Kurban bayramı tarihini merak edenler buraya... Kurban bayramı hangi tarihte başlıyor ve bitiyor? Bayram tam olarak hangi güne denk geliyor? Tüm soruların yanıtıyla sizlerleyiz.
KURBAN BAYRAMI TARİHİ BELLİ OLDU MU?
Kurban Bayramı, her yıl biraz daha geriye gelerek yaz aylarına doğru çekilmeye başladı. Bu yıl, 31 Ağustos Perşembe günü Arefe olarak kabul edilecek. 01 Eylül- 04 Eylül arası ise Kurban Bayramı'nın dört günü olacak. Yani bu yıl, arefe günü de dahil edilirse Kurban Bayramı 31 Ağustos Perşembe günü başlayıp 04 Eylül Pazartesi günü son bulacak.
KURBAN BAYRAMI KAÇ GÜN TATİL? Normal şartlarda Kurban Bayramı tatili 1 Eylül günü başlayacak ve 4 Eylül'de sona erecek. Ancak 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın resmi tatil olması ve 31 Ağustos Kurban Bayramı arefesinin de yarım gün olması nedeniyle 31 Ağustos'un da tam gün tatil olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Eğer Kurban Bayramı arefesi olan 31 Ağustos günü tam gün tatil ilan edilirse, Kurban Bayramı tatili Zafer Bayramı tatili ile birleştirilecek ve çalışanlar 6 gün tatil yapmış olacak.
KURBAN NE ZAMAN KESİLMELİ? İslam dininde kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti bayram namazı kılınan yerlerde namazdan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde sabah namazı vakti olduktan sonra başlar ve bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz vakitlerinde kesilmesi dinimizce daha uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir. Şafii mezhebinde ise kurban, bayramın dördüncü gününde de kesilebilir.
29 Mart 2017 - Çarşamba Günü | Üç Ayların Başlangıcı
27 Mayıs 2017 - Cumartesi Günü | Ramazan'ın Başlangıcı
21 Haziran 2017- Çarşamba Günü | Kadir Gecesi
24 Haziran 2017- Cumartesi Günü | Arefe
25 Haziran 2017– Pazar Günü| Ramazan Bayramı 1. Gün
26 Haziran 2017- Pazartesi Günü | Ramazan Bayramı 2. Gün
27 Haziran 2017 - Salı Günü | Ramazan Bayramı 3. Gün
KURBAN KESMENİN ÖNEMİ? Sözlükte "yaklaşmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan şey" anlamına gelen kurban, dini bir terim olarak, "ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan" demektir. Arapça'da bu şekilde kesilen hayvana udhiyye denilir. İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılıklar bulunur. Kur'an'da Hz. Adem'in iki oğlunun Allah'a kurban takdim ettiklerinden söz edilir (el-Maide 5/27); bir başka ayette de ilahi dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir (el-Hac 22/34). Ancak Yahudilik ve Hıristiyanlık'ta kurban telakkisi bir hayli değişikliğe uğramıştır. Hıristiyanlık'ta İsa'nın çarmıha gerildiği ve bunun insanoğlunun asli günahına karşı Baba'nın oğlu İsa'yı feda etmesi olduğu inanışıyla kurban telakkisi özel bir anlam kazanmıştır.