Haber Tarihi: 02 Ağustos 2020 04:53 - Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2020 05:00

Bayram tatili ne zaman bitiyor? Bayramın son günü ne zaman?

Müslümanlar arasında büyük öneme sahip olan kurban bayramı tatili ne zaman biteceğine ilişkin detayları öğrenebilirsiniz. Kurban bayramı olduğunda tatil ne zaman bitecek? soruları da hakim olabiliyor. Bayram tatili ne zaman bilgisine ulaşmak için aramaların yoğun olduğu görülüyor. Bu sebeple 2020 Kurban bayramı tarihi hazırlıkları başlamış durumda.

Bayram tatili ne zaman bitiyor? Bayramın son günü ne zaman?
Abone Ol
Kurban bayramında tatil ne zaman bitecek ile ilgili detaylar sıklıkla araştırılıyor. Bunun nedeni olarak tatilin ne zaman sona ereceğini bilerek program yapmak isteyen vatandaşlar tam tarih öğrenmeye çalışıyor. Hangi tarihlerde bayram tatili bitecek, bayram tatilinden dönüş ne zaman başlayacak? sorularına ilişkin detayları okuyabilirsiniz.
KURBAN BAYRAMI TATİLİ NE ZAMAN BİTECEK?

3 Ağustos bayram tatilinin son günü. Kurban Bayramı 2020 yılında 31 Temmuz'da başladı.

Kurban Bayramı 1. Gün: 31 Temmuz Cuma
Kurban Bayramı 2. Gün: 1 Ağustos Cumartesi
Kurban Bayramı 3. Gün: 2 Ağustos Pazar
Kurban Bayramı 4. Gün: 3 Ağustos Pazartesi



KAVURMA NASIL YAPILIR? KURBAN KAVURMA TARİFİ

Malzemeler

1 kg dana kuşbaşı
1 baş orta büyüklükte kuru soğan
3 ya da 4 diş sarımsak
Bir miktar sıvıyağ
(2-4 Kişilik - 45 dakika)

Hazırlanışı


Adım 1

İlk olarak orta büyüklükteki bir tavanın içerisine kavurmalık dana kuşbaşı etleri koyun. Ocağın altını açın ve hiçbir şey ilave etmeden, ama sürekli karıştırarak etleri pişirmeye başlayın.

Adım 2

Tavadaki etlerin rengi değişmeye başladığında ve etler suyunu salmaya başladığında bir miktar sıvı yağ ilave edin. Ocağı kısık ateşe alın ve bu şekilde arada karıştırarak pişirmeye devam edin.

Adım 3

Etler pişerken ayrı bir yerde soğanları ve sarımsakları soyun. Sonrasında soğanı dörde bölün. Doğranmış soğanları ve tüm şekilde olan sarımsakları tavanın içerisine ilave edin. Etler suyunu yeniden çekene kadar tüm malzemeler ile birlikte pişirin.

Adım 4

Eğer etler pişmeden etlerin suyu biterse takriben yarım çay bardağı kadar kaynar su ilave edip bir süre daha etleri pişirin. Etler tamamen piştikten ve lokum kıvamına geldikten sonra içerisine bir miktar tuz ilave edip yemeği ocaktan alın ve servis edin.

KURBAN BAYRAMINDA MARKETLER AÇIK MI?

Binlerce ziyaretçisi bulunan BİM, A101, ŞOK ve Migros marketler saat kaça kadar açık sorusuna yanıt aranırken vatandaşlar mübarek Kurban Bayramı'nın huzuru ve coşkusunu da yaşıyorlar. Bayramda açık olan marketler olduğu gibi bayramda açık olmayan marketler de bulunuyor. Bu yüzden evden çıkarken markete gittiğinizde sürprizle karşılaşmamak için marketlerin açılış kapanış saatlerini bilmenizde fayda var.

Bayramda çalışan marketler, bugün marketler çalışıyor mu? diyerek merak edilenlerin cevapları bulunuyor.

BİM MARKET BAYRAMDA AÇIK MI?

Bim marketlerin alınan karar doğrultusunda bayramın 1. ve 2. günü kapalı olması bekleniyor.

A101, ŞOK, MİGROS BAYRAMDA AÇIK MI?

A101 mağazaları sabah saat 09:00'da açılıyor! Akşam saat 21:00'e kadar hizmet vermeye devam ediyor.

ŞOK mağazaları sabah 09:00-21:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Migros mağazaları da diğer marketlerde olduğu gibi 09:00 21:00 arasında hizmet vermeye devam ediyor.



KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALIDIR?

Kurban kesiminin ardından etlerin nasıl muhafaza edilmesi gerektiği hakkında açıklama yapan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazıl Yalçındağ "Mümkünse hayvan soğuduktan, ölüm katılığına ulaştıktan sonra parçalanmalıdır. Eğer zaman yoksa, sıcakken parçalama mecburiyeti hasıl olmuşsa, naylon torbalara konulan etler, eve gider gitmez naylon torbalardan çıkarılmalı, serin ve gölge bir yerde birbirine değmeyecek bir şekilde sergilenmelidir." ifadesinde bulundu

Sağlık Bakanlığından alınan bilgilere göre;

Çevre sağlığı yönünden de kesimi takiben ortaya çıkan kan, mide ve bağırsak içeriği önemlidir. Bunların gelişi güzel bir şekilde etrafa atılmaması ve akarsulara dökülmemesi gerekmektedir.



KURBAN ETİ NASIL DAĞITILIR?

Et, fakir veya zengin olması, müslüman olup olmaması fark etmeden istenildiği kişiye verilebilir. Etin dağıtımı konusundaki genel usul ise etin üçte birini evde bırakmak, üçte birini komşulara üçte birini ise fakirlere vermek şeklindedir. Bu dinimizce müstehaptır.Kurban etinin hepsini kendi evinde kullanmak veya hepsini fakirlere vermek de caiz görülmüştür. Kurban etinin dağıtılmaması kurban kesen kişinin yeterli maddi durumunun olmaması veya çocuk sayısının fazla olması veya evin kalabalık olması durumunda uygun görülmüştür.

1-Üçte biri kurban kesemeyen fakir fukaraya sadaka olarak verilir.

2-Üçte biriyle evine gelen akraba ve dostlarına ikram yapılmak üzere eve ayrılır.

3-Geriye kalan üçte birini ise, evdeki çoluk çocuğuna yiyecek ve nafaka olarak ayrılabilir.

KURBAN İBADETİNİN MAHİYETİ VE HÜKMÜ NEDİR?

Sözlükte yaklaşmak, Allah'a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dini bir terim olarak, Allah'a yaklaşmak ve O'nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Abidin, Reddü'l-muhtar, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilahi rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk'a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsi, el-Mebsut, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk'a yakınlık ve halka fedakarlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir. Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidaye, I, 429). Hanefi mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğinani, el-Hidaye, VII, 146). Kurban, -fıkhi hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dini hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok