Haber Tarihi: 17 Nisan 2021 16:11 - Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2021 16:11

Diyarbakır iftara ne kadar kaldı?

İftar ne zaman, iftara kaç dakika kaldı, iftar için ezan ne zaman okunacak, iftara kalan dakika ne zaman? İşte Diyarbakır ile birlikte il il iftar saatleri, Türkiye'de hangi şehir orucunu ne zaman açacak? Bu soruların cevabı burada...

Diyarbakır iftara ne kadar kaldı?
Abone Ol
Diyarbakır iftar saati, Diyarbakır akşam namazı saati, Diyarbakır oruç ne zaman açılacak, iftara kaç dakika kaldı? Türkiye'nin dört bir yanında, nerede olursanız olun iftara kaç saat ya da kaç dakika kaldığını öğrenebileceğiniz uygulama

Ramazan ayı boyunca tüm inananlar oruç ibadetlerini gerçekleştirirken iftara kalan süre için de aramalarını sıklaştırıyor. İftara ne kadar kaldı sorusunun yanıtını tablodan bulabilirsiniz...



KİMLERİN ORUÇ TUTMASI FARZ?

İslam'a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir.

İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir.

İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

2021 Ramazan Bayramı, 13 Mayıs 2021 Perşembe günü olacak. 14 Mayıs 2021 Cuma ve 15 Mayıs 2021 Cumartesi günleri de bayram devam edecek. Pazar gününün de eklenmesiyle birlikte toplamda 4,5 günlük bir bayram tatili olacak.

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Ramazan ayı içinde olan ve 'Bin aydan daha hayırlı' olarak ifade edilen Kadir Gecesi, 8 Mayıs 2021'de idrak edilecek.


İFTAR VAKİTLERİ NEDEN FARKLI?

İllerde Güneş'in farklı saatlerde doğup batması nedeniyle iftar ve imsak vakitleri illere özel olarak belirleniyor. Her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen veriler imsakiye sayfasını yerini alıyor. Ramazan ayı boyunca oruç tutacak kişiler imsakiye sayfası üzerinden oruca ne zaman başlayacaklarını ve ne zaman sona erdireceklerini öğrenebiliyorlar.


İMSAK NE ZAMAN BAŞLAR?

Sözlükte "kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak" anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

Halk arasında ise "imsak" oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur'an-ı Kerim'de şu şekilde açıklanmıştır: "(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın." (Bakara, 2/187)

Takvimlerde gösterilen "imsak", oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.



Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok