Geri
İleri  

Oy kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Ehliyetle pasaportla oy kullanılır mı?

Bugün oy verecek vatandaşlar, nasıl oy kullanılacağı hakkında araştırmalar yapıyor. Kimliğini kaybedenler veya olmayanlar pasaport ya da kimlikle oy kullanabiliyor mu? İşte detaylar...

Oy kağıdı olmadan oy verme işlemi yapılıyor mu? sorusunun yanıtı burada! Ehliyet ve pasaportla oy kullanılır mı? Kimliğini kaybedenler oy kullanmak için ne yapmalıdır? Konu hakkında Yüksek Seçim Kurulu ne açıklama yaptı? İşte tüm detaylar...

OY VERMEK İÇİN EHLİYET VE PASAPORT YETER Mİ?

Oy verme günü yanınıza T.C Kimlik Numaralı; T.C Kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüzdanı, resmi dairelerce verilmiş kimlik kartı vb. resimli ve resmi nitelikli belgeyi almayı unutmayınız.

SEÇMEN KAĞIDI NEREDEN ALINIR?

Seçmenler e- Devlet sistemindeki "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden sorgulama yaparak Seçmen Bilgi Kağıdının dökümünü alabilirler.

OYLARIN GEÇERSİZ SAYILCAĞI HALLER

Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunmayan kağıttan imal edilmiş, YSK amblemi, ilçe seçim kurulu mührü, sandık kurulu mührü yer almayan, tamamı yırtılmış, ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir işaret bulunan zarflar geçersiz sayılacak.

OYLARIN GEÇERSİZ SAYILMAYACAĞI HALLER

Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması, herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması, katlanarak zarfa konulması sebebiyle "TERCİH" veya "EVET" mührü ile oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi, bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan mührün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması, başka bir siyasi parti veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla, siyasi parti veya bağımsız aday alanına birden çok mühür basılması, yetkili seçim kurulları tarafından gönderilen ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan oy pusulalarının arkasının, sandık kurullarının ihmaliyle mühürlenmemiş olması ve zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

2019 SEÇİMLERİNDE KAÇ MİLYON KİŞİ OY KULLANACAK?

Kent genelinde kurulacak 31 bin 124 sandıkta oy kullanacak olan 10 milyon 560 bin 963 seçmen, 21 aday arasından tercihini yapacak. Tekrarlanan seçimlerde, 31 Mart'takinden farklı olarak seçmene tek oy pusulası sunulacak.

OY VERME İŞLEMİ SAAT KAÇTA?

23 Haziran'da 10 milyon 560 bin 963 seçmen 08.00-17.00 saatleri arasında oyunu kullanabilecek. Oy verme saati bittiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

SEÇMEN KAĞIDI OY KULLANMAK İÇİN ŞART MI?

Seçim günü seçmen sandığına giden vatandaşların yanlarında herhangi bir sebepten dolayı seçmen kağıtları yoksa (seçmen bilgi kağıdı, seçmen bilgi kartı) kimlik belgelerini göstererek oy kullanabilirler. Ancak kimlik belgelerinin resmi nitelik taşıması gerekiyor. Seçmenler, seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını da www.ysk.gov.tr/ adresinden sorgulayabilir.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçmen kütüğünde kayıtlı her seçmen için seçmenin oy kullanacağı adres, kaç numaralı sandıkta oy vereceği, sıra numaralarının olduğu ve genel bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı düzenlenir, adreslere gönderilir ya da dağıtılır. Seçmenlerin oy kullanabilmeleri için de seçmen kütüğünde kayıtlı olması gerekiyor ve seçmen kütüğünde kayıtlı olan vatandaşlar, bağlı oldukları mahalle muhtarlıklarından da seçmen bilgi kağıtlarını alabilir.



✍ AVRUPA'DA GERÇEKLEŞEN O BOMBA TRANSFER! HERKES ŞU ANDA BUNU KONUŞUYOR! 🫵 👉 BURADA
amp-next-page separator