Beşiktaş sınıfta mı kaldı?

Ligin ilk yarısına göre mağlubiyet sıklığı değişiklik gösteriyor. Bu durum Lig sıralamasını etkileyecektir.

Haber; Sporx.com Yazarlar
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
Beşiktaş sınıfta mı kaldı?
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
12 Mart 2013 19:59
Çeşitli sebeplerle geçmiş performansını gösteremeyen Beşiktaş kadro mühendisliğinde sınıfta mı kaldı? Yoksa bir çözüme gidebilir miydi? İlk 8e oynayan takımlar arasında son 5 maçında en fazla mağlubiyet alan takımlar arasında kalmayacak olması önemlidir. Eşleşmelerde motivasyon faktörü olacaktır çünkü gelişimin göstergesidir. Buna göre istikrarın büyük tabloda işaretlerini 5 maçlık seride arayabiliriz.

Geçen sezonki yapılanma tasarımından bu sene farklılık gösterdiğini düşünebiliriz. Rakiplerin de güç seviyesi bu seneki tasarımın uygulamada başarı bulmasını olumsuz etkide bulunmuştur. Geçen sezonki manzaranın tasarımını artık başka yerde görüyoruz ancak orada da sıkıntı olduğunu belirtmiştik.

Sonuçta Beşiktaş başarılı olacaksa önemli vakalardan biri olacaktı. Bulunduğu noktadan dönüş halen mümkün müdür? En büyük engel kendi tasarladıkları planda mı gizlidir? Bunu söküp atmak mümkün müdür? Potansiyelini ortaya dökecek oyuncularla bu vaka çalışabilirdi. Henüz olmadı mı, olamayacak mı? İtici gücü nereden bulacaktır?

Arada başarılı oyuncular görünse de takım planında doğru tercih olarak kabul edilemediği açıktır. Takımı organize edecek tercihler de olmayabilir ama bu gelişmelerin rakamlara yansıması nasıldır? İlk 9 maçında periyodların çoğunu aldı. İkinci 9. maçta daha iyisini gösterdi. Ancak son 5 maçta performansa istikrarsızlık görüyoruz.

Bunu aşabilecek midir? Sonuçta düşen performansı periyodlar üzerinden ifade ediyoruz. Bir başka deyişle 10 dakikalık dilimlerin sonucunu alıyoruz. Düşüşün önü kesilip dönüş başlayacaksa bu işi başlatacak olan oyuncuları göreve almalı veya sahadaki oyuncuların görevi bu olmalıdır. Belli bir görev ve belli bir zaman dilimi için sahada olmalılar: önceki periyodlardaki düşüşü kesecek periyod sonucuna ulaşıp kenara çekileceklerdir. Yeni bir tasarım kalan periyodlarda çizgiyi yukarı çekmek için değil ama durumu korumak için bulunmalıdır. Beşiktaş’ın geçmiş oyunlarına bakınca buna rastlıyoruz. O halde tekrarlayabilir. İlk yarıda oynanan Banvit ve Galatasaray maçları yükseliş öncesi düşünebileceğimiz dönüş maçlarıydı. O analizleri tekrar gözden geçirmek gerekir.

Oyuncular bireysel istatistiklerde başarılı olabilirler ama Takım’a katkısı ölçülmelidir. Fayda eğrisiyle, performans eğrisi uyumsuz olmamalıdır. Oyuncular nereye gidiyor? Takım nereye gidiyor? Üstüste koyup çizgi altı kalanları kısa süre için de ayıklamak gerekiyor veya az süre almaları da çözüm olabilir. Bu kısa zaman dilimlerinde ortaya koyacakları izlenmelidir. Bu amaçla antrenmanlarda görülenlere bakmak gerekir.

Her maliyet her başarı aynı ölçüde görülmemelidir. Oransal bir standarda sahip olmalıdır. Bir risk alınacaksa da akılcı bir ölçüsü olmalıdır. Alınan risk sonucu ortaya konan oyunun analizi yapılırken en azından belli bir dayanağı olacağı için tartışmaları daha verimli geçecektir. Kabul edilebilir hatalar, ölçülebilir hatalar olacaktır. Hata analizi yapabilir olmak da önemlidir.

Banvit mağlubiyetine rağmen oyun içinde gösterdiği başarıyı periyodlara taşıyacak durumdadır.

GÜNÜN İLGİ ÇEKEN VİDEOSU
Tümü
 Reklam 
EN ÇOK YORUMLANANLAR