"Van Persie'yi şorttan sevk etmemek doğru"

6 yıl TFF Hukuk Müşavirliği'nde disiplin müfettişi olarak görev yapan Av.Suat Cem Abanazır, olaylı Beşiktaş - Fenerbahçe derbisi ile ilgili merak edilenleri cevapladı.

Haber; Sporx.com
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
'Van Persie'yi şorttan sevk etmemek doğru'
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
07 Şubat 2017 21:26
Son güncelleme 07 Şubat 2017 21:29
SPORX - Uzun yıllar Türkiye'de ve yurt dışında spor hukuku konusunda eğitim alan ve yaklaşık 6 yıl TFF Hukuk Müşavirliği'nde disiplin müfettişi olarak görev yapan Av.Suat Cem Abanazır, derbinin ardından oluşan soru işaretlerini Sporx.com için cevaplandırdı. İşte TFF eski Hukuk Müşaviri Av.Abanazır'ın kafalarda oluşan o soru işaretlerine verdiği cevaplar...

-Robin van Persie'nin elini şortun içine sokması tartışıldı. Sevk edilmemesi doğru mu, burada esas alınan ne? Bunun yanında Robin van Persie'nin tribünlere dil çıkarmasının, rakip taraftara hakaret gerekçesiyle görüntüden sevki doğru mu, PFDK'nın muhtemel kararı ne olur?

"Fenerbahçe futbolcusu Robin van Persie'nin maç esnasında şortunun içerisine elini soktuğunu gösteren fotoğraflar üzerinden sevk yapılmaması ile ilgili olarak dikkate alınması gereken temel nokta, maçta görevli hakemlerin bunu görüp görmemesidir. Burada önemli olan, hakemlerin görüş alanında olması veya görülebilir noktada bulunmaları değil; "görmeleri"dir. Bunun çıkış noktası, Türkiye Futbol Federasyonu'nun bu tip durumlarda, sevk işlemlerine temel olarak aldığı FIFA'nın 2005 yılında yayınlamış olduğu 948 no.lu Sirküler. Buna göre hakemlerin ihlalleri "görmemesi" halinde, özellikle tükürme gibi ciddi ihlaller, bedensel zarar ve şiddet içeren hareketler ile Fair-Play'i ciddi bir biçimde ihlal eden durumlar ve son olarak ırkçı söylem ve hareketlerin "resmi yayıncı kuruluş görüntülerine" dayanılarak sevk yapılabilmekte"

"Hakemlerin eylemi görmesi veya görmemesi farklı sonuçlar ortaya çıkartmakta. Eğer hakemler eylemi gördüler ise, o zaman hakemlerin eylemi değerlendirdikleri ancak sarı kart veya kırmızı kart gibi bir yaptırıma gerek duymadıkları anlamı ortaya çıkar. Bunun nedeni, Futbol Oyun Kuralları'nda 5 No.lu Kural olarak görülen "Hakemin bir golün kabul edilip edilmemesi ve maç sonucu da dahil oyunla ilgili kararları nihaidir." şeklindeki temel kural. Buna ek olarak Futbol Disiplin Talimatı'nın 86. maddesinde maç esnasında meydana gelen olayların kişide hata halleri dışında disiplin kurulları tarafından değiştirelemez olması önemli noktalardan"

"İkinci ihtimal ise, hakemlerin bu eylemi görmemeleri. Buna göre hakemler olayı görmedikleri için bununla ilgili değerlendirme yapamamış olabilirler. Bu takdirde 948 no.lu Sirküler'de de yer alan diğer şartlardan "resmi yayıncı kuruluş görüntüleri"nin incelenmesi gerekir. Meydana gelen olay resmi yayıncı kuruluş görüntülerinde yer almıyorsa; bu durumda bu eylemle sevk yapılması mümkün değil"



"FOTOĞRAF ÜZERİNDEN SEVK, UYGULAMALARA AYKIRI OLUR"

"Robin van Persie'nin şort olayı nedeniyle sevk edilmemesi konusunu 948 no.lu Sirküler çerçevesinde değerlendirecek olursak; Türkiye Futbol Federasyonu resmi yayıncı kuruluş görüntülerinde tartışma konusu eylemine rastlayamadıysa bu konuda sevk işlemi yapmaması hukuka ve Türkiye Futbol Federasyonu uygulamalarına uygun. Özellikle saha içerisinde meydana gelen olaylar ile ilgili olarak fotoğraflar üzerinden sevk işlemi yapılması hem uygulamalara hem de futbolun işleyişine aykırı olurdu"

"Sorunun ikinci kısmı aslında yine 948 no. lu Sirküler ile ilgili. Buna göre hakem tarafından cezalandırılmayan dil çıkarma hareketinin, 948 no. lu Sirküler'de yer alan hareketlerden birisi olması ve "resmi yayıncı kuruluş görüntüleri"nde yer alması nedeniyle sevk edilmesi mümkün. Volkan Demirel, 12.04.2009 tarihinde oynanan Galatasaray - Fenerbahçe Süper Lig maçında Galatasaray taraftarlarına yaptığı hareket hakem tarafından görülmemiş ve görüntüler üzerinden sevk edilmişti. Aynı şekilde Raul Meireles'in 12.05.2013 tarihinde oynanan Fenerbahçe – Galatasaray Süper Lig maçında Sabri Sarıoğlu'na yaptığı benzer hareket, görüntüler üzerinden değerlendirilerek işlem yapılmıştı. Sonuç olarak, "resmi yayıncı kuruluş görüntüleri" kullanılarak Robin van Persie'nin sevki mümkün"



"VAN PERSIE'NİN DİL HAREKETİ HAKARET Mİ?"

"Bununla birlikte, dil çıkarma hareketinin "hakaret" mi; yoksa "sportmenliğe aykırı hareket" mi olduğu tartışmalı. Bu tartışma, verilecek muhtemel cezada önem kazanıyor. Buna göre, "sportmenliğe aykırı hareket" nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı'nın 36. maddesi uyarınca futbolculara 1 ila 3 maç arasında ceza verilebilecekken; 41. maddedeki "hakaret" nedeniyle futbolculara 2 ila 5 maç arasında ceza verilebilmekte. Yani sevk maddesi, cezanın hem alt sınırını hem de üst sınırını etkilemekte. Hemen belirteyim ki, disiplin kurulları ve Tahkim Kurulu, Disiplin Müfettişi'nin belirttiği sevk maddesi ile bağlı olmayıp başka bir maddeden de ceza verebilmektedir. Örneğin, Disiplin Müfettişi dil çıkarmayı "hakaret" olarak algılayıp; PFDK ve/veya Tahkim Kurulu aslında bunun "sportmenliğe aykırı hareket" olarak değerlendirerek bu maddeye göre daha düşük bir cezaya hükmedebilir"

"Son olarak değinilmesi gereken nokta, FIFA'nın 948 no.lu Sirküleri'nin ne kadar geçerli olduğu. Bunun nedeni, kendisinden önce çıkartılan sirkülerlerin hala FIFA Resmi Internet Sitesi'nde yer alıp; bu sirkülerin siteden kaldırılması. Bu çerçevede, Türkiye Futbol Federasyonu'nun, İngiltere Futbol Federasyonu'nun yaptığı gibi, görüntülerin disiplin işlemlerinde kullanılma şeklini açık ve net bir biçimde Disiplin Talimatı'na ekleyerek tartışmalara son vermesi gerektiğini değerlendirilebilir"



"TOSIC'İN BOYNUNDA AKREDİTASYON KARTI TESPİT EDİLDİYSE..."

-Sizce Tosiç'in Futbol Disiplin Talimatı'nın 47. maddesi uyarınca değil; ancak aynı Talimat'ın 95. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca sevk edilmesi doğru mudur? Tosiç'in sevkinden ne gibi bir ceza çıkar?

"Bu konuyla ilgili olarak maçta görev yapan temsilcilerin raporlarına ulaşma şansı olmadığından ancak varsayımlarda bulunulabilir. Buna göre, Tosiç sevk edildiğine göre temsilcinin raporunda veya resmi yayıncı kuruluş görüntülerinde bu ihlal tespit edilmiş. Ancak buradaki önemli nokta, resimde Tosiç'in boynunda görülen akreditasyon kartının raporda veya resmi yayıncı kuruluş görüntülerinde - hangisine dayanıldıysa – yer alıp almadığı"

"Eğer sevke temel olarak alınan delilde Tosiç'in boynunda akreditasyon kartının bulunduğu tespit edildiyse Futbol Disiplin Talimatı'nın 47. maddesinin uygulanmaması hatalı. Bunun nedeni, Akreditasyon Talimatı'nın 8. maddesine göre esame listesinde yer alan futbolcular için akreditasyon kartı düzenlenememesi. Başka bir deyişle, Tosiç maçta oynadığı için kendisine ait bir akreditasyon kartının bulunmasına imkan yoktu; yani orada bulunabilmesi için başkasının kartını kullanması gerekiyordu. Akreditasyon kartının kimin tarafından kullandırıldığının bu konuda herhangi bir önemi yok; çünkü Futbol Disiplin Talimatı'nın 7. maddesine göre fail belirlenemediyse (burada fail eşittir kartını kullandıran) disiplin cezası failin mensubu olduğu kulübe verilir. Sonuç olarak, Tosiç'in boynunda "herhangi bir" akreditasyon kartının bulunduğunun delillerde yer alması halinde buna göre 8 ila 24 maç cezası öngören 47. maddenin uygulanması gerekirdi"

"Mevcut durumda, eğer yargılama esnasında ayrıca bir delil ortaya çıkmazsa sevk 95. madde çerçevesinde yapıldığından Tosiç'e bu maddede yer alan para cezasının verilmesi büyük ihtimal. Burada üzerinde durulabilecek nokta Tosiç'in neden Futbol Oyun Kuralları'nda Kural 12'de (sf: 87) yer alan "İhraç edilen oyuncu, yedek oyuncu ya da yedek oyuncu ile değiştirilmiş oyuncu oyunalanının çevresini ve teknik alanı terk etmelidir." şeklindeki kuralın ihlali nedeniyle neden işlem yapılmadığı. Futbol Disiplin Talimatı'nın 46. maddesinde Futbol Oyun Kuralları'nın ihlali nedeniyle işlem yapılabileceği belirtildiğinden, Tosiç'in teknik alanın çevresini terk etmemesi sonucunda bu madde uyarınca da sevk edilmemesi tartış konusu yapılabilir. Bu görüşe destek olarak görülebilecek olay, Volkan Demirel'in EURO 2008'de Çek Cumhuriyeti maçında kırmızı kart görerek oyundan çıkmasından sonra yedek kulübesine dönmesi nedeniyle de UEFA tarafından işlem başlatılması"



"ŞENOL GÜNEŞ 1-3 MAÇ CEZA İLE KARŞI KARŞIYA"

-Metin Albayrak ve Şenol Güneş'in sevkleri konusunda yorumunuz nedir?

"Metin Albayrak'ın sevki konusunda söylenebilecek şey, hakem soyunma odası koridorlarında olması nedeniyle yargılamaya temel olacak delillerin görevli hakem ve temsilcilerin raporlarının olacağıdır. Bu çerçevede Metin Albayrak'ın Futbol Disiplin Talimatı'nın 39. maddesi uyarınca en az 3 hak mahrumiyeti cezası ve 100.000.-TL ile 300.000.-TL arasında para cezası alması mümkün"

Şenol Güneş ise, Futbol Disiplin Talimatı'nın 36. maddesinde yer alan sportmenliğe aykırı hareketi uyarınca 1 ila 3 maçta soyunma odasına ve yedek kulübesine girememek ile karşı karşıya. Ayrıca para cezası alması da söz konusu.

Kasımpaşa Kulübü'nün 30.01.2017 tarihinde Adanaspor ile oynadığı maçtaki yabancı oyuncu ihlali ile ilgili görüşleriniz nedir?

Kasımpaşa 30.01.2017 tarihinde Adanaspor ile oynadığı maçta, A Takımı Listesi'nde bulunan futbolcular arasında seçtiği 18 kişilik kadroda en az 7 Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğuna sahip oyuncu bulundurmamıştı. Süper Lig Statüsü'nün Ek-2'sinin 5. maddesinin ihlali anlamına gelen bu durumun iki ayrı sonucu bulunmakta.

İlk sonuç, Kasımpaşa'nın Futbol Müsabaka Talimatı'nın "Hükmen Yenik Sayılmalar" başlıklı 22. maddesinin (d) bendinin ihlali nedeniyle hükmen yenik sayılması. Bu çerçevede maç 2 -0 bittiğinden, Kasımpaşa aynı talimatın 23. maddesinin 4. fıkrası uyarınca 3 – 0 hükmen yenik sayılacak. İkinci sonuç ise, Talimatlara Aykırı Hareket'ten sevk nedeniyle Kasımpaşa'ya para cezası verilebilecek olması. Bunun nedeni Süper Lig Statüsü'nün Ek-2'sine göre hükmen yenik sayılma dışında disiplin işleminin ayrıca öngörülmesi olabilir.

GÜNÜN İLGİ ÇEKEN VİDEOSU
Tümü
 Reklam