Haber Tarihi: 23 Haziran 2019 03:51 - Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2019 03:51

23 Haziran Oy vermek için gerekli evraklar neler? İBB başkanlık seçiminde nasıl oy kullanılır?

Oy verme işlemi için gerekli belgeleri haberimizde derledik. Yerel seçimde nasıl oy kullanılır? sorusunun yanıtını öğrenmek isteyenler buraya... İşte oy kullanma hakkında tüm bilinmesi gerekenler ve detaylarla sizlerleyiz.

23 Haziran Oy vermek için gerekli evraklar neler? İBB başkanlık seçiminde nasıl oy kullanılır?
Abone Ol
Oy verme işlemi gerçekleştirilirken gerekli belgeler ve evraklar nelerdir? sorusunun yanıtını öğrenmek isteyenler buraya.. Peki oy kullanmaya giderken hangi evrakların götürülmesi gerekiyor? İşte YSK'dan seçim belgeleri için yapılan açıklama...
OY VERMEK İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER

Sandık başına gelen seçmen; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini başkana verir ve seçmen sıra numarasını söyler. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamaz. (298/87, 91).
Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir (298/87).

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.

"Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemeyecek"

Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemeyecek. Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremeyecek, oy kullanma sırasında yardım edemeyecek. 
Sandıklar kapandıktan sonra oy sayımına geçilecek. İlk olarak cumhurbaşkanı seçimi oyları, ardından milletvekili seçimi oyları sandık kurulunun siyasi parti temsilcisi üyeleriyle beraber sayılacak. Sonuçların tutanağa bağlanmasının ardından, sandık kurulu başkanınca kurayla iki siyasi partili üye belirlenecek ve oylar ilçe seçim kuruluna götürülecek.



OY KULLANMA YERİ ÖĞRENME


YSK'nın yenileme kararı aldığı İstanbul seçimleri için seçmen sorgulama işlemi, yine kurumun resmi internet sitesinden yapılabilecek.

31 Mart seçimlerinden farklı bir girişe sahip olan seçmen sandık sorgulama ekranı, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Yenileme Seçimi" başlığı altında görüntülenebilecek. Yeni Kimlik ya da nüfus cüzdanı ile sorgulanabilecek olan sandık bilgisi için 'Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl', 'TC Kimlik Numarası', 'Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No' bilgileri yeterli olacak.

Yeni Kimlik kartı için ise Seri No ve TC Kimlik Numarası bilgileri, sandık sorgulamak için yeterli olacak


2019 SEÇİMLERİNDE KAÇ MİLYON KİŞİ OY KULLANACAK?

Kent genelinde kurulacak 31 bin 124 sandıkta oy kullanacak olan 10 milyon 560 bin 963 seçmen, 21 aday arasından tercihini yapacak. Tekrarlanan seçimlerde, 31 Mart'takinden farklı olarak seçmene tek oy pusulası sunulacak.

OY VERME SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?


23 Haziran'da 10 milyon 560 bin 963 seçmen 08.00-17.00 saatleri arasında oyunu kullanabilecek. Oy verme saati bittiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

SEÇMEN KAĞIDI OY KULLANMAK İÇİN ŞART MI?

Seçim günü seçmen sandığına giden vatandaşların yanlarında herhangi bir sebepten dolayı seçmen kağıtları yoksa (seçmen bilgi kağıdı, seçmen bilgi kartı) kimlik belgelerini göstererek oy kullanabilirler. Ancak kimlik belgelerinin resmi nitelik taşıması gerekiyor. Seçmenler, seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını da www.ysk.gov.tr/ adresinden sorgulayabilir.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçmen kütüğünde kayıtlı her seçmen için seçmenin oy kullanacağı adres, kaç numaralı sandıkta oy vereceği, sıra numaralarının olduğu ve genel bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı düzenlenir, adreslere gönderilir ya da dağıtılır. Seçmenlerin oy kullanabilmeleri için de seçmen kütüğünde kayıtlı olması gerekiyor ve seçmen kütüğünde kayıtlı olan vatandaşlar, bağlı oldukları mahalle muhtarlıklarından da seçmen bilgi kağıtlarını alabilir.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok