Dolar fiyatları! Dolar 18 Kasım Cuma günü yeni bir rekor kırdı. Son dönemde her gün tarihi bir rekor kıran
dolar fiyatı 3,40 oldu.
Dolardaki çılgın yükselişin devam etmesi piyasalarda ne gibi yeni gelişmeler yaşanacağı sorusunu akıllara getirdi.
Euro fiyatı 3,59 oldu.
Altın fiyatı ise
131,71 oldu.
BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'DAN DOLAR AÇIKLAMASIBaşbakan Binali Yıldırım, dolar için açıklama yaptı. "Ekonomik kurul toplantısını yapacağız. Amerikan seçimlerinden sonra dünyada ekonomilerinde bir hareketlilik başladı. Özellikle döviz kurlarıyla başlayan bu hareketliliğin halen devam ettiğini biliyoruz.
Dolardaki artış da dahil olmak üzere, bu konuları değerlendireceğiz. Pek çok ülkenin ekonomik göstergelerinden çok daha iyi durumdayız. Ama tedbirsiz olmamızı bu şartlar gerektirmiyor. Bundan sonra ekonomimizle ilgili yapılması gereken işler nedir, kararlar nedir onları alacağız."
MERKEZ BANKASI'NDAN FLAŞ DOLAR HAMLESİDövizdeki yükseliş karşısında
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finansal sisteme ek döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla rezerv opsiyonu katsayılarında değişikliğe gittiğini duyurdu. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, TCMB'nin müdahalesi sonrasında bankacılık sektörü hisseleri öncülüğünde yüzde 1'in üzerinde kazanç elde ederken,
doların tarihi zirvesini görmesiyle kapanışa doğru kazançlarının bir kısmını geri vererek günü yüzde 0,5 yükselişle 75.136,22 puanda tamamladı.
Dolar/TL ise bu sabah rekorunu 3,3845'e taşıması sonrasında 3,37'nin üzerinde dengelendi.
ALTIN FİYATLARI, ÇEYREK ALTIN NE KADAR?
BORSA GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADIBorsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,29 düşüşle 74.918,31 puandan başladı. Açılışta, BIST 100 endeksi 217,91 puan azalırken, bankacılık endeksi yüzde 0,24, holding endeksi yüzde 0,31 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,44 ile finansal kiralama, faktoring, en çok gerileyen ise yüzde 0,83 ile madencilik oldu.
Dün güne yükselişle başlayan ve 75.688,61 puanı gören BIST 100 endeksi, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının ardından kapanışa doğru kazançlarının bir kısmını vererek günü yüzde 0,50 yükselişle 75.136,22 puandan tamamladı.
Analistler, Yellen'ın açıklamalarını faizlerin gelecek ay artırılabileceğine dair "açık bir ipucu" olarak değerlendirildiğini ve son dönemde açıklanan verilerin de Fed'in faiz artırımını desteklediğini ifade etti.
DOLAR, PİYASALARI KORKUTTUABD Merkez Başkanı (Fed) Janet Yellen'in açıklamaları sonrasında dolardaki güçlenme ivme kazanırken, gözler bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarına çevrildi.
ABD'de yeni başkan Donald Trump'ın ekonomi politikalarının enflasyon ve faizlerde yükselişe neden olacağı beklentileriyle dolarda yaşanan artış, dün ABD'den gelen pozitif enflasyon ve istihdam verileri ile Fed Başkanı Yellen'ın konuşması sonrasında ivme kazandı.
Yellen, dün kongrede yaptığı sunumda, "Faiz artışının, gelecek veriler Komite'nin (FOMC) hedeflerine doğru ilerleme gösterirse görece yakın zamanda uygun olacağına karar verdik. Bu karar, iş gücü piyasasındaki iyileşmenin devam ettiğini ve ekonomik büyümenin yılın ilk yarısında görülen sınırlı hıza kıyasla toparlandığını teyit etti." ifadelerini kullandı. Faiz artışına gidilmesinin uzun süre ertelemesinin, daha ani ve hızlı sıkılaşmaya neden olabileceğini belirten Yellen, 2018'in sonunda dolacak görev süresini tamamlama niyetinde olduğunu belirterek de istifa söylentilerine nokta koydu.
Analistler, Yellen'ın açıklamalarını faizlerin gelecek ay artırılabileceğine dair "açık bir ipucu" olarak değerlendirilirken, son dönemde açıklanan verilerin de Fed'in faiz artırımını desteklediğini ifade etti. Tüm bunların dolara olan talebin artmasına yol açtığına işaret eden analistler, bugün Fed yetkililerinden gelecek açıklamaların izleneceğini kaydetti.
Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi dün 1,0620 seviyelerine gerilemesi sonrasında bugün de düşüşünü 10'uncu güne taşıyarak 1,0582'yi gördü. Pay piyasalarında ise Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,20, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,67 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,57 yükselişle günü tamamladı.
Analistler, bugün Avro Bölgesi eylül ayı cari işlemler dengesi ile Almanya'da Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) verilerinin takip edileceğini belirterek, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin konuşmasının ise piyasaların yönü açısından belirleyici olacağını kaydetti.