıyor.



SULARIN "ALTIN" KIZI

2003'te iki kolu olmadan ve kalça kemiği çıkık olarak dünyaya gözlerini açan Sümeyye Boyacı, 5 yaşında yüzmeyi öğrendikten sonra "suya" aşık oldu. Akvaryumda gördüğü balıklardan etkilenerek yüzmeye başladı ve azmi sayesinde Cumhuriyet tarihinin ilk kadın Avrupa Şampiyonu oldu. "Hiçbir zaman kollarımın olmayışını problem etmedim. Zamanla kollarımın çıkacağını düşünüyordum" diyen Sümeyye, ayaklarıyla resim yapıyor ve dikiş makimesinde elbise dikmeyi de çok seviyor.



OLAĞANÜSTÜ BİR GÜÇ: NAZMİYE MURATLI

Doğuştan bedensel engelli Nazmiye Muratlı, 25 yaşında başladığı halterde, tarihi başarılara imza attı. Haltere başladıktan sadece üç ay sonra Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalyayı kazandı. 6 yılda dört altın madalya kazanan Nazmiye, 2016'da Rio Olimpiyatlarında da dünya rekorları kırarak altın madalyaya uzandı. Doğuştan engelli değil, doğuştn sporcu olduğunu tüm dünyaya gösteren Muratlı, "Ne makyajdan, ne saçtan vazgeçerim ama erkeklerin yapamadığı dereceleri yaptım" açıklamasını da yapıyor.



OKÇULUK İLE HAYATA TUTUNDU

6 yaşında geçirdiği talihsiz trafik kazası sonunda bacaklarını kaybetti ama okçulukla spora sıkı sıkıya sarıldıktan sonra tarihe adını yazdırmayı başardı. Merve Nur Eroğlu, 2011 yılında başladığı Okçulukta Avrupa ikincilği de olmak üzere 14 madalya kazandı. Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından düzenlenen oylamada 2018'de paralimpik kadınlar kategorisinde yılın sporcusu seçildi.



TEKVANDODA DÜNYA ŞAMPİYONU

Afyonkarahisar'da 4 yaşındayken geçirdiği trafik kazası sonrasında sol kolunu kaybeden Ayşe Dudu Karatay, bir süre atletizm ile ilgilendikten sonra 2013 yılında tekvandoya başladı. Kariyerine 2 dünya ve 3 Avrupa şampiyonluğu, bir dünya ikinciliği, 2 Avrupa ikinciliği sığdırarak ülkemizi gururlandıran başarılı sporcu, rakiplerinin 2 kolu olmasını da avantaja çevirdiğini söyleyerek çalışmalarına Olimpiyat şampiyonluğu kazanmak için devam ediyor.



EFSANE BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ: DİLAN ONĞULU

Doğuştan kolları ve bacakları yoktu. Ama yılmadı ve kardeşinin okuma fişlerini alıp, ağzıyla yazı yazarak üniversiteyi kazandı. İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Sosyal Hizmetler Programı öğrencisi Dilan Onğulu, 2017-2018 ve 2018-2019 Bedensel Engelliler Türkiye Yüzme Şampiyonalarında S-1 kategorisinin farklı disiplinlerinde toplamda 7 altın madalya kazanarak büyük bir başarıya imza attı. İnandıktan sonra engellerin ortadan kalkacağını herkese gösteren Dilan, "Evde oturarak hayıflanarak ömrünüzü tüketmeyin. Hep gülün. Her şey kalpte ve beyinde bitiyor. Örnek bir insan olmak istiyorum. İnsanlara 'Dilan yaptıysa biz de yaparız' dedirtmek istiyorum. Kolum ve bacağım yok. Buna rağmen yapıyorum, siz neden yapamayasınız?" diye mesaj veriyor.



KIZIYLA MADALYA KOVALIYOR

Doğuştan engelli olan ve tekerlekli sandalyeye mahkum olmasına rağmen hiçbir zaman pes etmediğini vurgulayan Çağla Atakal, haftanın 3 günü poligona giderek atıcılık alanında Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek için çalışıyor. Çocuğu ile birlikte hazırlıklarını yapan milli sporcu, olimpiyatlarda da başarıyla mücadele etti.



AZİM, SIKI ÇALIŞMA: "BAŞARDIM"

Doğuştan görme engelli olan Zeynep Çelik hayata herkes gibi çok avantajlı başlamasa da azimle çalıştı ve Türk spor tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Kardeşinin yönlendirdiği Jodoya ilgi duyan ve günde 6-7 saatlik bir çalışma temposuna giren milli sporcu, Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonu Dünya Judo Şampiyonası'nda altın madalya kazanıyor ve de ekliyor: "Şimdi kendi ayaklarının üstünde duran genç bir kadınım ve başardım"



GÜNÜN İLGİ ÇEKEN VİDEOSU
Tümü
 Reklam