Haber Tarihi: 15 Mayıs 2023 17:18 - Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2023 17:18

Seçim 2. tura kalırsa kim kazanır? 2. tur seçim nasıl olur?

Seçim ikinci tura nasıl kalır? Türkiye 2023 Seçimlerine hazırlanıyor. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 14 Mayıs Pazar günü seçmen sandık başına gidecek. Vatandaşlar ise adayların kim olacağını merak ederken bir yandan da Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde adayların nasıl bir yol haritası sürdüreceğini araştırmaya koyuldu. Peki, Cumhurbaşkanlığı seçimi nasıl olur? Seçim 2. tura kalırsa ne olur? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Seçim 2. tura kalırsa kim kazanır? 2. tur seçim nasıl olur?
Abone Ol
YSK Başkanı Yener'den seçim sonuçlarıyla ilgili son dakika açıklaması geldi. Seçimlerin huzur içinde yapıldığını belirten Yener, yaptığı açıklamada "Kalan oyların sonucu etkilemeyeceği öngörülerek seçim takvimine göre 28 Mayıs'ta ikinci tur seçimlerinin yapılmasına karar verilmiştir" dedi. Peki, Seçim 2 tura mı kaldı, seçim 2. tura kalırsa kim kazanır? | 2 tur seçim nasıl olur, tarihi nedir?
SEÇİM 2. TURA KALIRSA NE ZAMAN OLUR?


YSK tarafından yapılan açıklamaya göre genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa,ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi hâlinde, ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. Bunların dışındaki sebeplerle boşalma olması hâlinde ikame yoluna gidilemez.

Oylamalara tek adayla gidilmesi hâlinde, oylama referandum şeklinde yapılır. Aday geçerli oyların çoğunluğunu alması hâlinde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir.

Yeni seçilen Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.

Cumhurbaşkanı adayının, seçilebilmesi için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması (en az yüzde 50 oran + 1 oy) gereken iki turlu sistemle seçilir. Hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamazsa, ilk turda en çok oy alan iki aday arasında ikinci tur yapılır ve ardından salt çoğunluğu alan aday seçilir.

CUMHURBAŞKANLIĞI SERÇİMİ NASIL OLUR?

Yapılan ilk oylamada çoğunluk sağlanmadığı takdirde takip eden ikinci Pazar ikinci oylama yapılır. Bu oylamada en çok oyu alan iki aday yarışır. Oyların çoğunluğunu alan Cumhurbaşkanı seçilir. İkinci oylamayı kazanan adaylardan biri herhangi bir sebeple seçime katılmazsa oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek aday kalması halinde bu oylama referanduma gider. Aday salt çoğunluğu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilir. Oylama sonucu aday, geçerli oyların çoğunluğunu alamazsa Cumhurbaşkanlığı seçimi yenilenir. Yeni Cumhurbaşkanı seçilene kadar mevcut Cumhurbaşkanı göreve devam eder. En fazla doksan gün içerisinde Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılır.


Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok