Haber Tarihi: 23 Nisan 2020 13:17 - Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2020 13:17

23 Nisan'ın anlamı nedir? 23 Nisan Çocuk Bayramı neden kutlanır?

Bir çok önemi bulunan ve Türkiye'de yaşayan herkesin coşkuyla kutladığı 23 Nisan bayramı çok merakla bekleniyor. Yazılan şiirler, çocukların Atatürk'e olan minnetini her sene gösteriyor. Peki 23 Nisan neden kutlanmaya başlandı, 23 Nisan'ın önemi nedir? 23 Nisan neden önemlidir?23 Nisan'ın Bayram olarak kutlanması ayrı bir önem, ayrı bir mana taşımaktadır. Herşeyden önce 23 Nisan 1920 Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı günün yıldönümüdür. 23 Nisan 1920'de Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi açıldı.

23 Nisan'ın anlamı nedir? 23 Nisan Çocuk Bayramı neden kutlanır?
Abone Ol
Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan ilk defa 1929 yılında "Çocuk Bayramı" olarak da kutlandı. Yapılan resmi açıklamadan sonra her yıl Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanan bayramın önemi çok büyüktür. Neden kutlanır sorusunu "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözünden yola çıkarak milletimiz kendi kaderini kendi eline alarak var olma yok olma mücadelesini egemenlik hakkını kendisi kullanarak kazanmıştır. 7 Düvele Türk Milleti kendi kendini yönetebilecek büyük bir millet olduğunu göstermiştir. 23 Nisan'ın kazandırdığı cumhuriyet ve istiklalimizi gelecek kuşaklara emanet etmiştir.
Atarük bu ulusal bayramımızı bu yüzden geleceği temsil eden çok sevdiği çocuklara emanet ederek ayrı bir anlam ayrı bir mana kazandırmıştır. İşte detaylı anlatımıyla 23 Nisan...

23 NİSAN ANLAMI VE ÖNEMLİ BİLGİLERİ

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi bayramlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.



Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.

Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.



ÇOCUK BAYRAMI 23 NİSAN TÜRKİYE'DE KUTLANIYOR

Bağımsızlığın simgesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl Türkiye'de ve dünyada çeşitli kurum ve kuruluşlarda coşkuyla kutlanır.


-Bu sene evimizi süslüyoruz. Çocuğunuzun seçtiği bir alanı Atatürk köşesi olarak belirleyin. Ailenin her üyesi bu köşede sergilenmek üzere bir resim yapsın mesela. "23 Nisan bana ne ifade ediyor?" olsun resminizin konusu.

-Bayraklarınızı da kendiniz yapın. İster düz beyaz kağıda boyayarak ister kırmızı ve beyaz kartonlardan kesip yapıştırarak farklı boyutlarda hazırlayabilirsiniz.

-Birlikte okuyacağınız bir şiir ezberleyin. 23 Nisan ve Atatürk ile ilgili şarkılar dinleyin. Yakanıza takmak üzere bir Atatürk rozeti hazırlayın. Karton, kağıt, her türlü boya malzemesi, boncuklar, ponponlar bu rozet için yardımcılarınız.

-Farklı ülke çocuklarının kostümlerini inceleyin ve dolabınızdaki imkanlarla bir ülkenin geleneksel kostümünü tasarlayın.

-Küçük bir gösteri için de hazırlanabilirsiniz. 23 Nisan 2020 Perşembe günü çocuğunuzdan ileride olmak istediği mesleği canlandırmasını isteyin. Gelecek hayalleri kurun, hedeflerinizi konuşun. Mustafa Kemal, cumhuriyeti geleceğimiz olan çocuklarımıza emanet etti. Hepsi çok değerli, çok kıymetli. Bu bayram onların bayramı. Çocuk olmanın coşkusunu doyasıya yaşasınlar.

TÜM DÜNYA ÇOCUKLARINA ARMAĞAN EDİLDİ

Eğitim Bilişim Ağı'nın 23 Nisan yayınının tamamı bayram kutlamalarına ayrılacak. Tüm dünya çocuklarından gelen barış mesajları hepimizin içini ısıtacak. TBMM başkanı Mustafa Şentop 23 Nisan 2020 Perşembe akşamı, saat 21.00'de tüm Türkiye'yi, bayraklarımızla 100. yıl coşkusunu, İstiklal Marşı'nı söyleyerek kutlamaya çağırdı. Böylece hepimizin aynı dakikalarda aynı duygulara eşlik edeceği muhteşem bir atmosfer oluşacak. Bağımsızlığımızı bir kez daha haykırırken 100. yılın da heyecanını çocuklarımızla birlikte yaşayacağız.

Evde olmamız bayramın geçen yıllardaki gibi coşkuyla kutlanamayacağı anlamına gelmiyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, başta çocuklarımız olmak üzere, hepimizin bayramı. Nerede olursak olalım, aynı birlik ve beraberlik duygularıyla, evlerimizden ve balkonlarımızdan günün sahibi olan çocuklarımızla katılacağız kutlamalara. Bayramımız kutlu olsun!



23 NİSAN TATİL Mİ?

Perşembe gününe denk gelen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 2020 yılında, MEB'nin yayımladığı takvime göre resmi tatil olarak görünüyor.

22 NİSAN OKULLAR TATİL Mİ?

Çocuk Bayramının Salı gününe denk gelmesiyle 22 Nisan Pazartesi gününün de tatil olup olmayacağı merak konusu oldu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı resmi tatil olacak. 22 Nisan Çarşamba gününü tatil olup olmayacağı ise henüz net değil.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok