(HABER YORUM/HAKAN CELEP) Vodafone Arena'da oynanacak ilk derbi, maçın büyüklüğü derken Beşiktaş geçen sezon başından bu yana oynadığı oyundan ödün verebilir. Galatasaray'ı baskı altına almak isterken taktiksel disiplinden kopulabilir ve bu da Galatasaray'ın işine gelir.
Beşiktaş'ın bu derbinin ilk 15-20 dakikalık giriş bölümünde bir gol bulması, siyah beyazlı oyuncuların üstünden baskıyı alabilir ve istenilen sonuca daha farklı gidilebilir. Bu nedenle Beşiktaş, tedbirli ve Galatasaray'ı tartarak başlamak yerine en iyi yaptığı şeyleri konsantre bir şekilde uygulayarak erken bir gol bulabilir.
Galatasaray'ın sağı sorunlu, stoperleri formsuz, solunda ise bu atmosferlerin yabancısı Lionel Carole olacak. Galatasaray'ın orta ve ön alandaki kalitesi, geride yok. Muslera da bir insan ve savunmasının tüm yamalarını kapatacak değil. Selçuk İnan'ın formu sezon başından beri soru işareti, Riekerink stoperlerinin performansından memnun değil. Beşiktaş için bu merkez bir 'madene' dönüşebilir.
Beşiktaş'ın en güçlü kanadı, yaz transferleriyle birlikte bir anda sol kanat oldu. Caner Erkin'in Beşiktaş kariyeri iştahlı ve etkileyici başladı. Bununla birlikte Şenol Güneş, Anderson Talisca'ya da burada şans verecek. Quaresma zaman zaman bu bölgeye kayacak. Karşılarında ise muhtemelen Sabri Sarıoğlu ile birlikte Yasin Öztekin, düşük bir ihtimalle Podolski olacak. Beşiktaş, tüm oyunu buradan kurarak Galatasaray'ın en sıkıntılı noktasından vurabilir.
Beşiktaş taraftarı, yalnızca Türkiye'nin değil Avrupa'nın en etkileyici atmosferlerini yaratabiliyor. Yeni stadyumla birlikte, bu etki çok daha büyüdü. Geçen sezon oynanan ilk Beşiktaş - Galatasaray derbisinde olduğu gibi sarı kırmızılılar öne geçebilir, o an her şey ev sahibinin aleyhine işliyor gibi görünebilir. 40 bine yakın Beşiktaşı'nın bu anlarda takımını destekleyici, kademe atlatıcı olması gerekiyor. Yanlış bir pasta, kötü bir şutta veya tercihte Beşiktaş taraftarından yükselecek bir uğultu, nida oyuncuları geri adım attırabilir.
Beşiktaş'ın bu sezon puan kaybettiği Konyaspor maçında goller duran toplarla geldi. Galatasaray'da da bu topları iyi kullanabilecek Wesley Sneijder ve Selçuk İnan gibi kozlar var. Duran toplarda iyi kafa vurabilecek Eren Derdiyok, Hakan Balta, Aurelien Chedjou gibi silahlara sahipler. Beşiktaşlı tüm oyuncuların, duran toplarda ekstra dikkatli olması gerekiyor.
Galatasaray'ın bu maçtaki en önemli kozlarından biri Bruma olacak. Hızı, seri çalımları, geliştirdiği pasları ve şutlarıyla Portekiz genç yetenek, Beşiktaş'ta onunla karşılıklı oynayacak Gökhan Gönül veya Andreas Beck'i çok zorlayabilir. Orta sahanın burayı kalabalıklaştırması ve destek vermesi şart. Ayrıca, Bruma ve kanatlardaki etkinliğin azaltılması sezonun formda golcüsü Eren Derdiyok'u da pasifize eder.