Haber Tarihi: 09 Aralık 2024 02:47 -
Güncelleme Tarihi:
09 Aralık 2024 02:47
Tesbih namazı nasıl kılınır, kaç rekat
Tesbih namazı nasıl kılınır ile birlikte tesbih namazı kaç rekattır soruları önemlidir bunun sebebi ise müslümanlıkta önemli bir yeri vardır. Bu namazın faziletleri kuvvetli olduğundan Tesbih namazı nasıl kılınır, kaç rekattır bilgilerini öğrenmek doğru bir harekettir. Tesbih namazı nasıl kılınır veya hangi dualar okunur konusunda bilinmesi gerekenler önemlidir. Bu hususta belirtilen bilgileri Tesbih namazı nasıl kılınır diyerek arama yaptığınızda bulmanız muhtemeldir. Bu namazda hangi dualar okunur, tesbih namazı saati, tesbih namazı faziletleri, tesbih namazı nasıl şeklinde bilgiler mevcuttur. Tesbih namazı 4 rekat olarak kılınır. Bu namazı kılabilmek için şu tesbihi ezbere bilmek gerekir. Tesbih namazında her rekatte okunan tesbih adedi 75'dir. Dört rek'atte 300 tesbih okunmuş olur."Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym"
Müslümanlar için önemli bir yere sahip olan Tesbih namazının gerekliliklerini bilmek önemlidir. Bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenler Tesbih namazı nasıl kılınır bilgisine ulaşmak için doğru adresteler... Tesbih namazı herkesin ferden kılabilmesi zor olduğu için, imamın önce kendi başına tekbir alıp, sağa sola selam verip, sonra tekrar tekbir alıp cemaatle birlikte namaza durup tesbih namazı kıldırdığı görülmektedir. Günahların affına vesîle olan tesbih namazı 4 rekat olarak kılınır. Bu namazı kılabilmek için şu tesbihi ezbere bilmek gerekir. Tesbih namazında her rekatte okunan tesbih adedi 75'dir. Dört rek'atte 300 tesbih okunmuş olur. İşte tesbih namazı detayları...
TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR?
Tesbih Namazı dört rekattan oluşur. Tesbih namazının her rekatında "Sübhaanellaahi velhamdü lill,ahi vel,a il,ahe illallaahü vellaahü ekber vel,a havle vel,a kuvvete ill,a bill,ahil aliyyil aziym." diye tekbir alınması gereklidir.
TESBİH NAMAZI 1.Rekat Kalben tesbih namazı kılmaya niyet edilir. All,hü Ekber" diyerek namaza başlanır. Sübh,neke'den sonra 15 kere tesbih Fatiha ve sure'den sonra 10 kere tesbih Rüku tesbihinden sonra 10 kere tesbih Rükûdan doğrulunca 10 kere tesbih Secde tesbihinden sonra 10 kere tesbih Secdeden doğrulunca 10 kere tesbih
2.secde tesbihinden sonra 10 kere tesbih okunur. Böylece birinci rek'at kılınmış olur. İkinci rek'ate kalkılır.
2.Rekat Fatiha'dan önce 15 kere tesbih Fatiha ve sure'den sonra 10 kere tesbih Rüku tesbihinden sonra 10 kere tesbih Rükûdan doğrulunca 10 kere tesbih Secde tesbihinden sonra 10 kere tesbih Secdeden doğrulunca 10 kere tesbih
2.secde tesbihinden sonra 10 kere tesbih okunur. İkinci rek'atte oturulduğunda, Et-tehiyy,tü, All,hümme salli ve All,hümme b,rik duaları okunur. Üçüncü rekata kalkılır.
3.Rekat Sübh,neke'den sonra 15 kere tesbih Fatiha ve sure'den sonra 10 kere tesbih Rüku tesbihinden sonra 10 kere tesbih Rükûdan doğrulunca 10 kere tesbih Secde tesbihinden sonra 10 kere tesbih Secdeden doğrulunca 10 kere tesbih
2.secde tesbihinden sonra 10 kere tesbih okunur. Böylece üçüncü rek'at kılınmış olur. Dördüncü rek'ate kalkılır.
4.Rekat
Fatiha'dan önce 15 kere tesbih Fatiha ve sure'den sonra 10 kere tesbih Rüku tesbihinden sonra 10 kere tesbih Rükûdan doğrulunca 10 kere tesbih Secde tesbihinden sonra 10 kere tesbih Secdeden doğrulunca 10 kere tesbih
2.secde tesbihinden sonra 10 kere tesbih okunur. Dördüncü rek'atte oturulduğunda, Et-tehiyy,tü, All,hümme salli, All,hümme b,rik, RabbenaAtina ve Rabbenağfirli duaları okunur. Önce sağa, sonra sola dönülerek; Es-selamü aleyküm ve rahmetüllah denir. Namaz tamamlanır. Tesbih namazında beher rek'atte okunan tesbih adedi 75'dir. Dört rek'atte 300 tesbih okunmuş olur. Dua edilir. TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR?
Tesbih namazı herkesin ferden kılabilmesi zor olduğu için, imamın önce kendi başına tekbir alıp, sağa sola selam verip, sonra tekrar tekbir alıp cemaatle birlikte namaza durup tesbih namazı kıldırdığı görülmektedir.
Öncelikle şu belirtilmeli ki; Teravih namazından başka nafile namazlar için cemaat teşkili meşru görülmemektedir...
Nafile namazların münferiden kılınması daha faziletlidir. Aslolan hüküm bu olmakla beraber, bazı şart ve kayıtlara bağlı olarak istisnai bir hüküm de mevcut bulunmaktadır. Şöyle ki: Herkesin tek başına başaramayacağı tesbih namazını, davetleşmek ve haberleşmek suretiyle olmaksızın, oturmakta olan birkaç kişi, aralarından birini imamlığa geçirip kendilerinin de ona uyarak kılmaları caizdir. Fakat, namaza başladıktan sonra selam verip namazı bozmak, "Amellerinizi iptal etmeyiniz" emr-i İlahisine aykırı düşer.
TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR VİDEO
BERAT GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR?
Berat gecesinde tesbih namazı kılınabilir. Beraet gecesinde 100 rek'atlı hayır namazı vardır ki, kılan kimse o sene ölürse, şehitlik mertebesine nail olur.
Namaza şöyle niyet edilir: "Ya Rabbi, niyet ettim senin rıza-i şerifin için namaza. Beni afv-ı ilahine, feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasvet-i kalbden, dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip süeda defterine kaydeyle, Allahü Ekber"
Her rek'atte Fatiha-i şerifeden sonra 10 İhlas-ı şerif okunur. İki rek'atte bir selam verilerek 100 rek'atte tamamlanır. Her rek'atte 100 İhlas-ı şerif okumak suretiyle 10 rek'at olarak da kılınabilir.
Namazdan sonra, (Hz. Allah'ın Hu ism-i şerifinin ebced hesabına göre adedi olan) 11 şey, (TaHa'nın ebced hesabıyla adedi olan) 14 kere okunur. (TaHa Resulullah (s.a.v.) Efendimiz'in ismidir.)
BERAT KANDİLİ GECESİ OKUNACAK OLAN DUALAR
İstiğfar-ı şerif: 14 kere Salevat-ı şerife: 14 kere Fatiha-i şerife (besmeleyle): 14 kere ayetü'l-Kürsi (besmeleyle): 14 kere "Lekad caeküm..." (besmeleyle): 14 kere 14 kere "Yasin" dedikten sonra 1 Yasin-i şerif İhlas-ı şerif (besmeleyle): 14 kere "Kul euzu birabbil-felak..." (besmeleyle): 14 kere "Kul euzu birabbin-nas..." (besmeleyle): 14 kere
14 kere: "Sübhanallahi vel-hamdü lillahi ve la ilahe illallahü vallahü ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil-aliyyil-azıym" Salevat-ı şerife (Salat-ı Münciye okumak efdaldir)
Müslüman alemi açısından oldukça önemli olan Berat Kandili ne zaman sorusunun yanıtını Diyanet İşleri Başkanlığı yayımladığı dini günler takvimine göre verdi. Buna göre; Berat Kandili ne zaman idrak edilecek? Önemi ve fazileti nedir?
BERAT KANDİLİ ANLAMI
Berat Kandili, İslam dininde kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesi Berat gecesidir. Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Selim'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla kandil adını almıştır. Berat, Arapça'da temize çıkma anlamına gelir. Bir kısım Müslümanlar bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi olduğuna inanır. Bu konuda İslam peygamberi Muhammed'in bir hadisi vardır "Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." (İbn Mâce) Ayrıca Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.
BERAT KANDİLİ NE ZAMAN 2020?
2020 yılında Berat Kandili 7 Nisan Salı günü idrak edilecek.
2020 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ
BERAT KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?
Kurtuluş, af ve arınma anlamlarına gelen Berat, Müslümanlara kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla; hata, suç ve yanlışlardan kaçınmayı, günahlardan arınmayı; affedilmenin yanında affedici olmayı da, bağışlanma isteğinin yanında bağışlayabilme şuurunu da kazandırır.
Bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin çok sevabı ve feyzi vardır. Bu konuda Resul-u Ekrem şöyle buyurmuştur:"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (şaban ayının on dördüncü günü) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teala o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) müptela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." (Ibn Mace)Ayrıca, Berat gecesi, Kuran-ı Kerimin Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildigi gecedir. Buna inzal denir. Kadir gecesinde ise Peygambere ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da tenzil denir.
Berat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir. Zira bu gece amel defteri yazılır. Peygamberimiz Hazreti Muhammed, Berat Gecesi'nin önemini şöyle anlatmıştır;
-Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.
-Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır.
-Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.
-Bu gece herkesin amelleri Allah ü Teala'ya arz olunur.