Üniversite sınavlarına hazırlanacak öğrenciler için flaş bir gelişme yaşandı. Son günlerde gündemi meşgul eden üniversite sınavlarında yapılacak değişiklikler YÖK Başkanı tarafından tüm ayrıntılarıyla birlikte açıklandı. Peki sınav sistemindeki yenilikler neler? İşte detaylar...
YENİ SINAV SİSTEMİ BU YIL NASIL? Bu aslında YÖK'ten yapılan ek bir bilgilendirme. Çünkü YÖK Başkanı Yekta Saraç, Cumhurbaşkanı Külliyesi'nde yaptığı açıklamada yeni sisteme ilişkin yeni bilgileri paylaşmıştı:
-Sınavsız geçiş mümkün değil, daha yalın ve sade bir sistem Türkiye için kaçınılmaz.
-Yeni düzenlemeyle sınavı, bir hafta sonunda başlayıp, bitirmeyi planlamaktayız.
-18 puan türü 4'e düşecek.
-Temel olarak sayısal, sözel, eşit ağırlık puan türleri olacak.
-Türkçe ve matematik, sınavın merkezi olacak.
-Sorular MEB müfredatından olacak.
YGS-LYS KALKIYOR Üniversiteye giriş sınavında sistem değişiyor. LYS-YGS ayrımı sona erecek, 4 puan türü olacak. Yeni sistemde Türkçe ve matematik sınavın merkezinde yer alacak. Temel Türkçe ve temel matematiğin her puan türünde etkisi olacak. Yeni sistem yüksek ihtimalle bu yıl uygulanacak.
Yükseköğretim Kurulundan (YÖK), üniversite sınavında Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ayrımının ortadan kalkacağı, yükseköğretim programlarına sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanları ile girileceği bildirildi.
TÜRKÇE MATEMATİK DERSLERİNİN ÖNEMİ ARTIYOR Diğer önemli bir değişiklik ise puan türlerinde gerçekleşecek. 18 puan türünde de azaltmaya gidiyoruz. Bunlar çok az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacak. Fakat her bir puan türünde temel Türkçe ve temel matematiğin katkısı bulunacak. Yeni sistemde önemli bir değişiklik de Türkçe ve matematik bu sınavın merkezinde olacak.
YGS NEDİR? Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu (ÖSYM) tarafından yapılan, üniversiteye giriş sınavının 1. aşamasıdır ve bu sınava bütün adaylar girer. YGS sonuçları açıklandıktan sonraYGS baraj puanını geçebilen adaylar Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girebilme şansı elde ederler.
LYS NEDİR? Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), ÖSYM'nin üniversiteye girmek isteyen adaylar için hazırladığı sınav sisteminin ikinci aşamasıdır.
ÜNİVERSİTE SINAVI YENİ SİSTEMİ NASIL OLACAK? YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye girişte yapılan düzenlemelere ilişkin 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni"nde önemli açıklamalarda bulundu. Yeni sistemde YGS ve LYS'nin birleştirilmesi planlanıyor. Sınav tek bir günde bitirilecek. İşte Saraç'ın konu ile ilgili açıklaması:
"Şu andaki sisteme göre, ilki mart, ikincisi haziran ayında toplam 5 gün sürmektedir. Neredeyse 4 aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp bitirmeyi planlamaktayız."
Üniversite sınavları milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasın endişeye kapılmasınlar. Sorular aynı eskisi gibi MEB müfredatından sorulacak. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerini değiştirmesinler sıkı sıkı derslerine sarılsınlar. Daha yalın, sade ve sistemli yönetilir hale getirmeyi hedefliyoruz."
ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ NE DEMEK? YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, açılışta yaptığı konuşmada 'araştırma üniversitesi' kavramını şöyle açıkladı:
* Araştırma üniversitesi misyonu ve stratejik yol haritasını belirlemiş ve üniversitenin çalışma disiplinini bu plana uygun biçimde yürütebilen bir kurumdur. Bu süreçte üniversite yalnızca araştırma başlığında mükemmeliyeti amaçlamaz, eğitim ve bilginin üretimi, aktarımı ve paylaşımında da en iyiyi hedefler.
* Üniversite öğretim üyesi ders dışında da araştırma faaliyetlerine öğrenci dahil ederek eğitimin kapsamını ve katkısını arttırır. Öğrenciler araştırma kültürünün içinde öğrenerek bilgilerini geliştirir ve akademik araştırmanın işleyişine hakimiyet kazanır.
*Gerçekleşen araştırma faaliyetleri, üniversitelerin ürettiklerinin değer bulmasıyla bütçelerini geliştirmelerini, verimli araştırmalarla var olan araştırma fonlarından daha fazla pay almalarını ve oluşturdukları toplumsal değerle parçası oldukları toplumun yarınlarında pay sahibi olmalarını sağlar.
* İdealimiz olan araştırma üniversitesi güçlü araştırmacılar yetiştiren, dünya bilimine ve ülkenin kalkınmasına katkı sunan doktora programları olan kurumlardır.
* İnsanlığın ortak değerlerine ülkesinin geçmişi ve geleceği ile ihtiyaçlarını dikkate alarak katkı sağlar.
HANGİ ÜNİVERSİTELER ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLACAK? Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi.