Yakındır menekşelerin açması

Fiorentina'nın yaptığı transferler gelecek için ciddi anlamda önem taşıyor.

SPORX AI BAKIŞI
calendar 05 Şubat 2010 14:22
Haber: Sporx.com Yazarlar
Yakındır menekşelerin açması
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
Sporx’i buradan Google’da işaretle, en özel haberlere ilk sen ulaş!
Yorum Yap Yorum Yap
Google News


Fiorentina, son 10 yılın en çalkantılı takımlarının başında gelmekte. Fatih Terim gibi önemli bir antrenörle istenilen heyecanı yakalayan Fiorentina, yıllarca Cecchi Gori gibi bir başkandan kurtulma çabası verdi.

İflas etti, Serie C2'ye kadar düştü fakat Fiorentina geri döndü, yükselişe geçti ve daha da yükselmesi muhtemel. Şans onların Serie A'ya yükselmesinde büyük pay sahibiydi, şimdilerde ise Avrupa'da her şey istenildiği gibi gidiyor olsa da ligde şanssız bir dönemden geçiyorlar. Ayrıca Mutu'nun yaşadıkları da Fiorentina açısından büyük talihsizlik.

2005 yılında Prandelli'nin antrenör olarak takımın başına geçmesiyle yaşanan büyük değişim halen devam etmekte. İşte benim görüşüm bu Fiorentina, İtalya'da daha iyi günler yaşamaya aday.

Fiorentina gençleşiyor
Fiorentina'nın devre arasında yaptığı transferler gelecek için ciddi anlamda önem taşıyor. Fiorentina, bu gençlere yönelik transfer politikasını aslında Serie A'ya tekrar döndüğü 2004-2005 sezonunda da benzer şekilde uygulamaya başlamıştı.

2004 yazında Giorgio Chiellini, 19 yaşındayken Livorno'dan transfer edilmişti. Aynı sezonun devre arasında, 19 yaşındaki Pazzini ve 17 yaşındaki Bojinov kadroya katılmıştı. Ayrıca Ocak döneminde 20 yaşındaki Marco Donadel kiralanmış ve sonrasında bonservisi de Milan'dan alınmıştı. Fiorentina, ertesi sezon da önemli genç oyuncuların transferlerine devam etti. 2005 yazında 20 yaşındaki Riccardo Montolivo ve 22 yaşındaki Manuel Pasqual kadroya katılmıştı.

Fiorentina genç oyuncu transferinde bugüne kadar o kadar önemli çalışmalar yaptı ki. Bu isimleri saymaya devam edersek, en önemlileri arassında 18 yaşında yapılan Kuzmanovic transferi karşımıza çıkıyor. Yine şu an takımdan ayrılmış olsalar da, 19 yaşındayken kadroya katılan Wenger'in keşiflerinden Arturo Lupoli, yine 19 yaşında kadroya katılan Belçikalı Van den Borre, 20 yaşında PSV'den gelen Manuel Da Costa, 21 yaşında 3 milyon avroya transfer edilen ve 1 sene sonra 7 milyon avroya satılan Pablo Osvaldo, 18 yaşındayken transfer edilen Jan Hable de bu yönde yapılan önemli hamlelerdi. Bir isim daha var ki şu an halen Fiorentina kadrosunda yer alıyor ve her gün değerini arttırmaya, futbolunu geliştirmeye devam ediyor. Bahsettiğim isim 18 yaşında 8 milyon avro ücretle transfer edilen Stevan Jovetic.

Zambrotta'nın veliahtı
Fiorentina geride bıraktığımız yaz döneminde de önemli transferler yaptı. Bu isimlerin başında Lorenzo De Silvestri geliyor. Juventus, Milan gibi büyük takımların istediği konuşulan De Silvestri, sezon başında 5 milyon avro karşılığında Fiorentina'ya transfer olmuştu. Henüz 21 yaşındaki oyuncunun gelişimi hem Fiorentina'nın, hem de İtalyan milli takımının geleceği açısından büyük önem taşımakta.

Dünya Kupası elemeleri boyunca Zambrotta'dan vazgeçmeyen Lippi, hazırlık maçlarında sağ bek için onun yanında kadroya Palermo'dan Cassani'yi ve Napoli ‘den Maggio'yu çağırmıştı. Genelde orta sahanın sağında forma giyen Maggio da daha önceleri Fiorentina forması giymiş bir isim. O da henüz 20 yaşında Vicenza'dan, Fiorentina'ya transfer olmuştu. Biz konumuza dönersek belki bu Dünya Kupası için değil ama ilerisi için Lorenzo De Silvestri, bana göre İtalya'nın sağ bekteki en büyük güvencesi olacaktır.

Büyük kazanç: Savio Nsereko
Fiorentina'nın sezon öncesi yaptığı bir diğer önemli transfer de Savio Nsereko. Savio, henüz 20 yaşında olmasına rağmen oldukça tecrübeli bir isim. Şimdiden 3 önemli ülkede forma giymiş durumda.

Uganda doğumlu Savio futbola 1860 Munih formasıyla başladı. Daha sonra henüz 16 yaşındayken Brescia'ya transfer olmuştu. İşte Savio, daha sonra 2009 Ocak transfer döneminde ciddi bir bonservis ücretiyle West Ham United'a transfer olmuştu. 10 numaralı formayı sırtına geçiren Savio, Londra'da istenilen performansı ortaya koyamadı ve bu yaz Fiorentina formasıyla İtalya'ya geri döndü.

Savio, Fiorentina için gerçekten oldukça değerli bir hamleydi, çünkü 5 milyon avroya PSV'den transfer edilen, neredeyse hiç katkı sağlamayan Manuel Da Costa West Ham'a yollandı ve Savio onun yerine takıma katıldı. İlk bakışta Fiorentina açısından oldukça karlı gözüken bu transfer anlaşmasında dikkat çeken bir nokta var. O da; Savio Nsereko'nun ileride satılması durumunda bonservis ücretinin yüzde 50'sini West Ham kulübünün alacak olması.

Savio Nsereko'ya biraz değinmek gerekirse, adını en çok 2008 yılında Avrupa şampiyonu olan Alman 18 Yaş Altı Milli Takımı'nda duyurdu. Hem forvette, hem kanatlarda oldukça etkili. Geleceğin en önemli yıldız adaylarından Savio, bu ara transferde Bologna'ya kiralandı. Sezon sonu ise tekrar Floransa'nın yolunu tutacak.


Devre arası hamleleri
Keirrison: Bazen bu oyuncu için transfer balonu mu diye düşünmüyor değilim. Çok önemli yeteneklere sahip, kesinlikle katılıyorum. Büyük beklentiler de var inanıyorum ki karşılayacaktır. Fakat Fiorentina'ya transferi, kafamda soruların oluşmasına neden oldu.

Barcelona'nın onu başka takımlara kiralama çabasını anlıyorum. Benfica'ya verildi, Saviola'nın ikinci baharı, oynamasına büyük engel oldu. Şimdi sezon başında transfer yarışına girilen Fiorentina'ya 1,5 yıllığına kiralandı. Anlaşmada aklımı karıştıran nokta kiralama süreci sonundaki yaklaşık 15 milyon avroluk opsiyon maddesi. Barcelona sezon başında 14 milyon avro vererek aldığı oyuncuyu gelişmesi için kiralarken, bu oyuncunun anlaşmasına neden opsiyon koyuyor anlamış değilim. Fiorentina'nın karlı çıkması muhtemel. Mutu'nun durumu da ortadayken, Keirrison'un kendini göstermesi açısından Fiorentina büyük şans.

Adem Ljajic: Eduardo Salvio transferini bitiremeyen ve onun Atletico Madrid'e transferinden sonra arayışa giren Fiorentina, oldukça önemli bir transfer daha gerçekleştirdi. Ljajic ve Zoran Tosic, Manchester United ile anlaşmıştı. Tosic daha önce takıma katılmış fakat Ljajic'in bir süre daha Partizan'da oynamasına karar verilmişti. Fakat Tosic'ten ağzı yanan Manchester United, Ljajic için istenen parayı ödemekten çekindi. Sebep olarak gösterilen çalışma izni sorunu da bir anlamda bahane olmuş oldu ve Ljajic Floransa'nın yolunu tuttu. Manchester United'ın ilerde çok pişman olması muhtemel. 18 yaşındaki Ljajic, Fiorentina için yeni bir Jovetic hamlesi. Kaka'ya benzetiliyor, sırtına da geçirdi favori numarası 22'yi; belki de yeni bir Kaka olur.

Haris Seferovic: Geçtiğimiz sene Nijerya'da düzenlenen 17 Yaş Altı Dünya Kupası'nda şampiyon olan İsviçre Milli Takımı'nın en önemli isimlerinin başında geliyordu Seferovic. Turnuvayı gol kralı olarak tamamlayan Seferovic, henüz 18 yaşında. Bosna doğumlu İsviçreli oyuncu, bu ara transfer döneminde Grasshopers'tan transfer edildi. İleriki süreçte en az Ljajic ve Keirrison kadar katkı sağlayacağı kesin.

Fiorentina ayrıca ocak transfer döneminde Porto'dan Bolatti'yi transfer etti. Bolatti 24 yaşında ve geleceği oldukça parlak isimlerden. 3 kez de Arjantin Milli Takım formasını giydi. Brezilyalı Felipe de Udinese'den kiralandı. 24 yaşındaki Felipe'nin de bonservisinin sezon sonunda alınması gündemde.

Deneyim kazanması beklenenler
Fiorentina kadrosuna kattığı birçok genç oyuncuyu başka takımlara kiralamış durumda. Sezon sonunda kadroya dönmesi beklenen genç isimler arasında az önce bahsettiğim Savio Nsereko, Ondrej Mazuch, Nikola Gulan, Jefferson, Pape Moussa Diakhate, Zdenek Zlamal gibi isimler yer alıyor.

Kiralık gönderilen oyuncular arasından özellikle Nikola Gulan, Sırp futbolunun son dönemlerde çıkardığı önemli genç yeteneklerden bir başkası. Şu an Empoli'de kiralık olarak forma giyen Gulan, döndüğünde takıma önemli katkılar sağlayabilir. 2008 yazında transfer edilen forvet Jefferson'un forma giymek adına önünde daha uzun zaman olduğundan bahsediliyor.

Ondrej Mazuch ise 17 yaşında transfer olduğu Fiorentina'dan, bu sezon Anderlecht gibi önemli bir takıma kiralandı. 20 yaşındaki savunma oyuncusu Anderlecht'in değişmez isimlerinden biri haline gelmeyi başardı bile. Pape Moussa Diakhate ise kendisinden önemli şeyler beklenen bir isim. 21 yaşındaki Diakhate, şu an Belçika İkinci Ligi takımlarından Eupen'de kiralık olarak forma giymekte.
Tümü
 Reklam