Yunanistan'dan G.Saray'a şok! "Ada'nın 4'te 1'i"

Galatasaray’ın mülkü olarak iddia ettiği İstanbul Boğazı’ndaki Kuruçeşme Adası’na, Hazine’nin kamulaştırmasız el koyduğu ortaya çıktı. 3 parselden oluşan adanın 2 parselinin dörtte bir hissedarı olan Elpida Frankopolos, adaya el koyan Maliye Hazinesi’ne dava açtı, Galatasaray Kulübü’ne ihtarda bulundu

Haber; Haberturk
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
Yunanistan'dan G.Saray'a şok! 'Ada'nın 4'te 1'i'
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
07 Mart 2015 05:04
Son güncelleme 07 Mart 2015 05:24
İstanbul’un köklü ailelerinden Frankopolos Ailesi’ne mensup Elpida Frankopolos’a, annesi Despina’dan, İstanbul Boğazı’nın tek adası olan ve Galatasaray Adası olarak da bilinen Kuruçeşme Adası’nın 3 parselden 2’sinin dörtte biri miras kaldı.

Biri 8 bin 204, diğeri 8 bin 248 metrekare olan iki parselin dörtte biri, 1980 yılında mahkeme kararıyla Elpida Frankopolos adına ‘balık tutma alanı’ olarak tescil edildi. Kararda, adanın işletilmesi, kiraya verilme hakkı ve taş volisi hakkı (balık tutulması) hissesi oranında süresiz olarak Elpida Frankopolos’a verildi. İstanbul Barosu avukatı olan Elpida Frankopolos, yaşı ilerleyince Türkiye’den Yunanistan’a gitti.

HAZİNE’YE GEÇİRİLDİ

Frankopolos’ların 1980’e kadar balık avlama amaçlı liman olarak kullandığı adanın tapu kaydı, 2003’te Frankopolos’un haberi olmadan yapılan tebligatlarla açılan davada silindi ve 16 bin 452 metrekarelik alanın dörtte biri Hazine’ye geçirildi. Ardından ada, Galatasaray Spor Kulübü’ne tahsis edildi ve sosyal tesisle yüzme havuzu olarak kullanılmaya başlandı.

ADA İÇİN DAVA AÇTI

Frankopolos da adaya kamulaştırmasız el konulduğu gerekçesiyle avukatı Ali Elbeyoğlu kanalıyla İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Maliye Hazinesi’ne dava açıp, Galatasaray Kulübü’ne ihtarda bulundu. Avukat Elbeyoğlu, dava dilekçesinde tapulu taşınmazlar ile Dalyan veya Voli’lerin tapu ve intifa hakkı iptali ve fiilen el konulmasının tek yolunun, Anayasa ile meri mevzuatlar gereğince yapılan kamulaştırmalar olduğunu belirtti.

Adaya kamulaştırmasız el konulduğunu kaydettiği dilekçesinde “Kuruçeşme Adası’nın toplam 16 bin 452 metrekareyi bulan iki parselinin dörtte bir hissesine sahip olan Elpida Frankopolos’un kiralama ve yararlanma hakkına sahip olduğu halde, mülkiyet hakkını ortadan kaldıran ve adaya el koyan Maliye Hazinesi, zararlarını karşılamak zorunda” dedi. Taşınmazın değerinin çok altında metrekaresinin 20 bin TL olduğunun belirtildiği dilekçede, adanın orta kısmındaki 2 bin 435 metrekarelik parselin sahibinin kendisine ait yerin değerinin 300 milyon dolar olduğunu söylediği ileri sürüldü. Frankopolos’un dörtte bir hissesine düşen kısımdaki kullanım hakkı bedeline karşılık şimdilik 10 bin TL tazminat faiziyle birlikte Maliye Hazinesi’nden istendi.

HANEDAN DA İSTEMİŞTİ

Sultan Abdülhamid’in torunları da dedelerinden miras kaldığını öne sürdükleri onlarca mülk ve arazi için hukuk mücadelesi başlatmıştı. 2010’da 250 kişilik bir vâris listesi oluşturulmuş, bu mülkleri almak için dava açmışlardı. Torunların istedikleri yerler arasında Kabataş Meydanı, Veliefendi ve Galatasaray Adası da vardı. Dava halen sürüyor.

Galatasaray Başkanı Duygun Yarsuvat ise mali kongrede Galatasaray Adası’nın bazı yerleri için ecri misil davaları açıldığını söylemişti. 2005-2006 döneminden gelen davalar bulunduğunu belirten Yarsuvat, “Bu davalarda 1 milyon 200 bin TL talep edilmektedir. Galatasaray Adası’nın yıllık kirası 380 bin dolar. Yani geceliği bin dolardır” demişti.

SERKİS KALFA’YA VERİLDİ

Kuruçeşme’de kıyıdan 165 metre açıkta birkaç büyük kayadan oluşan ada, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz tarafından 1872’de Saray Başkmimarı Serkis Kalfa’ya hediye edildi. Serkis Kalfa, adanın üstüne üç katlı bir köşk inşa ederek buraya taşındı. Dünyaca ünlü ressam Ayvazovski, 1874’te Sultan Abdülaziz ‘in davetlisi olarak buraya gelmiş, Serkis Kalfa’nın misafiri olmuş ve Dolmabahçe Sarayı için sipariş edilen tabloları bu adada yapmıştı.

Tümü
 Reklam