Arama Logo

Yeni Malatyaspor: Sıfır harcama ile ligin zirvesinde




6
YENİ MALATYASPOR: TESADÜF MÜ, BAŞARI MI?

Yeni Malatyaspor, Spor Toto Süper Lig'de ilk 3'e abone oldu. Göztepe galibiyetiyle birlikte Başakşehir ile arasındaki farkı 3'e indirdi. Ligde henüz 2. sezonunu geçiren bir takım olarak buraya nasıl çıktıklarını inceliyoruz.

YENİ MALATYASPOR: TESADÜF MÜ, BAŞARI MI?
5
TEKNİK DİREKTÖR KALİTESİ

Erol Bulut, dün Türkiye futboluna gelen bir futbol adamı değil. Fenerbahçe ile şampiyonluk yaşamış gurbetçi futbolcuydu, 1996'daki meşhur Trabzonspor - Fenerbahçe maçında Aykut Kocaman'a şampiyonluk asisti yapmıştı. Sonra Avrupa'da da oynadı. Antrenörlük kariyerindeki en önemli kırılma noktası, Abdullah Avcı'nın yanında geçirdiği yıllardı. Ardından Malatyaspor fırsatı geldi. Ertuğrul Sağlam'ın bıraktığı kadroyu Süper Lig'de saygıdeğer bir takım haline getirdi. Sezonu 10. sırada bitirdi. Bu sezon mümkün mertebe kadroyu tutmaya çalıştı ama derinliğini kaybetti. Sezona kısa süre kala 13-14 oyuncusu vardı. Süreci doğru yöneterek, elindeki malzemeyi doğru kullanarak inanılmaz bir iş çıkardı.

TEKNİK DİREKTÖR KALİTESİ
4
FUTBOLU BİLENLERİN İDARESİ

Yeni Malatyaspor, transfermarkt'a göre bu ligin kadro değeri en düşük takımına sahip. Fakat, takım kimyası, kadro mühendisliği ölçülebilen bir şey mi? Evet. Ligdeki sıralamaya bakınca kadro mühendisliğinin ne kadar doğru yapıldığını görüyoruz. 7 oyuncu transfer ettiler ve hemen hemen hepsinden verim almayı bildiler. Burada bir 'akıl' görüyoruz. Çok net ve çok açık!

FUTBOLU BİLENLERİN İDARESİ
3
KADRO İSTİKRARI
Malatyaspor, ekonomik şartların da etkisiyle bazı kritik oyuncularını elden çıkarmak zorunda kaldı. Aytaç Kara ve Doria, kiralandıkları kulüplere geri döndüler. Azubuike 2 milyon Euro'ya gönderildi. Barazite, Diallo, Gilberto, Dening, Aly Cissokho gibi oyuncuları kaybettiler. Orta sahayı yeniden kurdular. Guilherme, Mitchell Donald, Sulley Muniru gibi isimler dahil oldu. Kalede Ertaç ve Farnolle rekabetini korudular. Savunmanın ortasında Arturo Mina ve Sadık'ı ilk devre boyunca tuttular. Ara transferde cazip bir teklif alınca Sadık'ı Fenerbahçe'ye yollayıp karşılığında Yiğithan ve Barış Alıcı'yı aldılar. Chebake sağ bekte duruyor. Sol beke Erkan Kaş'ı getirdiler, giden Cissokho yerine. İleride Adem'i tuttular. Boutaib'i yine satmayı başardılar. Bazı hamlelerle ileri gittiler, Aleksic ve Guilherme gibi. Ekonomileri doğrultusunda kadrolarını korudular ve üstüne eklemelerle, adım adım ileri gittiler.
KADRO İSTİKRARI
2
'AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZAT'

Yeni Malatyaspor, arka arkaya transferler yapabilir, adlarını duyurabilirlerdi. Fakat, öyle yapmadılar. Oyunculara maaşlarını ödeyebilmeleri, akılları sahada tutmalılardı. Bunu başardılar. Bu sezon için bonservise "0" (Yazıyla sıfır) TL para harcadılar. Toplam 4.25 milyon Euro kazandılar. Gelenlerin değerleri transfermarkt'a göre 13.25 milyon Euro olurken, gidenlerin toplam değeri ise 12 milyon Euro...

'AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZAT'
1
İSİMLİ DEĞİL VERİMLİ

Malatyaspor, Süper Lig'de daha önce de oynamış bazı isimli futbolcuları getirebilirdi veya dışarıdan da 'Yaş 70, iş bitmiş' transferleri yapabilirdi. Bunu yapan çok kulübümüz var ama Malatyaspor yapmadı. Belki de zorunluluk onları bu noktaya getirdi. Benevento'dan kiraladıkları Guilherme ligin en iyi orta saha oyuncularından. St.Gallen'den gelen sağ kanat Danijel Aleksic, 6 gol ve 2 asistle oynuyor. Tondela'dan Sulley Muniru, Göztepe'nin bıraktığı Ömer Şişmanoğlu, Kızılyıldız'ın bıraktığı Mitchell Donald, Kayserispor'un elden çıkardığı Erkan Kaş, Kasımpaşa'nın tutmadığı Ahmet İldiz. Robin Yalçın, Yiğithan Güveli, Barış Alıcı, Mustafa Akbaş ise ara transferde kadrolarına kattıkları oyuncular oldu.

Hem derinliği artırdılar, hem de ellerindeki kaliteyi. 

İSİMLİ DEĞİL VERİMLİ