Jordan'dan beri Bulls'un başına gelen en güzel şey, Butler mı?

Chicago Bulls'un yıldız oyuncusu Jimmy Butler, tüm zamanların en iyisi Michael Jordan'ın bıraktığı mirası devam ettirebilecek yegane kişi mi?

Haber; Sporx.com
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
Jordan'dan beri Bulls'un başına gelen en güzel şey, Butler mı?
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
10 Ocak 2017 18:06
Bir oyuncunun 'prime' yani fiziksel ve mental açıdan en verimli dönemine girdiği anlara şahitlik etmek çok güzel oluyor. Bu tanıklık ettiğimiz oyuncular ileride beklenen veya beklenenin de ötesinde başarılar ortaya koyduğunda, 'Biz şu hallerini de biliyoruz' deme fırsatı oluyor insanın. Ligte şu anda birtakım yıldız ve süperstar oyuncular, geçmişte herkes gibi belli eşikleri atladılar ve bunlara tanıklık ettik. Her izleyici, bu izlediği atlet ve oyunculardan artık kağıt üzerine bir şey koymasını bekliyor.

Chicago şehrinde 2011'den bu yana şehrin bayrağını elinde tutan biri lig içerisinde gelişim göstermişti. Oyun yapısı, zaman içerisinde yaptıklarının dışına çıkacak ve NBA'in şu anki yıldızlarından biri konumuna düşecekti.

Jimmy Butler, namı diğer Jimmy G. Buckets (Jimmy Gets Buckets: 'Jimmy sayı atar') bu bayrağı elinde tutan oyuncu. Kendisi 2011 MVP'si bir başka Bulls'lu Derrick Rose'un talihsiz sakatlıkları dolayısıyla yaşadığı düşüşten son derece iyi bir şekilde faydalanarak (İyi niyetli) sazı eline aldı ve yürüyor.

2012'nin Şubat ayına kadar benchten gelmemiş olan Butler, eski koç Tom Thibodeau'nun savunma temelli kadrosunda, iyi bir savunma oyuncusu olarak rotasyonda yer alıyordu. 2.01'lik boyu ve geniş kalıbı, savunmacılara zor anlar yaşatan bir oyuncu olmasını sağlıyordu. Sayı atmak ise hiç öncelikleri arasında yer almıyordu. Alması da mümkün değildi. Keza maç başına 8 dakika civarı ortalamalarla çaylak sezonunu tamamlamıştı.



Rose'un çılgın attığı son senede çaylak olarak takımda bulunan Butler, oldukça yavaş bir rol alma sürecinde ilerliyordu. Artık yavaş yavaş hücumda da bazı sorumluluklar almaya başlayan Jimmy, oyunun iki yönünde de elinden geleni yapmaya çalışan bir forvet/guard olmuştu.

2013'te 20 maç ilk 5 çıktı. Maç başına 6 sayı daha fazla buldu. Güveni yerine geliyor, adını duyurmaya başlıyordu. Rose'un önceki sene çapraz bağlarının kopması dolayısıyla sadece 10 maç forma giyebildiği 2014 sezonunda çıktığı 67 maçta da ilk 5 başladı. Artık kağıt üzerinde bir şeyler de ortaya koymalıydı. Koydu da. O sezon sonunda Jimmy ligin en iyi ikinci savunma 5'ine seçilmişti. Sonraki sene de aynı şekilde.

Bu sırada hücum repertuarını geliştirmek için oldukça çok çalışıyor, hatta 2014 yazında kablolu TV ve internette harcadığı zamanı düşürerek daha çok çalışmaya odaklanıyordu. Zaten dananın kuyruğunu da 2015'te kopardı. Önceki sezon maç başına attığı 13.1 sayıdan 20.0 sayı ortalamaya çıkan Butler, sezon sonunda En Çok Gelişme Gösteren Oyuncu ödülünü kazandı.

Artık Jimmy hem savunmada hem de hücumda korkulan isimler arasındaydı. Oyunun iki yönünde de tam zamanlı çalışan Butler, bu yönüyle NBA'deki bir sürü yıldızdan ayrılıyordu. Keza çoğu hücum oyuncusu, oyunun savunma tarafında aynı eforu göstermez, göstermek istemez. Çünkü burada harcayacağı eforu hücuma saklamak ister. Kesinlikle mantıksız bir durum değildir, fakat bu duruma rağmen hala savunmada da efor gösteren bir oyuncu 2 kat daha değerli olacaktır. Jimmy de onlardan birisi.

Bu sezon 25.0 sayı ortalamasıyla Butler, eriştiği yıldız statüstünü korumaya ve yükseltmeye gitgide devam ediyor. Maç sonları aldığı sorumluluklar, şut kaçırmaktan korkmayışı, oyunun savunma ile birlikte hücumda sayı dışında diğer yönlerinde de varlık göstermesi, oynadığı oyun tarzı ve havası, bu statüyü sonuna kadar hakettiğinin de göstergesi.



Peki başlıkta yer alan soruyu nasıl değerlendirebiliriz? Jimmy gerçekten Michael'dan beri Bulls'un başına gelen en güzel şey mi?

Pek sayılmaz.

Yazının başlarında andığımız isim Derrick Rose, bu statüye 2011 yılında sahip olmuştu. 2008 Draftından, ilk sakatlandığı 2012 playofflarına kadar olan kısa sürede ortaya koyduğu başarıları bir kenara atmak, vicdansızlık olur.

2009'da Yılın Çaylağı olduktan yalnızca 2 yıl sonra normal sezon MVP'si olması gerçekten alışılagelmişin dışında bir durum. Henüz 22 yaşında MVP ödülünü kaldıran Rose, bu alanda bu rekorun hala sahibi.

Burada rakamların biraz dışına çıkmamız gerekiyor, fakat onları da ortaya koymadan olmaz. Rose, MVP olduğu sezon tıpkı şimdi Butler gibi 25.0 sayı ortalamayla olmuştu fakat sadece bunlar değildi. 7.7 asist ve 4.1 ribaund ortalamasıyla da hücumda varlığını gösteriyordu. O sezon tüm ligte normal sezonu 62 galibiyetle 1. tamamlayan Chicago için çok değerli bir oyuncuydu Rose.



2011 sezonunda, Chicago maç başına en az sayı bulan 11. takımdı. Bu hücum içerisinde Rose'un 25 sayı ve 7 asistlik katkısı, atılan 98.6 sayının en az (2'likleri varsayarak) 40 civarı sayısına katkı verdiği anlamına geliyordu. Yani Rose 2011'de takımının yarı yarıya tüm motorunu çalıştırıyordu. Thibodeau sisteminde oldukça görevini bilen oyunculara sahip olan o dönemin kadrosu, Carlos Boozer, Luol Deng, Kyle Korver, sağlıklı Joakim Noah, CJ Watson, Ronnie Brewer ve ligteki gururlarımızdan Ömer Aşık'ı barındırıyordu.

Butler bir yandan, geçen sezon yaptığı sıçramaya devam etse de takımı playoffa bile sokamadı. (Bu sadece kendi başarısızlığı değil)

Döneminin tam anlamıyla bir süperstarı olan Rose, Russell Westbrook'u aratmayan patlayıcılığıyla, akrobatik turnike ve smaçlarıyla, sonradan repertuarına eklediği ve üzerine çalıştığı şutuyla Chicago'luların 'post-Jordan' döneminde aradığı kandı. Özellikle o koltukta daha önce yer almaya çalışan Ben Gordon veya Jamal Crawford gibi isimlerden sonra. (Kötü değillerdi ama bir Rose değillerdi)

O halde bu iki oyuncuyu az çok incelediğimize göre, Jordan sonrası en iyi oyuncu olup olmadıklarını sadece görüşler belirleyebilir. Şu anda bu tartışma konusuna Jimmy daha yakın, fakat Rose'un geçmişini de çok çabuk unuttuk.

Kağıt üzerinde ikiliyi şu şekilde inceleyebiliriz:

Kazandıkları başarılar

Oynanan Sezonlar
Jimmy Butler 6
Derrick Rose 8

Playoffa girme sayısı
Jimmy Butler 4
Derrick Rose 5

All-Star seçilme
Jimmy Butler 2
Derrick Rose 3

MVP seçilme
Jimmy Butler 0
Derrick Rose 1

NBA ilk 5'lerine seçilme
Jimmy Butler 0
Derrick Rose 1

NBA 5'lerine toplam seçilme
Jimmy Butler 0
Derrick Rose 1

NBA savunma 5'lerine toplam seçilme
Jimmy Butler 3
Derrick Rose 0

Yılın Çaylağı ödülü
Jimmy Butler 0
Derrick Rose 1


NBA normal sezon kariyer istatistikleri

Kariyer sayı ortalaması
Jimmy Butler 14.8
Derrick Rose 19.5

Kariyer ribaund ortalaması
Jimmy Butler 4.7
Derrick Rose 3.7

Kariyer asist ortalaması
Jimmy Butler 2.8
Derrick Rose 6.1

Kariyer top çalma ortalaması
Jimmy Butler 1.4
Derrick Rose 0.8

Kariyer blok ortalaması
Jimmy Butler 0.4
Derrick Rose 0.4

Kariyer saha içi şut yüzdesi
Jimmy Butler .446
Derrick Rose .448

Kariyer üçlük yüzdesi
Jimmy Butler .330
Derrick Rose .300

Kariyer serbest atış yüzdesi
Jimmy Butler .825
Derrick Rose .816


En iyi sezonları

Kariyer sayı ortalaması
Jimmy Butler 25.0 (2017)
Derrick Rose 25.0 (2011)

Kariyer ribaund ortalaması
Jimmy Butler 6.7 (2017)
Derrick Rose 4.1 (2011)

Kariyer asist ortalaması
Jimmy Butler 4.8 (2016)
Derrick Rose 7.9 (2012)

Kariyer top çalma ortalaması
Jimmy Butler 1.9 (2014)
Derrick Rose 1.0 (2011)

Kariyer blok ortalaması
Jimmy Butler 0.6 (2016)
Derrick Rose 0.7 (2012)

Bu karşılaşmada biri birinin önüne geçerken, diğeri de bir yandan 'dur bakalım' diyor. O yüzden Jimmy'nin bu şerefe nail olması için Rose ile arasındaki 2 sezon farkını çok iyi değerlendirmesi ve bu denli bir statüyü elde etmesi için normalde de yaptığı gibi çok çalışması gerekiyor.

Şimdilik bu sıfat hala Derrick'e ait. Ama Butler bu yolda kesinlikle ilerliyor. Zamana ihtiyacı var.

YAZI: DOĞUŞ ÇİFTÇİ

GÜNÜN İLGİ ÇEKEN VİDEOSU
Tümü
 Reklam