Bursluluk sınavı tarihi belli oldu! Parasız Yatılı Bursu Sınavı tarihi için Milli Eğitim Bakanlığı açıklamayı yaptı! 10 Haziran'daki saat kaçta başlayacak? Sınav giriş belgesi nasıl çıkarılır? İşte detaylar...
BURSLULUK SINAVI NE ZAMAN?Bursluluk sınavları içerisindeki en önemli sınavlardan biri olan PYBS için tarih bilgisi MEB'ten geldi. MEB çalışma takvimine göre temel derslerden oluşan sınav, 10 Haziran 2017 tarihinde saat 14:00'te gerçekleşecek. Sınavda 4 (dört) seçenekli 100 soru sorulacak, sınav süresi 120 dakika olarak uygulanacak.Milli Eğitim Bakanlığınca 5, 6, 7, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11. sınıflara yönelik İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı, yarın saat 14.00'te yapılacak. Sınav yurt içinde 848 merkezde, 4 bin 39 okulda, 62 bin 146 salonda, KKTC'de bir merkezde, olmak üzere toplam bir milyon 110 bin 563 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilecek.
Sınavda dört seçenekli 100 soru sorulacak ve sınav süresi 120 dakika olarak uygulanacak. Tek kişilik salonlara yerleştirilen öğrencilere ek tedbirlerin yanı sıra 30 dakika ek süre verilecek. Öğrenciler sınava "Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi" ve geçerli kimlik belgesi (T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya pasaport ) ile birlikte alınacak.
BURSLULUK SINAVI GİRİŞ BELGESİ NASIL ÇIKAR? Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) sınav giriş belgeleri e-okul sistemi üzerinden alınabiliyor. Sınav giriş belgesi, e-Okul sisteminden okul müdürlükleri tarafından çıkarılacak ve mühürlenip imzalandıktan sonra sınava katılım sağlayacak olan öğrencilere teslim edilecek.
2017 BURS ÜCRETİ NE KADAR? Öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabildiği bu burs bir öğrenci için çok değerli bir miktardır. Yıllara göre PYBS burs ücretini inceleyelim:
2013 yılında burs ücreti: 398,72 TL
2014 yılında burs ücreti: 438,89 TL
2015 yılında burs ücreti: 473,47 TL
2016 yılında burs ücreti: 530,24 TL
2017 yılında burs ücreti: 573.47 TL
*Net ücretler yazılmıştır. Yani hesabınıza yatacak olan paradır.
Kontenjan Dağılımı:
1) Her yıl tespit edilen parasız yatılılık veya bursluluk kontenjanlarının;
a) %10'u Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrencilere,
b) %5'i Bakanlığa bağlı resmi okul veya kurumlarda kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışan, emekli olan ya da vefat eden öğretmenlerin öğrenci olan çocuklarına,
c) %5'i ailesinin oturduğu yerleşim biriminde ortaokul, özel eğitim ortaokulu veya imam- hatip ortaokulu bulunmayan öğrencilere,
ç) %80'i (a), (b) ve (c) bentleri dışındaki diğer öğrencilere, ayrılır.
(2) Birinci fıkradaki kontenjanlardan; (a) ve (c) bentlerinde belirtilen kontenjanların dolmaması halinde kalan kontenjan diğer öğrencilere ayrılan %80'lik kontenjana ilave edilir. Öğretmen çocuğuna ayrılan %5'lik kontenjanın dolmaması halinde ise kalan kontenjan öğretmen dışındaki Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı kadrolarında çalışan diğer eğitim personelin çocukları için kullanılır, buna rağmen dolmaması halinde kalan kontenjan %80'lik kontenjana ilave edilir.
Başvuru şartları altındaki tüm maddeler için verilen beyanlar ve belgeler okul müdürünün, ilgili müdür yardımcısının veya görevlendirilen bir müdür yardımcısının başkanlığında, en az 2 (iki) üye öğretmenden oluşan bir komisyon oluşturulacaktır. Bu komisyon tarafından, maddî durumları 2016 Malî Yılı için tespit edilen miktarı geçmeyen ve kontenjanla ilgili durumunu belgelendiremeyen öğrencilerin başvurularının incelenip gerekli düzeltmelerin yapılmasından sonra "diğer öğrenci" kontenjanından müracaatları sağlanacaktır.
BAŞVURUNUN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR a. Öğrencinin, e-Okul sistemindeki bilgilerinde eksiklik, hata veya çelişki varsa,
b. Elektronik ortamda okul müdürlüğü başvurusunu onaylamamışsa,
c. Başvuru için gerekli bilgi ve belgeler eksiksiz olarak okul müdürlüğüne teslim edilmemişse,
ç. Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrencilerin
denklikleri usulüne uygun düzenlenmemişse, başvuru geçersiz sayılır.