Haber Tarihi: 28 Kasım 2018 06:12 - Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2018 06:45

Hac başvurusu nasıl yapılır? Hac başvurusu kayıtları için gerekli olan belgeler neler?

Hac kayıt işlemleri nasıl yapılacak? Hac ücreti 2019 haccı için ne kadar olacak? Bu yıl ki hac kayıtları ile ilgili tüm sorular ve yanıtlarıyla sizlerleyiz. İşte tüm detaylar...

Hac başvurusu nasıl yapılır? Hac başvurusu kayıtları için gerekli olan belgeler neler?
Abone Ol
Binlerce hacı adayı gözünü 2018 Diyanet hac kayıtlarına çevirdi. Hac görevini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, kaydını T.C. kimlik numarası ile yapabilecek. Hac kurası ne zaman çekilir ve kutsal topraklara gitmeye hak kazananlar ne zaman açıklanır? İşte başvuru detayları...
HAC KURALARI HANGİ TARİHTE?

Hac kuraları, Diyanet İşleri Başkanlığı güvencesiyle, geçtiğimiz yıl 1 Şubat Perşembe günü halka açık bir şekilde canlı yayınla çekilmişti. Kuraların bu yıl da buna yakın bir tarihte çekilmesi bekleniyor.

HAC KURA BAŞVURULARI NE ZAMAN BİTECEK?

Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl Hac farizası için tarih açıklamasında bulunmadı. Geçtiğimiz yıl aralık ayında ön başvuruları duyuran ve 21-29 Aralık 2017 tarihlerinde müraacatları alan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, bu yıl da aynı zaman diliminde başvuru sürecini başlatması bekleniyor.

HAC FİYATLARI NASIL BELİRLENMEKTEDİR?

Hac ücretleri, ulaşım, konaklama, Arafat'ta klimalı çadır gibi hizmetlerin Suudi Arabistan Devleti'ne ödenen ücretler, sağlık, yemek, rehberlik, görevli personel giderleri, hacı adaylarına verilen malzemeler, kurban ve sair kalemler dikkate alınarak Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu tarafından belirlenmekte olduğu belirtildi.

Kura çekimi sonrası hacca gitmeye hak kazanan vatandaşlarımız 'Kesin Kayıt Yaptırabilir' belgelerini cep telefonlarına gelecek olan SMS şifresi ile alabileceklerdir).

2018 yılı hac ücretleri Suudi Arabistan para birimi Riyal olarak alınacaktır. 2018 yılı hac kuraları 25 Ocak 2018 Perşembe günü saat 11.00'de çekilecektir. Kurası çıkanların kesin kayıtları 29 Ocak 2018-09 Şubat 2018 tarihleri arasında il müftülüğünde yapılacaktır" şeklinde konuştu.


HAC KURALARI NASIL ÇEKİLİYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığımızca, kuraya tabi tutulacak hacı adaylarının önemli bir bölümünün önceki yıllardan beri bekleyen ve bu yıl tekrar kayıt yenileten, bir kısmının da ilk kez ön kayıt yaptırmış olanlardan teşekkül etmesi sebebiyle, önceki yıllardan bekleyenlerin mağduriyetlerini belli oranda giderebilmek ve kendilerine daha fazla imkan sağlamak maksadıyla, kur'a çekiminde; kayıt yapılan yıllara göre kat sayı uygulanması ve kuranın; hacı adaylarının peş peşe girdiği kura sayısının kendisiyle çarpımı sonucu elde edilecek rakama göre çekilmesi benimsenmiştir.



HAC VAZİFESİ NASIL YAPILIR?

İhram, erkekler için izar ve rida denilen iki parçalık örtüdür. Kadınların ihramı ise kendi giysileridir. Bu ihrama girmeden hacı adayları, mikat noktalarından geçemezler. Mikat, Mekke'nin etrafındaki ihram sınırları demektir ki, bu sınırlardan ihramsız geçilmez.

Mekke'ye inen hacı adayları evlere yerleşir ve Umre yaparlar. Kabe ziyareti ve tavaf yapılır, zemzem içilir, Safa ile Merve arasında 7 kere gidip dönülür (Say). Saydan sonra saçlar kesilerek ihramdan çıkılır ve umre bitmiş olur. Hac için tekrar ihrama girinceye kadar hac yasakları kalkmıştır.

Hacc; Zilhicce'nin 9'unda, arefe günü tekrar ihrama girilir. Güneşle birlikte Arafat Dağı'nda vakfeye gidilir. Bütün gün telbiye (Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke la şerikeleke lebbeyk, innel hamde ven nimete leke vel mülk, la şerike lek) tesbih ve ibadetle geçirilip, güneş battıktan sonra yaya olarak 3 saatlik mesafede olan Müzdelife'ye geçilir, ve orada gecelenir. Kurban Bayramının ilk günü olan ertesi gün güneş doğmadan Mina'ya hareket edilir. Burada şeytan taşlanır, kurban kesilir. Üç gün Mina'da kalınır veya ilk gün sonunda Mekke'ye dönülerek ziyaret tavafı (Kabe'yi 7 kere dönmek) ve say yapılarak hac tamamlanmış olur.

Hac bittikten sonra isteyen istediği kadar tavaf ve umre yapabilir. İsteyen hacılar bayramın kalan günlerinde yine Cemerat (cemreler, şeytan)'a giderek şeytan taşlar ve taşlama 70 taşa bağlanır. Medine'yi ziyaret etmeyenler Medine'yi ziyaret ederler. Son bir tavaftan sonra herkes memleketine döner.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem

Diğer Haberler

Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok