Haber Tarihi: 16 Nisan 2021 18:54 - Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2021 18:54

Sahur duası Arapça okunuşu Peygamber Efendimizin Sahur Duası oku

Sahur duasını Arapça okumak için araştırma yaparken Peyamber Efendimizin sahur duasını nasıl ettiğine dair bilgiler yer almakta. Arapça sahur duası okumanın önemini belirten uzmanlar Sahur duası Arapça nasıl okunur sorununun cevabını içtenlikle yanıtlıyor. Sizler için sahur duasının okunuşu tabii Peygamber efendimizin sünnetini aktarmak için bilgileri derlemiş bulunuyoruz. Üç aylar arasından 'On bir ayın sultanı' olarak nitelendirilen Ramazan Ayı, Allah (C.C)'un katındaki en kıymetli ve en kutsal aylardandır. Dua ve ibadetin bereketinin yoğun olduğu bu aylarda, 30 gün boyunca oruç tutan müminler, her anlarında dillerinden duayı ve tespihleri ile Ramazan-ı Şerif'i dolu dolu ibadetle geçirmek adına ayrıca nafile olarak teravih namazı kılarlar ve Allah (C.C)'un rahmetini umarak affedilmeyi dilerler. Peygamber efendimizin sahur duasının yanı sıra sahur duasının nasıl okunacağına ilişkin haberimize bakabilirsiniz...

Sahur duası Arapça okunuşu Peygamber Efendimizin Sahur Duası oku
Abone Ol
Sahur duasını Arapça okumak isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor çünkü Ramazan ayındayız. Bu şekilde Arapça dua etmek isteyenlerin ulaşabileceği doğru bilgileri sizler için derledik. Sahur yaptıktan sonra sahur duası etmek ve niyet etmek sahur duasının okunuşu kadar önemlidir. Peygamberimiz her halinde, hareketinde ve her anında dua eder, bizim de dua etmemizi buyururdu. Çünkü dua, onu Rabbine yakınlaştıran bir araçtı. Ramazan ayı girince Peygamberimiz dualarını daha da arttırırdı. "Oruçlunun iftar vaktindeki duası reddedilmez" müjdesini verirdi.
SAHUR DUASI NASIL YAPILIR?

Peygamber Efendimizin sahur duası şöyledir; "Ey bu gecenin ve biraz sonra olacak sahurun Rabbi olan Allah'ımız.. Bizi iftarlara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip eyle… amin…"



DİYANET İŞLERİ'NDEN SAHUR VE NİYET AÇIKLAMASI

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kasani, Bedai', II, 85). Bu oruçlar için, "yarınki orucu tutmaya" şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve "yarınki Ramazan orucuna" şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsıli, el-İhtiyar, I, 397, 400).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, "falanca kaza, keffaret veya adak orucuna" şeklinde belirtilmesi gerekir.
Şafii mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirazi, el-Mühezzeb, I, 331-332).

SAHUR YEMEĞİNİN DİNDEKİ ÖNEMİ NEDİR?

Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhari, Savm, 19, 20).

Resul-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde "bereket" (Buhari, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli sahur duası okunuşufarklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyam, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kasani, Bedai, II, 105).


Alimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahur duası okunuşu sahip olmuştur (Zariyat, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.



İFTAR DUASI

"Allahümme leke sumtu ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü ve ala rızkıke eftartü ve savme'l-Gadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirli ma kaddemtü ve ma ahhartü."

İFTAR DUASI ANLAMI

"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!".

YEMEK DUASI

"Bismillahirrahmanirrahim

Elhamdülillahi'llezi et'amena ve sekana ve cealna minel müslimin. Nimetu celillullah, Berakati Halillullah Şefaat ya Rasulullah, Külu ve'şrabu ve la tüsrifu, İnnehu la yuhibbü'l müsrifin. Allahumme zid vela tengus bi-hürmeti-l Fatiha…"



YEMEK DUASI ANLAMI

"Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd bizi doyuran, içiren, ve bizi müslümanlardan eyleyen Allaha mahsustur. Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez. Allahım Fatiha suresi hürmetine arttır eksiltme. AMİN…"

YEMEKTEN SONRA OKUNACAK DUA

Okunuşu: Elhamdülillahillezi et amena ve sekena ve cealena minel müslimin

Anlamı: Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah'a hamdolsun.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Genel Haber
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok