Kurban Bayramı hangi tarihte ve Kurban bayramı tatil kaç gün sorusunun yanıtı burada! Eylül ayında başlayacak olan Kurban bayramının tam tarihi ne? Kurban Bayramı 9 gün tatil mi? İşte detaylar ve tüm merak edilenler...
Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak ve hangi tarihte? sorularının yanıtını merak edenler haberimizden faydalanabilir. Bayram tatilinin kaç gün olacağı hakkında ne açıklama yapıldı? 10 gün tatil ilan edilecek mi? İşte tüm soruların yanıtı...
KURBAN BAYRAMINDA KAÇ GÜN TATİL VAR?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kurban Bayramı tatili ile ilgili, "Hükümet on günü programına aldı. Müsaitse turizm açısından isabetli olur. İnşallah hayırlı bir adım olur" dedi.
KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN HANGİ GÜN?
Özellikle tatil merkezlerinin merakla beklediği tatil uzatma ve birleştirme kararı bu yıl uzun soluklu olmasa da, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın resmi tatil olması, arefe gününün tam gün ilan edilebilmesi konusunu gündeme taşıdı. Bu gelişmeyle birlikte toplam tatil süresi 6 güne çıkabilir.
29 Mart 2017 - Çarşamba Günü | Üç Ayların Başlangıcı
27 Mayıs 2017 - Cumartesi Günü | Ramazan'ın Başlangıcı
21 Haziran 2017- Çarşamba Günü | Kadir Gecesi
24 Haziran 2017- Cumartesi Günü | Arefe
25 Haziran 2017– Pazar Günü| Ramazan Bayramı 1. Gün
26 Haziran 2017- Pazartesi Günü | Ramazan Bayramı 2. Gün
27 Haziran 2017 - Salı Günü | Ramazan Bayramı 3. Gün
BAŞBAKAN KURBAN BAYRAMI TATİLİ İÇİN NE DEDİ? Başbakan Binali Yıldırım, Ankara'da cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım'a sorulan ilk soru Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağıydı. Gazetecilerin sorularına gülerek yanıt veren Yıldırım, "Bayram tatili ile ilgili kararı salı günü Bakanlar Kurulu'nda alacağız" dedi.
Yıldırım şöyle konuştu: "Her iki alternatif de değerlendirilecek. Toplumun bir kesimi çalışmaya devamm edelim diyor, bir kısmı tatili uzatalım diyor. Her ikisinin artısı eksisi düşünülecek salı günü Bakanlar Kurulu'nda karar verilecek."
Turizmciler bayram tatilinin 10 güne uzatılmasını talep ediyor.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye olarak tatilden daha çok çalışmaya ve üretmeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bununla ilgili alınacak kararlara da saygı duyuyorum" açıklaması yapmıştı.
BAKAN'DAN KURBAN BAYRAMI TATİLİ İÇİN AÇIKLAMA
Bir basın mensubunun Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağı sorusuna Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi yanıt verdi. Bakan Tüfenkçi, "Diğer bir soru bayram tatili ile ilgili onu bakanlar kurulunda konuşacağız ondan sonra sizinle arkadaşlarımız paylaşacaklardır" diye yanıt verdi.
KURBAN BAYRAMI TATİLİ NE ZAMAN BELLİ OLACAK?Bakan'ın bayram tatiline ilişkin açıklaması gözleri Bakanlar Kurulu'na çevirdi. Bakanlar Kurulu'nun Salı günü günü toplanması bekleniyor.
Kurban Bayramı tatili Üç seçenek var:
Birincisi: 30 Ağustos çarşamba günü Zafer Bayramı ve tatil. Ardından gelen 31 Ağustos perşembe Kurban Bayramı Arifesi ve öğleden sonra tatil. Bu durumda Kurban Bayramı tatili 1, 2, 3, 4 Eylül tarihleri arasında arife ile birlikte 4.5 gün.
İkinci seçenek: Bakanlar Kurulu kararı ile 31 Ağustos perşembe gününün tamamını tatil ilan edilmesi. Bu durumda Kurban Bayramı tatili 30 Ağustos Zafer Bayramı tatili ile birleşip 6 gün.
Üçüncü seçenek: Bu seçeneği özellikle turizmciler istiyor. Bu durumda iş yine Bakanlar Kurulu kararına kalıyor. 26 ve 27 Ağustos tarihleri cumartesi-pazar ve hafta sonu tatili. Bakanlar Kurulu isterse 28 Ağustos pazartesi, 29 Ağustos salı günleri ile 31 Ağustos perşembe gününün yarısını tatil ilan edebilir. Böylece 26 Ağustos'tan başlayan 10 günlük tatil yaratabilir. Turizmcilere göre bu karar en kısa sürede verilmeli. Zira, bugün dahil vatandaşın önünde otel rezervasyonları yaptırmak, uçak ya da otobüs bileti bulmak için sadece 14 günü kaldı.
KURBAN BAYRAMI TATİLİ 10 GÜN MÜ OLACAK? Normal koşullarda bu yıl Kurban Bayramı takvimi şöyle:
31 Ağustos 2017 - Kurban Bayramı Arefesi (yarım gün resmi tatil)
1 Eylül 2017 - Kurban Bayramı 1. gün (tam gün resmi tatil)
2 Eylül 2017 - Kurban Bayramı 2. gün (tam gün resmi tatil)
3 Eylül 2017 - Kurban Bayramı 3. gün (tam gün resmi tatil)
4 Eylül 2017 - Kurban Bayramı 4. Gün (tam gün resmi tatil)
Ancak çarşamba gününe denk gelen 30 Ağustos'un remi tatil olması tatilin uzaması ihtimalini de gündeme getirdi.
Turizmciler bu durumu fırsata çevirmek isterken, Bakanlar Kurulu'ndan tatilin pazartesi ve salıyı günlerini de kapsamasını talep ediyor. Bu talebin gerçekleşmesi durumunda, tatil önceki hafta sonu da düşünüldüğünde 10 güne uzuyor.
KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN? Kurban Bayramı 2017 yılında ne zaman başlayacak soruları özellikle düğün ve tatil planı yapacak vatandaşlar tarafından merak ediliyor. 2017 Kurban Bayramı ne zaman başlayacak? sorusu ile bu planlarına yön verecek olan vatandaşlar, tatilin kaç gün süreceğini araştırıyor. Peki, 2017 Kurban Bayramı ne zaman başlayacak? İşte, merak edilen tarihler
Kurban Bayramı, her yıl biraz daha geriye gelerek yaz aylarına doğru çekilmeye başladı. Bu yıl, 31 Ağustos Perşembe günü Arefe olarak kabul edilecek. 01 Eylül- 04 Eylül arası ise Kurban Bayramı'nın dört günü olacak. Yani bu yıl, arefe günü de dahil edilirse Kurban Bayramı 31 Ağustos Perşembe günü başlayıp 04 Eylül Pazartesi günü son bulacak.
KURBAN NASIL KESİLİR?
Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü sayılması için bulunması gereken şartlara kurbanın vücub şartları denilir. Kurban kesmenin sünnet olduğunu söyleyenlere göre ise bunlar sünnet oluşun şartlarıdır. Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü olabilmesi için dört şart aranır:
1. Müslüman olmak.
2. Akıllı ve buluğa ermiş olmak.
3. Mukim olmak, yani yolcu olmamak.
4. Belirli bir mali güce sahip bulunmak.
Gayri müslimler öncelikli olarak imanla mükellef olup ancak iman ettikten sonra ibadetleri ifa etmeye ehil sayılırlar. Bu sebeple, bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü tutulabilmesi, daha doğrusu böyle bir ibadeti ifaya ehil sayılabilmesi için müslüman olması gerekir. Bu kural bütün ibadetler için geçerlidir. Hanefiler'den Ebu Hanife ve Ebu Yusuf ile Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre kurbanla yükümlü sayılmak için akıl ve buluğ şart olmayıp gerekli mali güce sahip olan küçük çocuklar ve akıl hastaları adına kanuni temsilcileri tarafından kurban kesilmesi gerekir. Bu fakihler kurbanın mali bir ibadet oluşu ve başta fakirler olmak üzere üçüncü şahısların hakkının gözetilmesi hususunu ön planda tutmuşlardır.
KURBAN KESMENİN ÖNEMİ NEDİR?
Sözlükte "yaklaşmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan şey" anlamına gelen kurban, dini bir terim olarak, "ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan" demektir. Arapça'da bu şekilde kesilen hayvana udhiyye denilir. İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılıklar bulunur. Kur'an'da Hz. Adem'in iki oğlunun Allah'a kurban takdim ettiklerinden söz edilir (el-Maide 5/27); bir başka ayette de ilahi dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir (el-Hac 22/34). Ancak Yahudilik ve Hıristiyanlık'ta kurban telakkisi bir hayli değişikliğe uğramıştır. Hıristiyanlık'ta İsa'nın çarmıha gerildiği ve bunun insanoğlunun asli günahına karşı Baba'nın oğlu İsa'yı feda etmesi olduğu inanışıyla kurban telakkisi özel bir anlam kazanmıştır.
RAMAZAN BAYRAMI TARİHİ İÇİN AÇIKLAMA | Ramazan Bayramı'nda kaç gün tatil olacağı da netleşti. Bayramın 1. günü 25 Haziran Pazar gününe denk geliyor. 26 Haziran Pazartesi (2.gün) ve 27 Haziran Salı (3. gün) resmi tatil olarak sayılacak. Ramazan Bayramı'nda Pazartesi ve Salı günü tatil olacak.
VE RAMAZAN BAYRAMI, AREFE GÜNÜ NE ZAMAN ? | Ramazan Bayramı ya da Şeker Bayramı, İslam aleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir.
Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.
BU SENE KURBAN FİYATLARI NE KADAR? Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2017 yılı kurban hizmetlerinin uygulanmasına dair tebliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Yayımlanan tebliğe göre, şehirlerde ihtiyacı karşılayacak sayıda ve kapasitede kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri tesis edilecek. Kurban satış ve kesim yerlerine ulaşımın kolay sağlanması için yerel yönetimlerce tedbirler alınacak. Halk Eğitim Merkezlerinde "Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursları" düzenlenecek.
Kurban kesim yerlerinde, "Kasaplık Belgesi" veya Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kurslarından alınmış "Kurs Bitirme Belgesi" ve "Hijyen Eğitimi Belgesi" olanlar görevlendirilecek.
Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından 1 Eylül 2017'de başlayacak Kurban Bayramı öncesinde, 14 Ağustos 2017 mesai bitimine kadar il ve ilçelerdeki kurban satış ve kesim yerlerinin açık adresleri, Din Hizmetleri Yönetim Sistemine girilecek.
İl ve ilçelerde hazırlanan kurban satış ve kesim yerleri, 17 Ağustos 2017'den itibaren Kurul ve Komisyon üyesi kurum ve kuruluşların web sayfalarında yayınlanacak.
"Kurban satış yerleri, bayramdan 15 gün önce hazır olacak"
Kurban satış yerleri, bayramdan 15 gün önce hazır hale getirilecek ve bu tarihten önce kurbanlık hayvan nakli başlatılmayacak.
Koyun, keçi, sığır, manda ve deve dışındaki kurban olması dinen sakıncalı olan hayvanlar, kurban satış yerlerine getirilemeyecek. Kurbanlık hayvanın kurban olabilmesi için devenin 5, sığır ve mandanın 2, koyun ve keçinin 1 yaşını doldurması gerekiyor. Kurban satış yeri görevlileri tarafından yapılacak kontrollerde belgesiz, sağlık durumu iyi olmayan, özellikle büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmamış, kurban vasfı taşımayan hayvanlar kurban satış yerine alınmayacak.
Kurban satış yeri yetkilileri tarafından hayvan sahibi ya da çadır sahibinden "Kurban Satış Yeri Taahhütnamesi" alınacak. Yapılan denetimlerde kurban olmaya uygun olmayan hayvanlar olduğu tespit edilirse ilgili hayvanlar (X) işaretiyle işaretlenecek. Kurban satış yerinin muhtelif yerlerine (X) işareti olan hayvanların kurban olmaya uygun olmadığına dair bilgilendirme afişleri asılacak.
Tebliğin birinci ekinde yer alan "Kurbanlık Hayvan Satın Alırken Dikkat Edilecek Hususlar", ikinci ekinde yer alan "Kurban Olarak Kesilen Sığır Cinsi Hayvanların Kulak Küpe ve Pasaportları" duyuruları camilerin ilan panoları ile kurban satış ve kesim yerlerine asılarak, vatandaşlar bilgilendirilecek.
Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan "https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/" web sayfası ile "HaySag" isimli mobil uygulamadan küpe numarası girilerek hayvan bilgileri sorgulanabilecek.
KİMLER KURBAN KESEMEZ Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü sayılması için bulunması gereken şartlara kurbanın vücub şartları denilir. Kurban kesmenin sünnet olduğunu söyleyenlere göre ise bunlar sünnet oluşun şartlarıdır. Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü olabilmesi için dört şart aranır:
1. Müslüman olmak.
2. Akıllı ve buluğa ermiş olmak.
3. Mukim olmak, yani yolcu olmamak.
4. Belirli bir mali güce sahip bulunmak.
Gayri müslimler öncelikli olarak imanla mükellef olup ancak iman ettikten sonra ibadetleri ifa etmeye ehil sayılırlar. Bu sebeple, bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü tutulabilmesi, daha doğrusu böyle bir ibadeti ifaya ehil sayılabilmesi için müslüman olması gerekir. Bu kural bütün ibadetler için geçerlidir. Hanefiler'den Ebu Hanife ve Ebu Yusuf ile Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre kurbanla yükümlü sayılmak için akıl ve buluğ şart olmayıp gerekli mali güce sahip olan küçük çocuklar ve akıl hastaları adına kanuni temsilcileri tarafından kurban kesilmesi gerekir. Bu fakihler kurbanın mali bir ibadet oluşu ve başta fakirler olmak üzere üçüncü şahısların hakkının gözetilmesi hususunu ön planda tutmuşlardır.
YASAKLARA UYMAYANLARA CEZAHayvanların şehir merkezlerine girişlerine ve satış yerlerinin dışında diğer yerlerde satışına müsaade edilmeyecek. Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde, bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 203 lira para cezası uygulanacak.
Kurban kesim yerlerinde, gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere ise 50 bin 975 lira, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde ise bin 267 lira cezai işlem uygulanacak.
Dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak, korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak kurban kesimini gerçekleştirmeyenlere, hayvan başına bin 97 lira idari para cezası uygulanacak.
"Dini amaçla kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına, çevre temizliğine uygun olarak, hayvana en az acı verecek şekilde bir anda kesimi, kesim yerleri, ehliyetli kesim yapacak kişiler ve ilgili diğer hususlar Bakanlık, kurum ve kuruluşların görüşü alınarak, Diyanet İşleri Başkanlığının bağlı olduğu Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir." hükmüne aykırı hareket edenlere hayvan başına 2 bin 752 lira idari para cezası verilecek.
Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven, aç ve susuz bırakan, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektirenlere ise 546 lira idari para cezası uygulanacak.
KURBANLIK SATIŞ VE KESİM YERLERİ Anadolu'da hayvanlarda görülen şap hastalığının, Trakya'ya geçişini önlemek üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca alınan tedbirler uyarınca, Kurban Bayramı münasebetiyle İstanbul'un Avrupa yakası dahil olmak üzere Trakya'ya kurbanlık hayvan sevki; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yayımlanan çeşitli tarihlerde yayımlanan Trakya'ya Yapılacak Canlı Hayvan Sevkleri Genelgelerinde belirlenen kriterler çerçevesinde yapılacak. Avrupa yakası dahil İstanbul'a 17/8/2017 tarihinden itibaren kurbanlık hayvan sevki yapılabilecek.
Hayvanların pazarlarda ve özellikle satılmayanların geri dönüşlerinde herhangi bir risk taşımaması için, sevk öncesi Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporları, kurban satış yerlerine girişlerde mutlaka kontrol edilecek. Sevk öncesinde hayvanların klinik muayenesinde şap hastalığı varlığı ya da şüphesi bulunmaması, sevk oldukları ve sevk edilecekleri yerin şap hastalığı şüphesi ya da mihrakı nedeniyle oluşturulmuş koruma ve gözetim bölgesi olmaması durumunda, hayvanların sevkine müsaade edilecek.
Trakya'daki iller ile İstanbul ili Avrupa yakasına, uygun şartları taşıyan kurbanlık hayvanların sevklerine 17/8/2017 tarihinden itibaren başlanacak, bu tarihten önce kesinlikle sevk işlemi yapılmayacak. İstanbul ili Anadolu yakasına kurbanlık hayvan sevkleri de yine aynı tarihte başlayacak.