F1'de puanlama sistemi!

Haber; AA
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
F1'de puanlama sistemi!
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
07 Mayıs 2008 11:01
Formula 1 kurallarına göre her grand prix'yi ilk sekiz sırada bitiren yarışçılar, sürücüler ve takımlar, dünya şampiyonalarında puan elde ediyor. Kurallara göre yarışı ilk sırada tamamlayan pilot ve takımı 10 puan alırken, 2. sırayı elde eden 8, 3. sıradaki pilot ise 6 puan kazanır. Yarışlarda 4. olan 5, 5. olan 4, 6. olan 3, 7. olan 2, 8. olan ise 1 puan almaya hak kazanır.

Bu durumun tek istisnası, yarış askıya alınır ve yeniden devam ettirilmezse yaşanır. Lider, belirlenen mesafenin yüzde 75'inden daha azını tamamlamışsa, tüm puanların yarısı verilir, eğer iki turdan daha az tur tamamlanmışsa puanlandırma yapılmaz.

Sezon sonunda en çok puanı almış olan sürücü, dünya sürücüler şampiyonu, en çok puanı alan takım da dünya takımlar şampiyonu olarak ilan edilir.

Bir şampiyona sıralamasında eşitlik söz konusu olduğunda, en çok yarış kazanan sürücü veya takım birinciliğin sahibi olur.

 

-KLASMAN-

 

Yarış tamamlanmadan çekilen pilotlar, birinci gelen pilot tarafından atılan tur sayısının en az yüzde 90'ı kadarını tamamlamışsa, birinci pilot damalı bayrağı gördüğü anda pist üzerinde olsun olmasın klasmana dahil edilir.

Yarış eğer belirlenen mesafe tamamlanmadan durdurulursa ve yarışın neticesi ilan edilecekse klasman, yarışın durdurulduğu turdan iki tur önceki sıralamaya göre yapılır.

 

-START PROSEDÜRÜ-

 

Her grand prix öncesinde takımlar ve sürücülerin oldukça sıkı bir şekilde takip etmesi gereken bir start prosedürü uygulanır.

Formasyon turundan 30 dakika önce pit çıkışının açılmasıyla prosedür başlar. Sürücüler griddeki yerlerini almadan önce pisti tanıma turu atmak için piste çıkabilirler. Eğer bir sürücü birden fazla tanıma turu atmak isterse bu durumda her seferinde gridi pas geçerek, pit yolundan gitmek zorundadır.

Pit çıkışı formasyon turunun 15 dakika öncesinde kapatılır. Bu andan itibaren pit yolunda bulunan sürücüler, yarışa buradan başlamak zorundadır.

Starttan 10 dakika önce grid, takım mekanikerleri, yarış görevlileri ve pilotlar dışında kimse kalmayacak şekilde boşaltılır. Starta 5 dakika kaldığında tüm yarış araçları lastikleri takılı halde olmalıdır, bu kurala uymayan araçlar gridin en arkasından veya pit yolundan start almak zorunda kalır.

Starta bir dakika kala tüm araçların motorlarının çalışıyor olması gerekmektedir. Tüm personel formasyon turu başlangıcı olan yeşil ışıklardan 15 saniye önce gridi terk etmelidir.

Yeşil ışık öncesi herhangi bir sorunu olan sürücü derhal elini kaldırarak bu durumu bildirmelidir. Griddeki diğer araçlar formasyon turuna başlayıp, start gridini boşalttıktan sonra, müdahale gözetmenleri aracı pit alanına iteceklerdir. Pit alanına itilirken aracını çalıştırabilen sürücüler formasyon turuna katılabilirler.

Formasyon turu esnasında start antrenmanı yapmak yasaktır. Teknik bir sorun sebebiyle yavaşlamış bir aracı geçmek, dışında araçların birbirini geçmeleri yasaktır. Geçilen araçlar start gridindeki sırasını almak için önündeki araçları geçebilir.

Formasyon turunun başlangıcında tüm araçlar start çizgisini geçtikten sonra hala gridindeyse ve ardından hareket ederek formasyon turuna başlarsa griddeki yerini almak için diğer araçları geçemez, gridin en sonundan start almak zorundadır.

Formasyon turu sonunda tüm araçlar griddeki yerlerini aldıktan sonra, 5 kırmızı ışık birer saniye aralıklarla yanar ve bu 5 kırmızı söndüğü anda yarışın startı verilmiş olur.

Eğer griddeki bir sürücünün start öncesinde bir problemi varsa durumu elini kaldırarak gösterir ve start bu durumda ertelenir. Ekstra bir formasyon turu daha atılır ve bu tur toplam turdan düşülür.

Start prosedürünün tek istisnası hava koşullarıdır. Start öncesindeki beş dakikalık zaman içinde yağmur yağmaya başlarsa, ''iptal ışıkları'' yanar ve takımların lastiklerini değiştirmelerine olanak sağlamak için start prosedürü 15 dakikadan itibaren yeniden başlar.

Hava koşulları olağanüstü şekilde kötüyse, yarış direktörü startın iptaline ve start prosedürünün hava koşulları iyileştiğinde başlatılmasına karar verebilir. Bunun yanı sıra direktör yarışın güvenlik aracı eşliğinde start almasına da karar verebilir.

 

-YARIŞIN ASKIYA ALINMASI-

 

Eğer bir yarış herhangi bir kaza veya olumsuz pist koşulları yüzünden askıya alındıysa, pistteki tüm gözetmen kulelerinden kırmızı bayraklar sallanır. Bu durumda, pit çıkışı kapatılır, pist üzerindeki tüm araçlar yavaş şekilde seyrederek, birbirini geçmeden, lider olan araç en önde olacak şekilde tek sıra halinde kırmızı bayrak çizgisine gelir. Yarış askıya alındıktan sonra pit alanına giren sürücülere pitten çıkış cezası verilir.

Daha sonra güvenlik aracı, kırmızı bayrak çizgisinin ardında yer alan otomobillerin önüne geçer. Yarış askıya alındığı anda takım görevlileri araçlar üzerinde çalışma yapmak için piste girebilirler, ancak benzin ikmali kesinlikle yasaktır.

Kırmızı bayrakla yarış askıya alındığı anda zaten pitlerinde bulunan araçlar üzerinde çalışma yapılabilir ve benzin ikmaline izin verilir. Bu araçlar ve yarış askıya alındığı andan sonra pite giren araçlar, ancak yarış devam etmesi durumunda piste çıkabilirler.

Yarış, güvenlik aracı öncülüğünde başlamadan en az 10 dakika sinyali verilecek, güvenlik aracı araçlara bir tur boyunca eşlik edecek ve pite girecektir. Güvenlik aracı öncülüğünde giderken birbirini geçmek yasaktır.

Herhangi bir sebeple yarışın devam etmesi mümkün değilse, kurallara göre neticeler, yarışın askıya alınması emrinin verildiği turdan iki önceki turdaki pozisyonlar dikkate alınarak belirlenir.

 

-GÜVENLİK ARACI-

 

Güvenlik aracının temel görevi, grand prix süresince pist koşullarının güvenli şekilde tutulmasına yardımcı olmaktır.

Aracı deneyimli bir pist pilotu kullanır ve yarış kontrol merkeziyle sürekli irtibat halinde bulunan bir FIA gözlemcisi kendisine eşlik eder.

Yarışın askıya alınmasını gerektirmeyecek şiddette bir kaza veya olay olduğu zaman, durum sarı bayraklar altında çözümlenemiyorsa, pist üzerinde yarışçıların hızlarını düşürüp kontrollü seyir etmelerini sağlamak amacıyla güvenlik aracı piste sokulur.

Güvenlik aracı yanıp sönen turuncu ışıklarını açarak piste girer ve tüm pilotlar herhangi bir geçme olmaksızın arkasında sıralanır. Güvenlik aracı, yarış lideri arkasına gelene ve diğer araçlar da yarış sıralamasına göre dizilene kadar, yeşil ışıkla arkasındaki araçların kendisini geçmelerine izin verir.

Güvenlik aracı pisti terk edeceği zaman turuncu ışıklarını söndürür ve yarışçılara mevcut tur sonunda pite gireceğini bildirir. Yarışçılar start-finiş çizgisini geçip yarışın devam ettiğini gösteren yeşil ışıkları görene dek, sıralı şekilde seyirlerine devam ederler.

Kötü hava koşulları gibi durumlarda, yarış güvenlik aracı önderliğinde başlayabilir, bu durumda güvenlik aracı yarış startından en geç 1 dakika önce turuncu ışıklarını yakarak bu durumu yarışçılara bildirir. Bu ışıklar yeşil olduğu zaman güvenlik aracı turuna başlar ve diğer araçlar da grid sıralamasıyla onu takip ederler.

Herhangi bir aracın sorun yaşaması dışında, birbirini geçme bu ilk turda yasaktır. Güvenlik aracı tur sonunda pite girer ve yarışçılar finiş çizgisinden geçtikleri anda yarışa devam ederler, birbirlerini geçebilirler.

Güvenlik aracı eşliğinde atılan tüm turlar, yarış turlarına dahil edilir.

GÜNÜN İLGİ ÇEKEN VİDEOSU
Tümü
 Reklam