Arama Logo

Başakşehir, Fenerbahçe ve G.Saray neden başarılı olamadı?

Fenerbahçe, Galatasaray ve Başakşehir, Beşiktaş'ın ardında kalarak şampiyonluğu kaçırdılar. Sporx olarak 3 takımın şampiyonluğu kaçırmasını değerlendirdik.




16
F.BAHÇE, G.SARAY, BAŞAKŞEHİR: NEDEN OLAMADILAR?

Fenerbahçe, Galatasaray ve Başakşehir, Beşiktaş'ın ardında kalarak şampiyonluğu kaçırdılar. Sporx olarak 3 takımın şampiyonluğu kaçırmasını 5 başlık altında (Kadro kalitesi, teknik heyet, yönetim, transferler ve istikrar) açısından değerlendirdik.

F.BAHÇE, G.SARAY, BAŞAKŞEHİR: NEDEN OLAMADILAR?
15
BAŞAKŞEHİR: KADRO KALİTESİ

Başakşehir, sürpriz biçimde şampiyonluğu 33. haftaya kadar kovaladı ancak soluğu yetmedi. Başakşehir'in kadrosu belirli açılardan iyi olsa da yeterince derinlik olmaması ve Adebayor gelene kadar forvet kalitesi yeterli olmadı. Diğer açılardan takımın taşıyıcıları olan Epureanu, Emre ve Adebayor'un da kariyerlerinin en iyi performans dönemlerinde olmadıkları açık. Yine de Başakşehir'in 11 oyuncuda yakaladığı kalite 18 oyuncu da olsa ligin sonunda büyük başarıyı elde edebilirdi.

BAŞAKŞEHİR: KADRO KALİTESİ
14
FENERBAHÇE: KADRO KALİTESİ

Fenerbahçe'nin kadrosu kaliteli ancak dengesi. Stoperler, orta sahanın defansif yönü açısından kadro kaliteli ancak hücum açısından zayıf bir kadro kuruldu. Fenerbahçe, hücum etmek zorunda olmadığı büyük maçlarda hiç yenilmedi ancak şampiyonluğu da hücum etmek zorunda olduğu maçlarda yaşadığı puan kayıplarıyla yaşadı.

FENERBAHÇE: KADRO KALİTESİ
13
GALATASARAY: KADRO KALİTESİ

Galatasaray'da Muslera hariç pekçok alanda sorunlar yaşandı. Bekler, stoperler, orta sahanın merkezi, forvetler. Sorun yaşanmayan tek nokta kanatlar oldu. 2017'de değil de 2010'da olsa Galatasaray, Sneijder, Selçuk, De Jong, Chedjou gibi isimlerle şampiyon olabilirdi. Bir açıdan da kadronun yaş olarak da sorunlu olduğu gerçeğini ortaya çıkarıyor.

GALATASARAY: KADRO KALİTESİ
12
BAŞAKŞEHİR: TEKNİK HEYET

Abdullah Avcı, kariyerinde ilk kez şampiyonluk mücadelesi verdi. En iyi Türk hocalardan biri olduğu gerçeği değişmiyor ama Abdullah Avcı'nın şampiyonluk tecrübesizliği bazı maçlarda ortaya çıktı. İleriki yıllarda Avcı, belki de tek eksik yönünü de geliştirerek Başakşehir'i Türkiye'nin 6. şampiyonu yapabilir.

BAŞAKŞEHİR: TEKNİK HEYET
11
FENERBAHÇE: TEKNİK HEYET

Advocaat, Cor Pot ve Mario Been'in total kaliteleri yüksek ve kariyerleri de bunun ispatı ama Fenerbahçe kadrosunun hücum yönünden kalitesiz oluşuna bir çözüm bulamadılar. Fenerbahçe'nin hücumsuzluğu da şampiyonluğun kaçma nedenlerinden en büyüğü oldu.

FENERBAHÇE: TEKNİK HEYET
10
GALATASARAY: TEKNİK HEYET

Galatasaray, Riekerink ile lige sancılı bir başlangıç yaptı ama haftalar geçtikçe şampiyonluktan uzaklaştı. Ardından Rierink gitti ve Igor Tudor geldi. Igor Tudor'un istediği taktik ve fizik güç de takımın şampiyonluk yarışından kopmasına neden oldu.

GALATASARAY: TEKNİK HEYET
9
BAŞAKŞEHİR: YÖNETİM

Başakşehir'in şampiyonluk yarışı vermesi, yönetimin başarısının bir göstergesi. Başakşehir yönetimi, şampiyonluğun kaçması açısından bir etkisini olduğunu söylemek güç...

BAŞAKŞEHİR: YÖNETİM
8
FENERBAHÇE: YÖNETİM

Fenerbahçe yönetiminin en büyük hatası, geçen sezon tarihin en pahalı kadrosunun başında olan ve şampiyonluğu kaçıran Vitor Pereira ile sezona başlaması oldu. Nani'nin satışından elde edilen para, Advocaat'ın bütçesi olabilseydi bugün her şey farklı olabilirdi. Yönetimin Pereira'yı göndermekte ve Advocaat'ı getirmek geç kalması, bu sonucun sebeplerinden biri oldu.

FENERBAHÇE: YÖNETİM
7
GALATASARAY: YÖNETİM

Galatasaray yönetimi, şampiyonluğun kaçmasının en büyük nedenlerinden biri oldu. Otoriteyi ellerinde tutuyor gibi görünmediler. Kulübü Dursun Özbek ve yönetimi değil de anlık baskılar ve bazı güç merkezlerinin yönettiği eleştirilerinin arkası kesilmedi. Riekerink ile başlamaları, baskı sonucu Tudor'u getirmeleriyle kaçan şampiyonluğun sebeplerinden oldular.

GALATASARAY: YÖNETİM
6
BAŞAKŞEHİR: TRANSFERLER

Başakşehir, Cengiz Ünder, Junior Caiçara, Emmanuel Adebayor, İrfan Can Kahveci, Eren Albayrak, Mustafa Pektemek gibi başarışlı transferlerle sezonu Fenerbahçe ve Galatasaray'ın önünde kapattılar. Geçen sezon 4'üncüydüler, transferlerle birlikte Başakşehir, gelecek sezon için Şampiyonlar Ligi'nde yarışma şansını elde etti.

BAŞAKŞEHİR: TRANSFERLER
5
FENERBAHÇE: TRANSFERLER

Fenerbahçe, Luis Nani ve Lazar Markovic gittikten sonra kanat oyuncusu olarak yalnızca Volkan Şen'e kalmışken, 8.5 milyon euro gibi kritik bir bütçeyi Skrtel ve Aatif için harcadı. Jeremain Lens'in kiralanması kritik oldu ama kurtarmadı. Ayrıca, orta sahadaki kreatif oyuncu eksikliğini Aatif ile çözebileceklerini düşünmeleri de büyük hata oldu. Kaçan şampiyonlukta, kötü transfer kararlarının etkisi büyük oldu.

FENERBAHÇE: TRANSFERLER
4
GALATASARAY: TRANSFERLER

Galatasaray, kiradan dönen Bruma dışında ta 20.7 milyon euro transfere harcadı. Stoperler için harcanan para 7 milyon euro oldu ancak katkı alınamadı. Eren Derdiyok, Burak sonrası aranan isim olamadı. Serdar Aziz, Cavanda, Tolga Ciğerci, Sigthorsson, Emrah Başsan, Nigel de Jong gibi tartışmalı transferler de eleştirilerin yağmur gibi gelmesine neden oldu.

GALATASARAY: TRANSFERLER
3
BAŞAKŞEHİR: İSTİKRAR

Bir takımın şampiyon olabilmesi için en önemli faktörlerden biri takım kimyası. Bunun için de gerekli olan istikrar. Başakşehir, kadro istikrarı ve kritik eklemelerle, en önemlisi teknik direktör istikrarıyla bu sezon şampiyonluk mücadelesi vermeyi başardı.

BAŞAKŞEHİR: İSTİKRAR
2
FENERBAHÇE: İSTİKRAR

Fenerbahçe, uzun yıllar istikrarıyla hep şampiyonluk mücadelesi verd ancak Daum, Zico, Aykut Kocaman ve Ersun Yanal gibi başarılı isimlerle devam edilmemesi ve son yıllarda hep her hocayla 1 yıl çalışılması, bir oyun felsefesinin kalmamasıyla birlikte istikrarını yitirdi. Yiten istikrar da Fenerbahçe'nin son 3 sezonu boş geçmesine neden oldu.

FENERBAHÇE: İSTİKRAR
1
GALATASARAY: İSTİKRAR

Galatasaray'da istikrarın sağlandığı yegane nokta Muslera ve Muslera'nın performansı. Yönetim kararlarında, teknik heyet de, oyuncuların performanslarında istikrar sağlanamadı. Kadronun yıldızları en iyi günlerinden çok uzaktalar ve bazı maçlarda tekrar parlasalar da 34 haftalık maraton için yeteri kadar ayakta kalamadılar. Tarihinin en parlak günlerini (1996-2000) istikrarla yakalamış bir takımın, her açıdan istikrarsız hale gelmesiyle birlikte şampiyonluğun kaçması da sürpriz olmadı.

GALATASARAY: İSTİKRAR