Türkiye’nin La Masia’sından...

Sporx.com yazarlarından Serkan Akkoyun, Bucaspor Futbol Akademisi’nin ürünü olan, 15 yaşında profesyonel sözleşme imzalayıp 16 yaşında Fenerbahçe’ye karşı forma giyen, “En İyi Orta Saha” ve “En Değerli Oyuncu” ödüllerinin sahibi Salih Uçan’ı sizler için kaleme aldı.

Haber; Sporx.com Yazarlar, Fotoğraf; Sporx.com
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
Türkiye’nin La Masia’sından...
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
01 Ekim 2011 15:33
Bu haftanın yazısını kaleme almak için daha doğrusu klavyede tıkırdatmak için bilgisayarın başına oturduğumda yazacağım konu da destek alacağım kaynaklar da hazırdı.

İşimi yapmaya tek engel, dışarıda kendimi Londra'da hissettiren, pencereyi açıp izlemekten kendimi alıkoyamadığım yağmur oldu. Bu –kimine göre- güzel İstanbul yağmurunun beni daha fazla engellemesine izin vermeyip, sizlerle 17 yaşında genç bir futbolcuyu tanıştırma niyetime odaklanıyorum.

Takım arkadaşı kendisinin iki katından üç fazla

Bank Asya 1. Lig'in en genç takımlarından Bucaspor ligin en genç ve en yaşlı futbolcusuna sahip. Bucaspor kadrosunda 37 yaşındaki Erman Güraçar'ı bulundurmasının yanı sıra 17 yaşında ki Salih Uçan'ı da bulunduruyor. Bu yazımızın konusu da Salih Uçan olacak. 15 yaşındayken profesyonel sözleşme imzalayan orta saha oyuncusu, Türk futbolunun gelecekteki büyük yıldız adaylarından birisi olma yolunda ilerliyor.

Takımında 48 numaralı formalı giymesinden de anlayabileceğimiz Uçan, Muğla'nın Marmaris ilçesinde 6 Ocak 1994 yılında dünyaya geldi. Doğduktan 11 sene sonra formasını giyeceği Bucasspor 2. Lig yükselme grubunda Adanaspor'a elenip aynı sezon Türkiye Kupası'na ilk defa katılmanın heyecanını yaşarken dünyaya gelen Salih, Bucaspor'un 2. Lig B Kategorisi'ni ikinci sırada tamamlayıp A kategorisi'ne yükseldiği 2004 senesinde Marmaris Belediyespor'da futbola başladı.

Oradaki bir köy var uzakta, o köy resmen futbolcu üretim tesisi!

2008 yılında altyapılar arasında gerçekleşen transfer sonucu Bucaspor Futbol Akademisi'ne geldiğinde, Akademi de henüz birinci yılını doldurmuştu. Burada mevzumuza es verip Bucaspor Futbol Akademisi'ne değinmemiz gerekiyor. 2007 yılında Buca'nın Kaynaklar Köyü'nde kurulan Bucaspor Futbol Akademisi, kendine ait forması olan ve altyapı kategorilerinde birçok şampiyonluk yaşayarak adeta Türkiye'nin La Masia'sı olma yolunda ilerleyen bir akademi. Başarılarını sıralayacak olursak;

18 Gençlik Geliştirme Ligi Türkiye 3.sü-2010
U-15 Nike Premier Cup Avrupa Şampiyonu-2010
U-14 Akademi Ligi Türkiye 2.'si – 2010
Nike Premier Cup U-15 Şampiyonu – 2010
U-15 Türkiye 3. sü – 2010
U-13 Türkiye Şampiyonu – 2009
U-14 Akademi Ligi Türkiye İkincisi – 2009
B Gençler Türkiye İkincisi – 2008
Yıldız Hazırlık Takım İzmir İkincisi – Grassroots/2007
Mini Minik Takım İzmir İkincisi – Grassroots/2007
Minik Takım İzmir Birincisi – Grassroots/2007

Mini Minik Takım İzmir İkincisi – 2007
Yıldızlar Türkiye Üçüncüsü – 2007

Teknik Kadrosu'ndaki tüm antrenörleri en az bir yabancı dil bilen (aralarında iki tane bilenler de mevcut), yeni düzenlemeye geçmeden önceki dönemlerinde Hasan Kabze, Mehmet Batdal gibi isimleri yetiştiren Bucaspor Futbol Akademisi'nin ürünlerinden biri olan Salih Uçan, milli takımlar düzeyinde de kendinden sıkça söz ettiren bir oyuncu olmayı başarıyor.

 

Bir yıldız doğuyor efendim, durduramıyoruz

U15'ten U18'e kadar bütün kategorilerde milli formayı sırtına geçiren, kaptanlık yapan orta saha oyuncusu özellikle katıldığı son iki turnuvada adeta otoritelere kendisini hayran bıraktı. 2010 yılında düzenlenen ve U16 Milli Takımımızın dördüncü tamamladığı Victor Bannikov Turnuvası'nda Salih “En İyi Orta Saha Oyuncusu” seçildi.

Ukraynalıların efsanevi kalecisi ve kendisi gibi sarı lacivertli bir takımda, Dinamo Kiev'de efsaneleşen Victor Bannikov adına düzenlenen turnuvada takımında kaptanlığını yapan “Fellaini saçlı” çocuk daha sonra da U18 Milli Takımı ile Vaclov Jezek Turnuvası'nda boy gösterdi. Bu turnuva da Victor Bannikov'da olduğu gibi Ukrayna'ya ama bu sefer finalde elenen milli takımın formasını giyen Salih, turnuva ikinciliği övgüsünün yanı sıra “En İyi Oyuncu” övgüsüne de mazhar olmayı başardı. Ailesinin ne kadar övünse az olacağı Salih'in evi de eğer bizim ev gibiyse eminim ki salonda neden durduğu bir türlü anlam verilemeyen dolaplarının içi, hiç kullanılmayan bardaklar ve ödülleriyle doludur.

Aldığı ödüller ve oynadığı futbol sayesinde Manchester City, West Ham United'ın yanı sıra ülkemizde de Trabzonspor ve Gaziantepspor'un kıskacına yakalanan Salih geçtiğimiz sezonu A2 Ligi'ndeki geçirdikten sonra bu sezon Buca forması ile sadece 5 dk süre alabildi. Eğer devre arasında, Gaziantepspor'un yeni hocası ve kendisini milli takımlardan yakinen tanıyan Abdullah Ercan tarafından transfer edilmezse Bucaspor forması ile bol bol –beşer dakika da olsa- izleyeceğimiz genç oyuncunun geleceği adını Yunan Mitolojik Tanrıları'ndan Afrodit'in köpeğinden alan ve gezegenin en parlak yıldızı olan Sirius gibi olacaktır.

GÜNÜN İLGİ ÇEKEN VİDEOSU
Tümü
 Reklam