Dersini almayanlar

Ders alma kavramı, bizim topraklarımızda nedense aşağılanası; hor görülesi; ikinci sınıfa düşürülesi bir kavrammış gibi lanse ediliyor. Oysa bizim eğitim sistemimiz değil miydi, orta okulda tarih derslerinde "Geçmişini bilmeyen toplumlar geleceği inşa edemez"le büyüyen?

Haber; Sporx.com Yazarlar, Fotoğraf; Sporx.com
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
Dersini almayanlar
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
17 Mayıs 2012 23:39
Türk futbolu, sürekli küme düşüp çıkan kulüplerin sirkülasyonuna kapılmış bir halde. Bilhassa üst liglerde Manisa, Antalya, Kasımpaşa gibi son dönemde düşüp geri çıkmış/çıkan kulüpler vesilesiyle başarı ve başarısızlık kavramlarımız yozlaşmış bir halde. Şampiyon olmayı, küme düşmemiş olmayı azımsar olduk. Niye? Çünkü sürekli bir devr-i daim var. Aynı takımları defalarca görür olduk. Gözümüzü alt liglere indiremediğimiz için her yeri aynı sandık.

Ancak bazıları var ki, onlar da gözlerini pek kendilerine çevirmediler. Hatalardan ders alamayıp, başarılara sırtını yasladılar. Olanlar oldu.

Lüleburgaz mesela... Geçtiğimiz sezon Play Off Finali'nde Ünyespor'a 2-0 yenilen kulüp, bu yıl 33 puan toplayabildi ve küme düştü. Geçtiğimiz sezon 57 puan toplamış, grubunu 3. sırada bitirmişti!

Keza gene geçtiğimiz sezon 69 puanla grubu 2. bitirmiş ancak play off ilk maçında Altınordu'ya 2-1 yenilmiş olan Afyonkarahisar da bu yıl topladığı 37 puanla amatör küme yolunu tuttu.

Gene geçtiğimiz yıl play off görmüş olan Beylerbeyi'nin de bu yıl uzun bir süre küme düşme hattında seyreylediğini fakat ikinci devre biraz toparlandığını belirtelim. Benzer şekilde, geçtiğimiz yıl play off'a kalma fırsatını ligin son maçında Beykoz'a yenilerek tepen Bursa ekibi Oyak Renault'un bu yıl son maçta aldığı galibiyetle kümede kaldığını belirtmezsek olmaz. Tabii bir de, geçen yıl dokuzuncu sırada ligi tamamlayan Karsspor küme düşen ekipler arasında bu yıl.

Dahası var!

Daha bu yıl 3. Lig'e çıkmış olan, 100. yılını kutlayan Küçükçekmece son maçta aldığı yenilgiyle dramatik bir şekilde tekrardan amatör lige düştü.

Biraz daha gerilere gitsek mi?

2008-2009 sezonunda 3. Lig'den 2. Lig'e çıkan Yalovaspor nasıl oldu da 2010-2011 sezonunda Bölgesel Amatör'e, bu yıl da Süper Amatör'e düştü?

2007-2008 sezonunda 3. Lig'den yükselmiş olan Beykozspor nasıl oldu da, Yalova ile aynı sezon Bölgesel Amatör Lig'e düştü; bu yıl da Süper Amatör'e düşmemek için play out'a kaldı?

Beykoz'la aynı yıl 2. Lig'e yükselen Vanspor nasıl da 2010-2011 yılında geri düştü 3. Lig'e?

2008-2009 3. Lig şampiyonlarından Kahramanmaraş, neden bu yıl da 2. Lig'e yükselmek için play off oynuyor?

Tepecikspor nasıl olmuş da bir yıl arayla iki kez 2. Lig'e yükselmiş 2008-2009 ve 2010-2011 sezonlarında?

Ülkecek çok küçük bir hastalığımız var: Ders almıyoruz. Ders almayı bilmiyoruz. Çok çabuk su koyveriyoruz. Şampiyon mu olduk? Veya, final mi oynadık? Bitti. Orada fişi çekiyoruz. Zamanı orada dondurduğumuzu farz ediyoruz. Oysa zaman akıp gidiyor ve sizi temin ederim, öylece bekleyeceğini sananlardan çok şeyler götürüyor.

"Yeniden" aynı 'başarıyı' göstermenin başarı değil, ezber olduğunu hep unutuyoruz. Hiç ilerlemeden, öylece yerimizde sayıp; hatta dönem dönem geri gidip, sonra ülke futbolu için kafa patlatıyoruz. Bizim futbolumuzun tekerleri patlamış, niye gaza basmakta inat ediyoruz?

http://twitter.com/alper_kaya
GÜNÜN İLGİ ÇEKEN VİDEOSU
Tümü
 Reklam