Arama Logo

Evde yapmamız gereken 15 şey

Evin içerisinde temizlemeyi unuttuğumuz ve neredeyse hiç farkında olmadığımız birçok yer bulunuyor. Genellikle çok dokunulan ve temas halinde olduğumuz yerler sağlığımız için büyük tehdit oluşturuyor. Virüslerin, bakterilerin ve mikropların en çok biriktiği bu yerleri sizinle paylaştık. İşte evin en kirli yerleri...




15
EVİN EN KİRLİ YERLERİ
Evin içerisinde temizlemeyi unuttuğumuz ve neredeyse hiç farkında olmadığımız birçok yer bulunuyor. Genellikle çok dokunulan ve temas halinde olduğumuz yerler sağlığımız için büyük tehdit oluşturuyor. Virüslerin, bakterilerin ve mikropların en çok biriktiği bu yerleri sizinle paylaştık. İşte evin en kirli yerleri...
EVİN EN KİRLİ YERLERİ
14
PENCERE TUTACAKLARI

Gün içerisinde en çok temas halinde olduğumuz noktalardan biri de pencere tutacakları. Evimizi havalandırmak için pencerelerinizi açarken dokunduğunuz pencere tutacakları bakteri yuvası.Bu nedenle bu noktaları da sık sık temizlemeniz gerekiyor. Bu alanları temizlemek için Arap sabunuya da beyaz sabunlu su ile oluşturduğunuz karışım veya antibakteriyel temizleyiciler ile temizleyebilirsiniz.

PENCERE TUTACAKLARI
13
MOBİLYA KULPLARI

Mobilya kulpları her zaman elimizin altında yer alıyor. Eğer bir dolabı açacaksanız bu durumda mobilya kulp ya da tutacaklarıyla temas etmek zorunda kalacaksınız. Ayrıca buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi gibiürünlerin tutacak ve program ayarlama butonlarını da temizlemeniz gerekiyor. Buraları da antibakteriyeltemizleyiciler ya da sabunlu su ile temizleyebilirsiniz.

MOBİLYA KULPLARI
12
EVİYELER, LAVABOLAR VE MUSLUKLAR

Musluğu açmanıza yardımcı olan bataryalar bakterilerin ve mikropların biriktiği yerlerden biri. Mutlaka lavabo, duş duş ve eviye bataryalarını temizleyin. Bataryaları temizlemek için mutfak ve banyo temizleyici jellerden yardım alabilirsiniz. Mutfaklarda da durum aynı! Mutfaktaki eviyeleri her gün neredeyse temizleyin. Mutfak ve banyolar için üretilmiş temizlik ürünleri ya da sirkeli su ile banyo ve mutfak lavabolarını temizleyebilirsiniz.

EVİYELER, LAVABOLAR VE MUSLUKLAR
11
SABUNLUKLAR

Hijyeninizi sağlamak için kullandığınız sabunlar da -kirli ellerle dokunulduğu için- virüs ve zararlı bakteri üreten noktalardan olabilir. Bu nedenle sabunluklarınızı da elinize bir eldiven takıp sabunla yıkamayı ihmal etmemelisiniz.

SABUNLUKLAR
10
PRİZLER

Birçoğumuzun temizlemeyi unuttu yerler olan prizler veya elektrik anahtarları sağlığınızı büyük orandatehdit ediyor. Virüs ve bakterilerin en çok biriktiği yerler arasında olan bu alanları ıslak bez yerine,kuru bir beze birkaç damla kolonya ya da dezenfektan dökerek temizleyebilirsiniz.

PRİZLER
9
KLİMA

Bakımı ve filtre temizliği yapılmadığı takdirde soluma yoluyla sağlığınızı tehdit edebilecek bir ürün klima. Temizlenmediğinde filtrelerde birikebilen mikroplar hastalanmanıza neden olabilir. Bu nedenle klima filtresini iki haftada bir temizlemeniz, 3M filtreyi ise üç ayda bir değiştirmeniz gerekiyor.

KLİMA
8
KAPI KOLLARI

En çok mikrop yuvası barındıran yerlerden biri de kapı kolları! Gün içerisinde neredeyse dış kapı, banyo kapı kolları gibi birçok yere kirli ellerimizle dokunuyoruz. Bu nedenle kapı kollarını düzenli olarak her gün silmeniz gerekiyor. Burada da Arap sabunu, sirkeli su veya antibakteriyel mikrofiber bezler kullanabilirsiniz. Sildikten sonra mutlaka kuru bir bezle kurulayın. Buraların nemli kalmamasına özen gösterin.

KAPI KOLLARI
7
BİLGİSAYAR, KLAVYE VE KUMANDALAR

Hem evimizdeki hem de iş yerimizdeki bilgisayarların ve özellikle klavyelerin temizlenmesi gerekir. Bilgisayarın yanı sıra televizyon kumandası ve oyun konsolu kolları da sıklıkla temizlenmeli. 

BİLGİSAYAR, KLAVYE VE KUMANDALAR
6
CEP TELEFONU
Cep telefonu da dahil olmak üzere pek çok mikrobun yuvası olma ihtimali olan bu teknolojik ürünlerin yüzeylerini temizlemek için ise bilgisayarlar için özel üretilen temizleme solüsyon ve bezlerinden yardım alabilirsiniz.
CEP TELEFONU
5
DİŞ FIRÇASI VE HAVLULAR

Diş fırçaları bakterilerin en çok üremeyi sevdiği yerlerden biridir. Islak bırakılan diş fırçaları binlerce mikrop barındırır. Uzman diş fırçasını 3 ayda bir değiştirilmesini gerektiğini söylüyor. Havlular da her gün değiştirilmesi gereken eşyalar arasında.

DİŞ FIRÇASI VE HAVLULAR
4
KLOZET

Tuvalet kapağı açık bırakılarak sifon çekilirse mikroplar banyonun her yerine yayılır. Kötü mikropları sınırlandırmak için haftalık olarak klozeti temizleyin ve kapağını kapatın.

KLOZET
3
BULAŞIK SÜNGERLERİ

Mutfaklar en çok kullanılan alanlar olduğu için mikropların en fazla olduğu yerlerdir. Yemek artıkları, muftak süngerleri ve mutfak lavaboları en çok bakteri üreten yerlerin başında geliyor. Bulaşık süngerini her gün değiştiremiyorsanız her gün çamaşır suyunda bekletin. Mutfak lavabosunda bulunan yemek artıkları birçok bakteriyi içinde barındırıyor. Tamamen mikrop yuvası olan lavabolar birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Bu yüzden bakterilerin oluşumunu engellemek için mutlaka her gün deterjanla temizlemek gerekiyor.

BULAŞIK SÜNGERLERİ
2
ÇAMAŞIR MAKİNESİ

Çamaşır makinesini evinizdeki en temiz beyaz eşya olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu pek doğru değil. Çünkü kirli çamaşırları makineye her doldurduğunuzda bakteri ve virüsler de çoğalıyor. Çamaşır makinesini temiz tutmanın yolu ise haftada bir kez bir bardak çamaşır suyuyla boş bir şekilde yıkamaktan geçiyor.

ÇAMAŞIR MAKİNESİ
1
EVCİL HAYVAN KAPLARI

Evcil havyanlara yemek ve su verilen kaplarında hijyenine dikkat etmeniz gerekiyor. Haftada en az iki defa deterjanlı suyla temizlenmesi gerekiyor. Özellikle peluş oyuncaklar sürekli çocukların elinde olduğu için devamlı olarak yıkanması gerekiyor. Peluş oldukları için çok toz toplayabilir ve üzerinde bakteri barındırabilir. (Kaynak: Milliyet)

EVCİL HAYVAN KAPLARI