Haber Tarihi: 30 Eylül 2024 11:12 - Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2024 13:20

Çalışma saatleri düşecek mi? 2024 haftalık çalışma saatleri kısalacak mı?

2024 mesai saatleri kanun teklifi tekrar gündemde. Türkiye'de milyonlarca çalışanın merakla beklediği, çalışma saatlerine ilişkin yasal düzenleme meclisten çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaklaşık 4 ay önce yaptığı memur çalışma saatleri değişikliği yönündeki açıklama sosyal medyada tekrar gündeme geldi. Peki, Çalışma saatleri düşecek mi? Mesai saatleri kısalacak mı?

Çalışma saatleri düşecek mi? 2024 haftalık çalışma saatleri kısalacak mı?
Abone Ol
Mesai saatlerindeki değişiklik önerisi meclise sunuldu. Meclise sunulan kanun teklifi sonrası konu hakkında aramalar hız kazandı.. Uzun süredir gündemde olan haftalık 45 saat olan çalışma süresinin düşürülmesine yönelik yeni bir gelişme yaşandı. Son günlerde sık sık konuşulan mesai saatlerinin düşürülmesi konusu hakkında muhalefet, meclise haftalık çalışma süresini düşürmek için teklif götürdü. Yaşanan bu gelişme sonrası arama motorlarında "Mesai saatleri değişiyor mu?", ve "Mesai saatleri kısalıyor mu" soruları yanıt aramaya başladı. Peki, mesai saatleri düşecek mi? Mesai saatleri hangi saatler arasında olacak? İşte detaylar..

ÇALIŞMA SAATLERİ DÜŞECEK Mİ?

Bakan Vedat Işıkhan, esnek çalışma saati ve mesai saatlerinin düşürülmesiyle ilgili toplantılar gerçekleştirildiği kamuoyuna duyurdu.

Bakan Vedat Işıkhan konuşmasında, ''Son günlerde çalışma hayatıyla ilgili bizim dışımızda çokça yorum ve haberler olduğunu görüyoruz. Tabi ki çalışma hayatı dinamik bir yapıya sahip. Biz daima işçimizin ve işverenimizin kazanılmış haklarını korumayı önceliyoruz. Devamında ise Türkiye Yüzyılına yakışır bir iş kanunu ve çalışma hayatı konusunda elimizden geleni yapacağımızı belirtmek isterim. Bu yüzden doğrudan bizden bir açıklama gelmediği sürece kamuoyunda yer alan haberlerin dikkate alınmaması gerektiğini belirtmek isterim.'' ifadelerine yer verdi.

"22 YILIN EN DÜŞÜK İŞSİZLİK ORANI"

Çalışma hayatındaki kayıt dışı istihdamı azaltmayı da hedeflediklerini belirten Işıkhan, "Önümüzdeki ay açıklanacak 2023 yılı verilerinde hem genelde hem kadınlarda hem de gençlerde 2002 yılından bu yana en yüksek iş gücüne katılım oranları ve istihdam oranları beklenmektedir. Aynı şekilde tüm diğer göstergeler, son 22 yılın en düşük işsizlik oranının ortaya çıkacağına işaret etmektedir. Diğer yandan İş Pozitif'i başlattığımız 9 Şubat'tan bu yana, yani geçtiğimiz 2 hafta içinde 15 bin 262 kadını işe yerleştirdiğimizin müjdesini vermek istiyorum. Bu rakamlar, hem İş Pozitif programımızın hem de diğer istihdam politikalarımızın ne derece etkili olduğunu göstermektedir." dedi.

MESAİ SAATLERİ DÜŞECEK Mİ?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracaklarını açıklaması sonrasında muhalefet, Meclis'e haftalık çalışma süresini 37,5 saate düşürmek için teklif götürdü.
Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, haftalık çalışma saatini 45 saatten 37,5 saate düşürülmesi teklifinin muhalefet tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) getirildiğini söyledi.

HAFTALIK MESAİ SAATİ 37,5 SAATE Mİ DÜŞECEK?

Haftalık mesai saati 37,5 saate düşmesi konusunda resmi bir açıklama yapılmadı. Çalışma saatlerinin ne zaman ve nasıl değişeceği konusunda kesin bir bilgi henüz açıklanmadı, ancak bu konu üzerinde çalışmalar yapılması mümkün olmakla beraber, başka ülkelerin de çalışma saatleri konusunda şikayetçi olduğu yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıktı.

Dünyada birçok ülke, çalışma sürelerini azaltmak için çalışmalar yürütmektedir. Bu ülkelerden bazıları, çalışma süresini 6 saate indirmeyi planlamaktadır.

Örneğin, İspanya, 2023 yılında çalışma süresini 32 saate indirmeyi planlamaktadır. Ayrıca, İsveç, 2030 yılında çalışma süresini 25 saate indirmeyi planlamaktadır.

Türkiye'de de çalışma sürelerinin azaltılması, çalışanların yaşam kalitesini ve refahını artırmaya yardımcı olabileceği için olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Ancak, bu konuda yapılacak düzenlemelerin, işletmelerin verimliliğini ve rekabet gücünü olumsuz etkilememesi için dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

 
Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Mesai
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER