Haber Tarihi: 13 Ağustos 2017 00:37 - Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2017 00:37

ÖSYM AİS giriş, (ÖSYM Aday İşlemleri Sayfası - Online)

2017 LYS tercih sonuçlarını öğrenmek ve sorgulamak için haberimizden sorgulayabilirsiniz. İşte Ağustos ayında sonuçlanacak olan LYS tercih sonuçları hakkında tüm bilgileri öğrenmek isteyenler haberimizden faydalanabilir...

ÖSYM AİS giriş, (ÖSYM Aday İşlemleri Sayfası - Online)
Abone Ol
2017 LYS tercih sonuçları öğrenme ve sorgulama burada! LYS tercih sonuçlarını öğrenmek isteyen milyonlarca öğrenci buraya... İşte LYS tercih sonuçları ve üniversite kayıt dönemi ve sonuçlar hakkında tüm merak edilenler, son gelişmeler ve detaylar...

LYS TERCİH SONUÇLARI SORGULAMA!


Önceki sınavlarda olduğu gibi LYS yerleştirme sonuçları da ÖSYM'nin sonuc.osym.gov.tr adresindeki Sonuç Açıklama Sistemi üzerinden ilan edilecek. LYS tercih sonuçları açıklandığı zaman ilgili linke tıklayarak açılan sayfadan T.C. kimlik numarası/YU numarası ve şifre girilerek kontrol edilebilecek.

ÖSYM GİRİŞ SAYFASI, LYS SONUÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYIN...
LYS TERCİH SONUÇLARI AÇIKLANDI MI?
Birçok öğrencinin eğitim hayatında yeni bir sayfa açacak olan üniversite tercih sonuçlarına kısa bir süre kaldı. Büyük bir merak içinde beklenen üniversite tercih sonuçları ÖSYM'nin aday işlemleri sistemi üzerinden yayınlanacak. Tercih sonuçlarının tam olarak hangi tarihte yayınlanacağı henüz belli olmasa da ÖSYM'nin sonuçları ağustosun ilk haftasında yayınlaması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl 10 Ağustos tarihinde açıklanan sonuçların, bu sene geçtiğimiz seneye göre daha erken bir tarihte açıklanması bekleniyor.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından bir yüksek öğretim programına yerleşen adaylar için üniversite kayıtları başlayacak.Devlet üniversitelerinde elektronik kayıtlar, 12-16 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır.

LYS TERCİH SONUÇLARI TARİHİ YORUMLARI


Arkadaşlar aradım #ösym yi açıklanabilir de aciklanmayabilir de takipte kalın dediler komedi gibi

Sevenleri ayırma #ösym

#ösym artık açıklasan da arabanın yakıtını fulleyip gitsek bu şehirden...

#ösym yeter artık çık hayatımdan!

#ösym daha evde ki koltuk takımını yurda götürcem hadi açıkla da bizde ona göre işimizi halledelim

#ösym söylede otobüs biletimi cam kenarı alayım

#ösym açıkla artık daha bilet fiyatlarına bakıcam


LYS TERCİH SONUÇLARI ÖSYM SONUÇ SAYFASI

2017 yılı itibariyle yapılan üniversite tercih sonuçları ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr/ sayfasından erişime açılacak. LYS tercih sonuçları posta ile adreslere gönderilmeyecek ve sadece elektronik ortamdan öğrenilebilecek.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Tercih Danışmanı Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, ÜLKE TV'de Şaban Özdemir'in sunduğu HAYAT TERCİHTİR programının canlı yayın konuğu oldu. Sınav kaygısı, meslek seçimi, üniversite seçimi ve LYS konuşuldu.

KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER
a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi

b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf

d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge

e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri

ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr i nternet adresinde görülebilecek.

Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir.

Yükseköğretim programlarına yerleşen adayların yerleştirme sonuçları (engel bilgileri de d,hil) , Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecek.

EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.

Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.

Ek Yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.

Ek yerleştirme tercih ücreti 15,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınma yacaktır .



LYS TERCİHLERİ İLE İLGİLİ MERAK EDİLEN TABLO 3 ve TABLO 4 NEDİR?


Sınav merkezinin yayımladığı kılavuzda yer alan bilgiler üzerinden başvurular yapılması gerekirken, Tablo 3 ve Tablo 4 nasıl

okunmalı? Kılavuzun hemen altında yer alan Tablo 3 ve Tablo 4 üzerinden başvurular gerçekleşecektir. Kurum, yayımladığı kılavuzda tablolar için "puanlar" üzerinden açıklama yaptı. Buna göre; YGS'den en büyük 150 ile 180 arası puan alan adaylar yalnızca Tablo 3'teki kılavuzdan yararlanabilecek. YGS'ye girmeyen adayların ise tercih hakları bulunmuyor. LYS'den ise 180 puanından düşük alan öğrenciler, Tablo 3 ve Tablo 4'ün sadece YGS puan türünden faydalanabilecek. LYS'de 180 ve üzeri alan öğrenciler ve YGS üzerinden lisans tercihi yapmak isteyen adaylar, Tablo 4'teki YGS puanıyla öğrenci alan lisans programlarından yararlanabilecekler.

BURSLULUK ŞARTLARINA DİKKAT

Üniversitelerin; bursluluk şartı ve eğitim dili önemli. Erasmus- Farabi gibi olanaklarla farklı kapılar açılabilir. ÖSYM bursu dışında farklı alanlarda başarılı olanlara üniversiteler destek veriyor. Ayrıca burs imk,nı bulamayanlar, özellikle vakıf üniversitelerinde derslerden kalan zamanlarında çalışarak bütçelerine katkıda bulunabilir.

Tercih yapılırken dikkat! Bu yıl kılavuzda puan türü değişen bölümler var. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'yla (YGS) girmeyi düşündüğünüz bir bölümün puan türü MF, TM ya da TS'ye geçmiş olabilir. Tercihinizi etkileyecek bu hatalara düşmemenin yolu da kılavuzu iyi incelemekten geçiyor. YGS ile öğrenci alan 14 bölümün puan türünü tercih listesi oluştururken bir daha gözden geçirmekte yarar var. Çünkü bu bölümlere artık Lisans Yerleştirme Sınavları'yla (LYS) yani TM, TS, MF puan türüyle öğrenci alınıyor. Bilgisayar ve öğretim teknolojileri, beden eğitimi ve spor, kimya, okul öncesi ile özel eğitim öğretmenliği bu alanlardan sadece birkaçı.

Özel yetenekle öğrenci alan iç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı bölümleri de artık LYS ile öğrenci kabul edecek. Açıköğretim lisans eğitimi almak isteyenlerin de LYS puanına bakılacak. İlahiyat fakültelerine de artık YGS ile değil, LYS ile girilecek.

Diğer önemli bir değişiklik de mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrenciler için, bu adaylar artık meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş yapamayacak. Ancak bu öğrenciler ek puandan yararlanabilecek. YÖK, meslek lisesi mezunlarının üniversitelerin aynı alandaki ön lisans programlarına yerleştirilmeleri durumunda, merkezi sınavlardan aldıkları puanlara ilave edilecek 'ek puan' katsayısını 0.06 olarak açıkladı.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Kaynak: Sporx.com
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER