İşte FİFA'nın görüntüden sevk kriterleri!

Son yılların en büyük tartışma konularından biri haline gelen “görüntüden sevk” konusunda sporx.com FİFA’nın bu konuda yayınladığı 948 sayılı sirküleriye ulaştı.

Haber; Sporx.com
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
İşte FİFA'nın görüntüden sevk kriterleri!
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
09 Nisan 2014 15:17
- SPORX ÖZEL - Türk futbolunda son yıllarda sık sık gündeme gelen ve bu konuda federasyonların birbiriyle çelişkili kararlara imza attıkları “görüntülerin delil sayılması ve görüntüden sevk” konusunda Sporx.com tartışmalara son noktayı koyacak belgeyi ele geçirdi.

TFF başkanı Yıldırım Demirören’in hafta başında “Federasyon olarak görüntülere bakarak ceza veremeyiz” demesinin ardından “görüntü” konusu bir kez daha gündeme gelirken, FİFA’nın bu konuda 2005 yılının ocak ayında yayınladığı 948 sayılı sirküleriyle (genelgeyle) kendine bağlı ülke federasyonlarından disiplin talimatlarını belirlediği bu esaslar üzerine değiştirmesini talep ettiği ortaya çıktı. 

FİFA genel sekreteri Urs Linsi imzalı ülke federasyonlarına gönderilen “otomatik men cezası ve tv görüntüleri” başlıklı bu iki sayfalık genelgede “Disiplin yönetmeliğinizi buna uygun düşecek şekilde değiştirmenizi ve Disiplin Komitenizi buna uygun olarak bilgilendirmenizi istiyoruz” denmesine karşılık TFF’nin o günden bu yana bir çok olay konusunda bu talimatı çiğnemesi dikkat çekti.

Bu genelgede resmi yayıncı kuruluşun görüntüleri esas olmak şartıyla tv görüntülerinin cezaların tayini bakımından her zaman ikincil derecede /ilave kanıt olarak kullanılabileceği, hakemin görmediği ve duymadığı durumlarda da tv görüntülerinin “sahih kanıt” olabileceğine yer verilmesi isteniyor. FİFA 948 sayılı bu sirkülerinde hakemin görmediği ve duymadığı durumlarda görüntüden sevkin yapılabileceğini net bir şekilde söylemesi Türkiye’de bu konuda yaşanan tartışmalara son noktayı koymuş oldu.

KİMLER GÖRÜNTÜDEN SEVK EDİLDİ?
Türk futbolunda bugüne kadar Beşiktaşlı Carew, F.Bahçeli Emre Belözoğlu, Bilica ve Meireles ile G.Saraylı Melo (PFDK tarafından ceza almadı) TFF Hukuk Kurulu tarafından raporlarda olmamasına karşılık görüntüden sevk edilen önemli isimler oldu.

FİFA “GÖRÜNTÜDEN SEVK HAKEMİN GÖRÜŞ ALANI İÇİNDEN DE OLUR”

25 Ekim 2009 yılında oynanan ve F.Bahçe’nin 3-1 galibiyetiyle sona eren G.Saray müsabakası öncesi hakem Bünyamin Gezer’in görüş alanı içindeki Bilica’nın eyleminin raporlarda olmamasına karşılık TFF tarafından görüntüden sevk edilerek 3 maç cezaya çarptırılması krize neden olmuştu. Olayın hakem görüş alanı içinde vuku bulmasından dolayı F.Bahçe kulübünün konuyu FİFA’ya taşıması beraberinde ilginç bir gelişmeye sahne oldu. FİFA bu başvuru üzerine F.Bahçe kulübüne gönderdiği ve Türkiye Futboly Federasyonuna da cc ettiği yazısında PFDK’ya haklı bularak “Sonucu tehlikeli bir durum arz etmesi halinde, hakemin görüş alanı içindeki bir durumda da bu şekilde görüntüden ceza verilebilir. Bu durum çok istisnai hallerde uygulanır” görüşünü bildirdi.

İşte FİFA tarafından 11 ocak 2005 tarihinde yayınlanan ve ülke federasyonlarının buna göre disiplin talimatmalını revize etmesini istediği o genelge :

“9 Aralık 2004’deki başarılı ve verimli FIFA Disiplin Semineri’ni takriben bu fırsattan istifade sizi FIFA Disiplin Talimatı FDT ’nın 83 (FIFA Disiplin Komitesinin özgül yetki alanı) ve 102 (Envai tür kanıt) numaralı maddeleriyle ilgili ek bilgi vermek istiyoruz.

1. Kırmızı Kardı müteakiben otomatik men
FDT’nın 83 numaralı maddesine göre bir oyuncu hakem tarafından oyundan çıkarıldığı zaman uygulanması gerekli olan temel prensip şudur: aynı oyuncu, o kırmızı kart gördüğü müsabakadan bir sonraki oyundan men edilmelidir. Bu otomatik men iki sarı karttan olduğu gibi “direkt” bir oyundan çıkarma (derhal kırmızı kart) söz konusu olduğunda da geçerlidir. İlgili Disiplin Komitesi cezanın süresini de uzatabilir (madde 19 par. 4 FDT).

2. TV kanıtı
FDT’nın 102 numaralı maddesine göre özellikle şu tarz kanıtlar muteber sayılmaktadır: hakemlerin, yardımcı hakemlerin, maç delegelerinin ve hakem gözlemcilerinin raporları, topluluk ve tanıkların beyanları, konu üzerine dokümanlar, uzman görüşleri ve işitsel veya görsel kayıtlar. İşitsel veya görsel kayıtlar ve TV kanıtına istinaden işitsel ve görsel kayıtların her zaman ilaveten, dolayısıyla ikincil dereceden kanıt kabul edilmesi gerektiği bilinmelidir. Başka bir deyişle işitsel ve görsel kayıtlar, uygulanacak cezanın derecesine karar verilmesinde her zaman kullanılabilir.

Bir örnek olayın unsurlarını değerlendirirken işitsel ve görsel kayıtlara başvurulabilir ve hakemin açıkça bir hata yaptığı, veya hakemin FIFA Disiplin Talimatı’nın aşağıda yazılı ihlallerini görmediği veya duymadığı durumlarda sahih kanıt olarak kabul edilebilir:

1. FDT’nın 52. maddesinde belirtilen ciddi ihlaller (örneğin tükürme);
2. Fiziksel yaralanma ve sertlik (FDT’nın 47 ve 48. maddeleri);
3. Adil oyunun ciddi bir şekilde ihlali;
4. Irkçı yorum veya davranışlar (FDT’nın 55. maddesi).

Buna ek olarak yalnızca lisanslı yayın yapan kuruluşların kayıtları kabul görür ve bu kayıtlar 72 saat içerisinde Disiplin Komitesi’ne ibraz edilmelidir. Ama turnuvalarda bu kayıtlar bir sonraki maçtan en az 12 saat önce sunulmalıdır. Bu yüzden disiplin yönetmeliğinizi buna uygun düşecek şekilde değiştirmenizi ve Disiplin Komitenizi buna uygun olarak bilgilendirmenizi istiyoruz.
Gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz.
Saygılarımla,
FEDERATION INTERNATIONALE DE FOOTBALL ASSOCIATION
Urs Linsi
Genel Sekreter
Cc: FIFA Yöneticiler Komitesi
FIFA Hakemler Komitesi

İŞTE GÖRÜNTÜ KONUSUNDAKİ O GENELGE






GÜNÜN İLGİ ÇEKEN VİDEOSU
Yasal Uyarı: Bu haber kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Tümü
 Reklam