Arefe günü devlet daireleri açık olacak mı sorusunu yanıtını merak edenler internet üzerinden araştırmaya devam ediyor. Kurban bayramında resmi tatilin 9 gün olacağının açıklamasının üzerine vatandaşların kafasında birçok soru işareti oldu. Peki bayram tatili boyunca kimler tatil yapabiliyor? İşte tüm merak edilenler...
AREFE GÜNÜ ECZANELER AÇIK MI?
Arefe günü idari tatil ilan edildiği için sadece nöbetçi eczaneler açık olacak. Konu hakkında İstanbul Eczacı Odası'nın yaptığı açıklama şu şekilde; "31 Temmuz 2018 tarihinde açıklanan Bakanlar Kurulu kararına göre, 20 Ağustos 2018 arife günü idari tatil ilan edilmiştir. "Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik"in 34. maddesi "Birden fazla eczane bulunan yerlerde, belirlenen çalışma saatleri dışında ve resmî tatil günlerinde yalnız nöbetçi eczaneler açık kalır. Nöbetçi eczane dışındaki eczaneler nöbet saatlerinde faaliyet gösteremezler."şeklindedir.
BUGÜN BANKALAR VE PTT AÇIK MI? Banka işlerini uzun bayram tatilinden önce halletmek isteyenlere iyi haber çünkü vatandaşlar bankacılık işlemlerini 12:30'a kadar gerçekleştirebilecekler.Ve bu PTT işlemleri için de geçerli olacak.
BUGÜN KARGOLAR AÇIK OLACAK MI? Yurtiçi Kargo: 20 Ağustos arefe günü, 21-22-23-24 Ağustos Kurban Bayramı süresince ve 25 Ağustos Cumartesi günü de dahil olmak üzere tüm şube ve acentelerimiz kapalı olup; kargo alım ve teslimatlarına 27 Ağustos tarihi itibariyle başlanacaktır.
Aras Kargo: 20 Ağustos Arefe günü, şubelerimiz/acentelerimiz saat 15.00'a kadar hizmet verecek olup, gönderilerinizi saat 13.00'a kadar şubelerimize teslim edebilirsiniz. 21-26 Ağustos tarihleri arasında Kurban Bayramı nedeniyle hizmet veremeyeceğiz.
MNG Kargo: Arife günü, Kurban Bayramı (21-22-23-24 Ağustos) ve 25 Ağustos Cumartesi günü tüm şubelerimiz kapalı olacaktır. 27 Ağustos Pazartesi günü 08.30 itibariyle hizmetimize başlayacağımızı önemle sizlere duyururuz.
AREFE GÜNÜNÜN ANLAMI Arefe Günü, İslam dinine göre bayramı müjdeleyen gün olarak tanımlanıyor. Arefe günü, kıymetli geceye kendinden sonra gelen günün ismi verilir. Fakat Arefe ve Kurban bayramının üç gecesi böyle değildir. Bu dört gece bugünleri takip eden gecelerdir. Arefe yalnız Zilhiccenin 9. günüdür. Başka güne Arefe denmez.
Arefe Günü'nün İslam 'daki karşılığı kurban bayramından önceki gün olarak tanımlanıyor. Türkçede ise Arefe Günü, "herhangi bir dini bayramdan öncesi" olarak biliniyor. Genellikle bayrama hazırlık günü olarak geçirilen Arefe Günü, İslam dinine göre bayramı müjdeleyen gün olarak tanımlanıyor. İlahiyatçılar bu önemli günün dua ve ibadet ile geçirilmesini öneriyor.
Arefe günü yapılacak işlerden bazıları şunlardır:
1- Arefe günü Sabah namazından Kurban bayramının dördüncü günü ikindi namazına kadar erkek-kadın herkes cemaatle kılsın yalnız kılsın 23 vakit farz namazda selam verir vermez (Allahumme entesselam...) demeden önce bir kere vacib olan teşrik tekbirini söylemeli yani (Allahü ekber Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber Allahü ekber ve lillahil-hamd) demelidir.
Camiden çıktıktan veya konuştuktan sonra artık teşrik tekbirini okumak gerekmez. (Halebi)
2- Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak sevaptır; fakat Arefe günü oruç tutmak daha çok sevaptır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Arefe günü tutulan oruç bin gün [nafile] oruca bedeldir.) [Taberani]
(Arefede tutulan oruç iki bin köle azat etmeye iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihad için verilen iki bin ata bedeldir.) [T. Gafilin]
(Arefe günü [Besmele ile] bin İhlas okuyanın günahları affolup duası kabul olur.) [Ebuşşeyh]
(Arefe günü tutulan oruç geçmiş ve gelecek yılın günahlarına kefaret olur.) [Müslim]
(Şeytan Arefe gününden başka bir günde daha zelil rezil hakir ve kinli görülmez.) [İ. Malik]
(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua reddolmaz. Ramazan ve Kurban bayramının birinci gecesi Berat ve Arefe gecesi.) [İsfehani]
(Arefe gecesi ibadet eden Cehennemden azat olur.) [S. Ebediyye]
İbadet olarak ilim öğrenmek en faziletlisidir. İlmihal okumakla en uygun ilmi öğrenmiş oluruz.
3- Bugünü fırsat bilip dua etmeli! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Duanın faziletlisi Arefe günü yapılanıdır.) [Beyheki]
4- Arefe gününü ibadetle zikirle tefekkürle geçirmeli insanlara iyilik etmeye çalışmalı! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Arefe günü kulağına gözüne ve diline sahip olan mağfiret olur.) [Taberani]
Kulağına sahip olmak gıybet çalgı gibi haram olan şeyleri dinlememektir. Eğer biz istemeden kulağımıza gelmişse bize günah olmaz. Gözüne sahip olmak da haram olan şeylere bakmamak ve mubah olarak baktığı şeylerden ibret almaktır. Diline sahip olmak ise yalan söylememek dedikodu etmemek laf taşımamak kötü söz söylememek hatta boş şey konuşmamak kimseyi diliyle incitmemek demektir. Bunlara riayet eden Arefe gününü değerlendirmiş olur.
BUGÜN AREFE Mİ? YILBAŞI 1. GÜN 01 OCAK 2018 PAZARTESİ
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI 1 GÜN 23 NİSAN 2018 PAZARTESİ
EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ* 1 GÜN 01 MAYIS 2018 SALI
ATATÜRK'Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI 1 GÜN 19 MAYIS 2018 CUMARTESİ
RAMAZAN BAYRAMI AREFESi 1/2 GÜN 14 HAZİRAN 2018 PERŞEMBE
RAMAZAN BAYRAMI 1. GÜN 15 HAZİRAN 2018 CUMA
RAMAZAN BAYRAMI 2. GÜN 16 HAZİRAN 2018 CUMARTESİ
RAMAZAN BAYRAMI 3. GÜN 17 HAZİRAN 2018 PAZAR
KURBAN BAYRAMI AREFESi 1/2 GÜN 20 AĞUSTOS 2018 PAZARTESİ
KURBAN BAYRAMI 1. GÜN 21 AĞUSTOS 2018 SALI
KURBAN BAYRAMI 2. GÜN 22 AĞUSTOS 2018 ÇARŞAMBA
KURBAN BAYRAMI 3. GÜN 23 AĞUSTOS 2018 PERŞEMBE
KURBAN BAYRAMI 4. GÜN 24 AĞUSTOS 2018 CUMA
ZAFER BAYRAMI 1 GÜN 30 AĞUSTOS 2018 PERŞEMBE
CUMHURİYET BAYRAMI 1,5 GÜN 28 EKİM 2018 29 EKİM 2018 PAZAR PAZARTESİ
AREFE GÜNÜ SURELERİ Arefe günü içinde İhlas Suresi'nin sürekli okunması gerektiği vurgulanıyor.
İhlas Suresi'nin Arapça okunuşu:
"Kul hüvellahü ehad. Allahüssamed. Lem yelid ve lem yuled. Ve lem yekün lehu küfüven ehad."
İhlas Suresi'nin Türkçe çevirisi:
"De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir). (O)Doğurmadı ve doğurulmadı. O'na bir denk de olmadı."
Arife gününün faziletine binaen Resulullah Sallallahü aleyhi ve Sellem buyurdular ki ' Arife gününde oruç tutmak, geçmiş ve gelecekten birer senenin küçük günahına kefaret olur. Aşure günü orucu ise yalnız geçmiş olan bir senelik günaha kefaret olur.'
Arife bayramı ve geceleri mümkünse 1001 kere
'Estagfirullahe'l-azime be etubü ileyh'
İstigfar etmeli ve tesbih namazı kılmalıdır.
Resulullah (s.a.v) Arife günü şu duayı okurdu:
'Allahümmec'al fi kalbi Nuran ve fi besari nuran'
Allah'ım Kalbimi ve gözümü nurlandır. Allah'ım göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır.
Her kim bu duayı okursa büyük mük,fata nail olur.
* Resulullah (s.a.v)şöyle buyurdu: