TEOG tercih sonuçları için MEB'den resmi açıklama!
Haber Tarihi: 07 Ağustos 2017 19:37 -
Güncelleme Tarihi:
07 Ağustos 2017 19:37
TEOG tercih sonuçları için MEB'den resmi açıklama!
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen TEOG sınavı sonuçları 19:00 itibariyle açıklandı. İşte MEB'in verdiği resmi sonuçlar. Sporx farkıyla öğrenmek için haberimizin detaylarına göz atabilirsiniz.
TEOG Sorgulama Ekranı'na nasıl ulaşabiliriz? İşte merakla beklenen bu sorunun yanıtı haberimizde. Saat 19.00 itibariyle MEB, merakla beklenen TEOG sonuçlarını açıkladı. Açıklamanın ardından MEB'in internet sitesinde kısa süreli çökmeler yaşanıyor. TEOG, YEP puanları şuan resmi siteden öğrenilebiliyor.
Yazılı sınav sonuçlarını öğrenmek isteyen velilerin ve öğrencilerin öncelikle e-okul.meb.gov.tr sayfasına girerek ''Veli Bilgilendirme Sistemi Giriş'' yapmaları gerekmektedir.
Ardından Öğrenci T.C. Kimlik No ve Öğrenci Okul No kutucuklarına doğru bilgileri girdikten sonra e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi'ne giriş yapabilirler. e-Okul VBS üzerinden sadece sınav sonuçları değil aynı zamanda öğrencinin en son devamsızlık bilgisine de ulaşılabiliyor.
TEOG SINAV SONUÇLARI
26-27 Nisan tarihinde yapılan TEOG 2. dönem sınavlarının sonuçları Milli Eğitim Bakanlığının belirlemiş olduğu takvime göre 31 Mayıs Çarşamba günü içerisinde açıklandı.
TEOG 1. sınav sonucu ve 2. sınav sonucunun yanı sıra okullarda yapılacak sınavların ardından hepsinin ortalaması alınarak lise puanı hesaplanır. Daha sonra lise taban puanları 2017 ye bakarak hangi liseye girilebileceği tahmini olarak görülebilir ve tercihler yapılabilir.
TEOG sınav sonucu öğrenme ekranı: TEOG sonuçlarını öğrenmek isteyen velilerin ve öğrencilerin öncelikle e-okul.meb.gov.tr sayfasına girerek ''Veli Bilgilendirme Sistemi Giriş'' yapmaları gerekmektedir. Ardından Öğrenci T.C. Kimlik No ve Öğrenci Okul No kutucuklarına doğru bilgileri girdikten sonra e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi'ne giriş yapabilirler. e-Okul VBS üzerinden sadece TEOG sınav sonuçları değil aynı zamanda öğrencinin en son notları ve en son devamsızlık bilgisine de ulaşılabiliyor.
TEOG YEP SONUÇLARI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA AÇIKLANDI?
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) 30 Haziran'da yerleştirmeye esas puanları, saat 10.00'da E-Okul üzerinden öğrencilerin erişimine açılacak . Açıklamanın ardından 14-24 Temmuz arasında liselere tercihler alınacak. Ortak sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanan özel okulların kayıt işlemleri ise 30 Haziran-13 Temmuz'da yapılacak. TEOG yerleştirme sonuçları, 11 Ağustos'ta ilan edilecek.
TEOG LİSE YERLEŞTİRMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK? İŞTE TARİH
Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanların eşit olması halinde, AOSP, eşitliğin devam etmesi h,linde sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki YBP üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi h,linde tercih önceliği, yine eşitliğin devam etmesi h,linde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, bunların da eşit olması h,linde ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınmaktadır.
11 Ağustos tarihinde de yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar açıklanacaktır.
E-OKUL SİSTEMİ'NE NASIL GİRİŞ YAPABİLİRİM?
Lise son sınıfa kadar bütün öğrenciler ve öğretmenleri, E-Okul sisteminden yararlanabilir. E-Okul Veli Bilgilendirme sistemi üzerinden, E-Okul sistemine giriş yaptıktan sonra, veli bilgilendirme kısmında, velilerin doldurması gereken alanlar doldurulmalıdır. Daha sonra öğrencinizin okul numarası, T.C. kimlik numarası ve güvenlik kodunu girdikten sonra, E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi'ne giriş yaparak öğrenciniz hakkında tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. İdareci ve öğretmen girişi için ise, yine e-okul sistemine Milli Eğitim Bakanlığı üzerinden giriş yaptıktan sonra, okul tarafından verilen kullanıcı adı, belirlediğiniz şifre ve resimde verilen güvenlik rakamlarını ilgili alanlara girerek giriş yapabilirsiniz.
Yenilenen e-okul sistemi artık öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin düzenli bilgi alabileceği bir platform haline geldi. Öğrenciler hakkında bütün bilgilerin var olduğu bu sistem, eğitim alanında büyük şeffaflık sağlarken bilgilerin erişim kolaylığı açısından da işleri oldukça kolaylaştıran bir yöntem haline geldi. Öğrencilerin sistem bilgilerine T.C kimlik no ve okul numaraları kolayca erişim sağlanabiliyor
MEB'TEN YAPILAN TEOG SONUÇLARI AÇIKLAMASI!
2016-2017 eğitim ve öğretim yılı 8. sınıf öğrencilerinin ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puanları (YEP) ilan edilmiştir.
Öğrenciler; 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarını, yerleştirmeye esas puanları ile il ve Türkiye geneli yüzdelik dilimlerini Bakanlığımızın www.meb.gov.tr internet adresinden öğrenebileceklerdir.
Toplam 1.192.858 öğrencinin yerleştirmeye esas puanı (YEP) hesaplanmış ve sonuçlara göre 176 öğrenci 500 puan almıştır.
Öğrenciler tercih ve yerleştirme işlemleri için illerde oluşturulan tercih ve yerleştirme rehberlik komisyonlarına müracaat ederek gerekli bilgiyi alabileceklerdir.
Okullarda öğrenci ve velilere tercih ve yerleştirme işlemlerinde rehberlik yapmak maksadıyla 81 ilimizde toplam 26.846 öğretmen görevlendirilmiştir.
Öğrenciler 14 - 24 Temmuz tarihlerinde 25 okula kadar tercih yaparak ortaokul müdürlüklerince tercih işlemlerini onaylatacaklardır. Tercih işlemi okul müdürlüklerine onaylatıldıktan sonra işlem tamamlanmış olacaktır. Öğrenciler, tercih değişikliklerini okul müdürlüklerinde onaylatma işleminden önce yapmaları gerekmektedir.
Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla öğrenci alan okulların önceden belirlenmiş kontenjanlarına, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ve puan üstünlüğüne dayalı olarak öğrencilerin tercihleri doğrultusunda merkezi yerleştirmeyle gerçekleştirilmektedir.
TEOG LİSE NAKİL YERLEŞTİRMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK? İŞTE TARİH
14-18 Ağustos, 21-23 Ağustos ve 28 Ağustos-6 Eylül 2017 tarihlerinde ise yerleştirmeye esas nakil işlemleri gerçekleştirilecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur
UZMANLAR SORULAR HAKKINDA NE DEDİ?
FEN BİLİMLERİ: Sınav soruları; müfredata uygun ve soru sayılarında konu ağırlıklarına göre dağılıyor. Ancak birinci dönem TEOG'a dahil olan konulardan soru bulunmuyor. Sorular açık ve anlaşılır ifadelerle düzenlenmiş. Öğrencilerin gözlem ve deneylerle edindikleri kazanımlarla çözülebilecek özellikte.
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Sınav soruları müfredata ve kazanımlara uygun. Sorular açık ve anlaşılır. Birinci dönem TEOG'dan 2 soru geldi. Öğrencileri zorlayacak nitelikte soru bulunmuyor.
İNGİLİZCE: İngilizce sınav soruları öğrencilerin okuduğunu, gördüğünü anlama ve yorumlama becerisini, kelime ve dilbilgisini, aynı zamanda dikkatini ölçen kolay sorulardan oluşuyor. Sorular MEB müfredatına uygun ve dağılımlar konulara göre dengeli.
TEOG PUAN HESAPLAMA
Sınav sonuçları resmi olarak açıklanmadan önce Milli Eğitim Bakanlığı'nın kullanıma sunduğu Teog puan hesaplama sistemi sayesinde öğrenciler, puanlarını tahmini olarak hesaplayabilirler. Bunun için aşağıdaki linkten Teog puan hesaplama ekranına giriş yapılması gerekiyor
SORULARA NASIL İTİRAZ EDİLECEK?
Sınav sorularında bir yanlışlık olduğunu düşünen öğrenciler, sorulara, sonuçlara ve cevap anahtarlarına itirazlarını gerçekleştirebilecek. İşte, sınav itirazı hakkında yapılması gereken işlemler;
a. Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının Bakanlıkça yayımlanmasından itibaren en geç 5 (beş) gün içinde ÖDSGM resmî internet sayfasında yayımlanan sınav itiraz bölümünden elektronik olarak yapılabilecektir.
b. Elektronik ortamda yapılan itirazların incelenebilmesi için T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine, "Kurumsal Tahsil,t Programı" aracılığıyla 20 TL (KDV d,hil) yatırılması gerekmektedir.
c. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 20/B maddesi uyarınca, sorulara ve cevap anahtarına yapılacak itirazlar, soruların ve cevap anahtarlarının http://www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren başlayan 10 (on)günlük dava açma süresini durdurmamaktadır.
d. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 20/B maddesi uyarınca, sonuçlara yapılacak itirazlar, sonuçların e-Okul Sistemi ve http://www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren başlayan 10 (on) günlük dava açma süresini durdurmamaktadır.
ç. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile öğrencinin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekontu/ATM fişi eklenmemiş, imza ve adres bilgisi olmayan dilekçeler dikkate alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır.
e. Faksla ve e-posta yoluyla yapılan itirazlar dikkate alınmayacak ve cevaplanmayacaktır.
BOŞ KALAN KONTENJANLAR 11 EYLÜL'DE DEĞERLENDİRİLECEK
2017 öğretim yılında, bir seferde 25 okul tercih hakkı verilecek. Yedek yerleştirme yapılmayacak. Özel öğretim kurumlarına kesin kaydını yaptıranlar, tercih hakkını kullanmış sayılacak. Tercih başvurusunda bulunmayan ve hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler açık öğretim kurumlarına yerleştirilecek.
Açık öğretim kurumlarına yerleşmiş öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil isteğinde bulunabilecek. Bu öğrencilerin, talep etmeleri halinde nakil mevzuatına göre boş kalan kontenjanlara 11-14 Eylül 2017 tarihlerinde, 3 tercih alınarak YEP üstünlüğüne göre il veya ilçe sınırları içerisinde yerleştirmesi yapılacak.
Yerleştirmeye esas nakil işlemi sonucu okul değiştiren klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip lisesi, güzel sanatlar lisesi ve spor lisesi öğrencileri bu okuldaki hakkından vazgeçmiş sayılacak.
NAKİL BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK
Yerleştirmeye esas nakil başvurusunda en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek. Her okul için boş kontenjan şartı aranmaksızın tercih yapılabilecek. Yerleştirmeye esas nakillerde il veya ilçe sınırlaması bulunmayacak. Yerleştirmeye esas nakillere isteyen öğrenciler başvuru yapabilecek. Velinin isteği halinde yerleştirmeye esas nakil için alınacak 3 tercih her yerleştirme dönemi için geçerli olabilecek.
Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olup, kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacak.
"Özel okula kayıt yaptıracağım, tercih yapmayacağım." butonunu işaretlediği halde 15 Eylül 2017'ye kadar herhangi bir okula kaydını yaptırmayan öğrencinin yerleştirilmesi, bu tarihten itibaren açık ortaöğretim kurumlarına yapılacak.
İlköğretim programını tamamlayan özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu doğrultusunda kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrenciler, engel durumu ve özellikleri ile ikamet adresleri dikkate alınarak Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerine her bir şubede iki öğrenciyi geçmeyecek şekilde il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu kararı ile şubelere dengeli bir şekilde yerleştirilebilecek.
Özel okullarda yüzde 100 burslu okutulacak öğrenciler, Bakanlıkça puan üstünlüğü esasına göre yüzde 5'lik dilimden seçilerek yapılacak. Tercih başvuru durumu, "iptal" olarak görünen öğrenciler yerleştirme işlemlerine dahil edilmeyecek.