Haber Tarihi: 04 Ekim 2017 08:06 - Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2017 08:06

DGS 2017 sonuçları yerleştirme sorgulama, DGS ÖSYM öğrenme

Öğrenciler DGS 2017 yerleştirme sonuçlarının nasıl sorgulandığını merak ediyor. ÖSYM'nin resmi internet sitesinden DGS tercih sonuçlarını sorgulayabilirsiniz. İşte DGS hakkında tüm detaylar...

DGS 2017 sonuçları yerleştirme sorgulama, DGS ÖSYM öğrenme
Abone Ol
DGS tercih sonuçları için bekleyiş sona erdi!.. DGS yerleştirme işlemlerinin sonuçları resmen açıklandı! ÖSYM üzerinden yapılan tercih sonuçlarının sorgulamasının detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte DGS sonuçları ve  işlemlerine dair tüm bilgiler...
DGS YERLEŞTİRME SONUÇLARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

Bekleyişe son veren ÖSYM, bugün itibarıyla DGS yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Adaylar, ÖSYM'nin sonuç açıklama sistemi üzerinden T.C. Kimlik Numarası ve Aday Şifresi girerek DGS tercih sonuçlarını görüntüleyebilecekler. DGS yerleştirme sonuçlarına sonuc.osym.gov.tr adresinden erişebilirsiniz.



EK YERLEŞTİRME OLACAK MI?

Tercih işlemlerini yapmayan ya da yerleştirildiği halde yerleştiği üniversiteye kayıt yaptırmayan adaylar için gerek görüldüğü halde boş kontenjanlar ÖSYM tarafından belirlenecek ve ek yerleştirme yapılacak. Ek yerleştirmenin yapılması kararlaştırıldığı takdirde, ÖSYM tarafından boş kontenjanlar açıklanacak ve ÖSYM internet sitesinde ek yerleştirme tarihleri duyurulacak.

DGS'YE KİMLER KAYIP YAPTIRACAK?

Ön lisans mezunlarının DGS sonucunda kayıt yaptırabilmeleri ile ilgili şu açıklama yapıldı;


"2017 yılı DGS kayıt tarihleri arasında yükseköğretim kurumlarından mezun olamadığı için kazandığı programa kayıt yaptıramayan ancak kayıt tarihinden sonra stajını tamamlama, bütünleme sınavı, tek ders sınavı vb. başararak mezuniyet hakkı elde eden ön lisans öğrencilerinin bu durumlarını belgelemeleri kaydıyla 2017-2018 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılı başlangıcına kadar, 2017 DGS'de kayıt hakkı kazandıkları lisans programlarına kayıt yaptırabilmeleri 13 Eylül 2017 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında uygun bulunmuştur." açıklaması yapıldı.

DGS KAYIT İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin İnternet sayfasında yayımlanacak, adaylara belge gönderilmeyecektir. Yükseköğretim programlarına yerleşen adayları gösteren fotoğraflı yerleştirme sonuçları, adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ÖSYM tarafından elektronik ortamda gönderilecektir.

DGS EK YERLEŞTİRME YAPILACAK MI?

DGS yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra, adayların tercih etmemesi veya yerleştirmesi yapılan adayların kayıt yaptırmaması sonucunda boş kalan kontenjanlar için uygun görülmesi halinde ek yerleştirme yapılır. İlk DGS tercih işlemleri için adaylar ücret ödemez ancak ilk tercih sonrasında yapılacak tercihler için adaylar 15 Türk Lirası ücret öderler.

DGS TERCİHLERİ NASIL OLACAK?

30 tercih hakkı bulunmaktadır. Adaylar, tercihlerini bireysel olarak İnternet aracılığıyla elektronik ortamda yapacaklardır. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tablolardan yararlanmaları gerekmektedir. Hangi ön lisans programlarından mezun olacak/olan adayların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri Tablo-2'de verilmiştir. Tablo-2 üç bölümden oluşmaktadır. Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2'nin tüm bölümlerinin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Anadolu Üniversitesi açık öğretim lisans programlarına yerleştirme yapılabilmesi için bu programların da tercih listesinde yer alması zorunludur. Adayların, tercihlerini sadece bu tablolarda verilen ilgili alanları göz önünde tutarak Tablo-1'deki lisans programlarından yapmaları gerekmektedir. Tablo-2'nin bölümlerinde mezun olunacak/olunan ön lisans alanı bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersizdir. Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir. Adaylar, Tablo-1'de yer alan tercih etmek istedikleri lisans programlarının koşul ve açıklamalarını tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.

Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1'den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir. Tercih işlemi tamamlandıktan sonra yazıcıdan tercih listesi alınmalı ve saklanmalıdır. Tercih bildirim işlemi gerçekleştirildikten sonra "Tercih Süresi" içerisinde ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerde değişiklik yapılabilecektir. Tercihlerde değişiklik /iptal talep eden dilekçeler, Merkezimizce işleme alınmayacaktır.

DGS HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

1-) Kaç tercih yapabiliyoruz?

Her yıl değişiklik gösterme ihtimali olsa da son yıllarda 30 tercih hakkı bulunmaktadır.

2-) DGS'nda tavan ve taban puan var mı?

DGS'nda taban ve tavan puanı olayı yok. Puanlar her yıl net ortalamalarına göre değişen alan taban puanı sayısal ve sözel netlerinize ve ÖBP ile oluşur.

3-) Okul birincilerine ekstra puan geliyor mu ?

2011 yılı öncesine kadar böyle bir uygulama varken günümüzde maalesef yok. Ayrıca hali ile okul birincileri için ekstra kontenjanda bulunmuyor.

4-) X ön lisans bölümünde okuyorum. Hangi lisans programlarına geçiş yapabileceğimi nereden öğrenebilirim?

Eğer güncek klavuz yayınlandıysa güncel klavuzun TABLO-3 kısıma bakabilir yayımlanmadıysa da önceki seneki klavuzları inceleyebilirsiniz.

5-) Dikey geçişi açık öğretime yaptım. Tekrar sınava girerek örgün öğretimde okuyabilir miyim?

Sınav sonucu örgün lisans programına yerleşmeniz durumunda örgün okuyabilir ayrıca dilerseniz açık öğretimle de beraber götürebilirsiniz.

6-) Lisans okurken uzaktan eğitim ile lisansı aynı anda okuyabilir miyim?

Lisans okurken açık öğretim ve uzaktan eğitim programlarını aynı anda maalesef okuyamazsınız.

7-) Dikey Geçiş Sınavı sonucu bir lisans programına yerleştim. Hangi sınıftan başlarım?

Bu sorunun da net bir cevabı maalesef yok. 2 yıllık programda ki kredileriniz geçtiğiniz bölümde ki uyuşan dersleriniz doğrultusunda bazı derslerden muaf sayılabilir yada en kötü senaryo olan ilk sınıftan başlayabilirsini

Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

Sporx Anasayfasına Dön