Son dakika; Ankara, ilçelere göre YSK'ya referandum seçim sonucu
Haber Tarihi: 17 Nisan 2017 11:34 - Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2017 11:37

Son dakika; Ankara, ilçelere göre YSK'ya referandum seçim sonucu

Ankara, Referandum 2017'de ne karar verdi? YSK'ya göre Ankara'da referandum seçim sonucu nasıl oldu? Detaylar haberimizin içerisinde...

Son dakika; Ankara, ilçelere göre YSK'ya referandum seçim sonucu
Abone Ol
Ankara, YSK'nın verilerine göre referandumda ne karar verdi? Ankara'da ilçelere göre evet - hayır oranlarını haberimizde bulabilirsiniz. Ankara halkının referandum kararı, son dakikaya kadar sürdü. Ankara'da hayır kazanırken, evet %50'nin altında kaldı. Ankara'da hangi ilçe ne karar verdi? İşte Ankara'nın Referandum kararı... 





1 Kasım 2015 Genel Seçim Sonuçları
7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinin ardından hükümet kurulması konusunda mutabakat sağlanamamasının ardından erken seçime gidildi. 1 Kasım 2015'te yapılan genel seçim sonuçlarına göre AK PARTİ %49.5, CHP %25.3, MHP %11.9, HDP ise %10.8 oranında oy aldı. Seçim sonuçlarına göre Ankara'da oy dağılımı şu şekilde oldu:

AK PARTİ: %48,8
CHP: %30,8
MHP: %14,2
HDP: %4,1
BBP: %0,7
SAADET: %0,4
VP: %0,3

2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan %51.79, Ekmeleddin İhsanoğlu %38.44, Selahattin Demirtaş ise %9.76 oranında oy aldı. Ankara'da ise oy dağılımı şu şekilde oldu:

Recep Tayyip Erdoğan: %51,31
Ekmeleddin İhsanoğlu: %45,22
Selahattin Demirtaş: %3,47

YSK BAŞKANI'NDAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

YSK Başkanı Güven, bazı sandıklarda "Tercih" yerine "Evet" mührü kullanılmasıyla ilgili açıklama yaptı.


Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, vatandaşın iradesinin sandığa doğru tecelli edebilmesi açısından, 298 sayılı yasa da buna izin verdiğinden "Tercih" mührü yerine "Evet" mührünün basıldığı oy pusulalarının da geçerli olmasına karar verildiğini bildirdi.

Güven, YSK önünde bekleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerine yansıyan bazı bilgiler bulunduğunu, genelgelerle oy pusulalarında "Tercih" mührü kullanılmasını öngörmelerine rağmen, bazı ilçe seçim kurullarının sandık kurullarına "Tercih" mührü yerine "Evet" mührü verdiğini öğrendiklerini söyledi.

Bazı yerlerde kısmi de olsa bu şekilde oy kullanıldığını belirten Güven, "Yüksek Kurul biraz önce toplandı. Vatandaşın iradesinin sandığa doğru tecelli edebilmesi açısından, 298 sayılı yasa da buna izin verdiğinden 'Tercih' mührü yerine 'Evet' mührünün basıldığı oy pusulalarının da geçerli olmasına karar vermiştir. Bazı sandık kurullarımızın da oy pusulalarının arka yüzlerini mühürlemeleri gerekirken ön yüzlerine mühür bastıkları anlaşılmıştır. Yüksek Kurul, bu oy pusulalarının da geçerli olmasını kararlaştırmıştır" diye konuştu.

REFERANDUMDA NELER OYLANIYOR? REFERANDUM SONUCUNDA NE OLACAK?

Evet ya da hayır sonucu çıksa da demokrasinin kazanacağı 2017 referandum sonuçları, milletin Cumhurbaşkanlığı sistemine geçip geçmeme konusunda kesin kararı olacak. Uzun zamandır tartışılan Başkanlık sistemi için AK Parti ve MHP'nin anlaşarak Meclis'ten geçirdiği Anayasa değişikliği konusunda son noktayı halk koyacak. Türkiye'nin aylardır tartışığı, miting meydanlarında liderlerin savunduğu ya da hayır kampanyası yürüttüğü Anayasa değişiklikliri ne getirecek, hayatımızda, siyasette, yönetimde neler değişecek. İşte detaylar:

Mahkemelere yeni tanım geliyor:
Mahkemelerin tanımındaki "bağımsız" ibaresinin yanına "tarafsız" tanımı da getiriliyor.

Milletvekili sayısı artıyor:
550 olan milletvekili sayısı 600'e çıkarılıyor.

Seçilme yaşı düşüyor:
Daha önce 25 olan seçilme yaşı, yeni sistemde 18'e düşecek. 18 yaşında Meclis'e girenler askerlikten muaf tutulacak.

Seçimlerin yapılması:
Teklife göre, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri aynı anda 5 yılda bir yapılacak.

Yasalar nasıl çıkarılacak:
Yasama görevi Meclis'te olacak. Milletvekillerinin sunacakları teklifin kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulacak. Bunun yanında OHAL, af, para basmak, savaş yetkisi ve milletler arası anlaşmaları onaylamak da bulunuyor.

Denetim yetkisi:
Meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru önergeleriyle denetim yolu açık olacak.

Cumhurbaşkanı'nın seçimi:
Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilirken, görev süresi milletvekilleri gibi 5 yılla sınırlı olacak. Seçilen Cumhurbaşkanı iki defa görev yapabilecek. Bunun yanında 100 bin seçmen ve en az yüzde 5 oya sahip siyasi partiler aday gösterebilecek. İlk turda seçim yapılamazsa, ikinci pazar günü seçim yenilenecek.

Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak
Anayasa değişikliğiyle hükümet etme sistemi değişiyor. Cumhurbaşkanı devletin başı görevini üstleniyor. Halkoylamasında sunulan metinle "başbakanlık" kalkıyor, görev ve yetkileri cumhurbaşkanına geçiyor. Cumhurbaşkanı kanunları onaylama, Meclis'e geri gönderme ya da Anayasa Mahkemesi'ne gönderme hakkına devam ediyor. Cumhurbaşkanı, yardımcılarını ve bakanları atama yetkisine sahip olurken, "başbakan"lık makamı lağvediliyor. Bunun dışında Cumhurbaşkanı üst kademe kamu yöneticilerini atama ve görevden alma ile diplomat görevlendirme yetkisine sahip oluyor. Cumhurbaşkanı'nın "Başkomutanlık" sıfatı devam edecek. Yürütme yetkisine ilişkin kararname çıkarabilecek. Ancak Anayasa'da yer alan konularda kararname çıkaramayacak.

Cumhurbaşkanının dokunulmazlığı kalkıyor
Madde, Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılmasını öngörüyor. Meclis, önergeyi en geç 1 ay içinde görüşüp, üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verecek. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığı'na sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilecek.

Cumhurbaşkanı'nın yardımcıları ve vekaleti
Cumhurbaşkanı için yardımcı sınırlaması bulunmuyor. Bunun dışında Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması durumunda 45 gün içerisinde seçim yapılacak. Cumhurbaşkanı'na, Cumhurbaşkanı'nın atayacağı yardımcısı vekalet edecek ve yetkilerini kullanabilecek.

Seçimler: Meclis üye tamsayısının 5'te 3 çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Cumhurbaşkanlığı ile milletvekili seçimleri birlikte yapılacak. Bunun yanında Cumhurbaşkanı da seçimlerin yenilenmesi kararını alabilecek.

OHAL nasıl ilan edilecek
Cumhurbaşkanı ayaklanma, savaş hali, afet, salgın gibi olaylarda 6 ayı geçmemek üzere OHAL ilan edebilecek. Meclis gerekli gördüğü takdirde OHAL süresini kısaltabilecek, uzatabilecek veya kaldırabilecek. Cumhurbaşkanı savaş halleri dışında 4 ayı geçmemek koşuluyla OHAL'i uzatabilecek. OHAL döneminde çıkarılan kararnameler 3 ay içerisinde Meclis'te görüşülecek, aksi takdirde yürürlükten kalkacak.

Sıkıyönetim tarih oluyor 
"Sıkıyönetim" ibaresi kalkarken, Bakanlar Kurulu yetkileri Cumhurbaşkanı'na devrediliyor. "Başbakan" ifadeleri "Cumhurbaşkanı Yardımcıları" ifadesi şeklinde değiştirilecek.

Askeri yargı kalkıyor
Yargıda birlik için askeri mahkemeler kaldırılarak, görev ve yetkileri sivil mahkemelere devrediliyor. Ancak savaş durumunda askeri mahkemeler sadece askeri suçları yargılamak için kurulabilecek.

HSYK'da isim değişikliği ve mahkemeler
Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun ismindeki "yüksek" ibaresi kaldırılıyor. 13 üyeli HSK'nın Adalet Bakanı ve Müsteşarı doğal üye olacak. Bunun dışında 4 üyesi birinci sınıf hakim ve savcılar arasından Cumhurbaşkanı'nca, 3 üyesi Yargıtay, bir üyesi Danıştay, 3 üyesi yükseköğretim kurumları ile avukatlar arasından Meclis tarafından seçilecek.

Bütçe yapma hakkı
Cumhurbaşkanı'nın tek kanun yapma hakkı bütçe üzerine olacak. Cumhurbaşkanı mali yılbaşından 75 gün önce Meclis'e bütçeyi sunmak zorunda. Meclis'in onaylaması durumunda yürürlüğe girecek kanunun onaylanmaması durumunda ise geçici bütçe yapılacak.

Halkoylamasında evet çıkması durumunda, yasalardaki ilgili maddelerin de düzenlenmesi hükmü getiriliyor.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER