Arama Logo

İşte Fatih İşbecer'in 2016/17 raporu!

Galatasaray'da görevden ayrılan eski Genel Sekreter Fatih İşbecer'in, 2016/17 sezonu için yönetime 43 maddelik bir rapor sunduğu ortaya çıktı. İşbecer'in kulübün mali yapısından transferlere, oyunculara ödenmesi gereken maaş aralığından scouting çalışmalarına kadar birçok konuda yaptığı çalışmaları, öneri ve fikirlerini sunduğu raporda önemli detaylar göze çarptı. İşte İşbecer'in hazırladığı raporun madde madde tam metni... (Sabah)




49
Giderlerin yönetilemediği kötü bir tablo
Galatasaray Futbol takımının maliyeti yıllık 70+ milyon euro seviyelerindedir. Buna teknik heyet ve sair masraflar da eklendiğinde yıllık 80+ milyon Euro yani 260-280 milyon TL'ye varan bir maliyet ortaya çıkmaktadır. Bu kalem Genel Sekreter olarak size hazırlayıp geçtiğimiz haftalarda sunduğum yıllık bütçe rakamlarına göre Galatasaray'ın konsolide olarak gider tablosundaki toplam giderlerin takribi yüzde 65'ini temsil etmektedir. Futbol takımının yarattığı gelirler ise birebir sportif başarıyla orantılı, seneden seneye büyük oynamalar gösterebilen bir kalemdir. Bu gelirler kulübün sağlıklı işleyebilmesi, kesintisiz mücadele ve sportif başarı için hayati önem arz etmektedir. Ancak futbol takımı bilançosunda bir denge yoktur ve maalesef giderlerin yönetilemediği kötü bir tablo görülmektedir.
Giderlerin yönetilemediği kötü bir tablo
48
Bütçe açık veriyor
Kısaca Galatasaray Spor Kulübü'nün mali yapısı hem gelir hem de gider anlamında büyük ölçüde futbol takımına endekslidir. O yüzden mali ve sportif açıdan sürdürülebilir başarıyı tesis etmek için ilk ve en önemli çalışmanın futbol yapımız ve ilgili organizasyonumuz üzerine yapılması gerekmektedir. Yukarıdaki maliyette bir Türk takımının gelir gider dengesini sağlaması için her sene Süper Lig şampiyonu olup, Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne katılması ve CL'de galibiyetler alması gerekmektedir. Ancak futbol takımı maliyetlerinin zirve yaptığı son 6 sezona baktığımızda Galatasaray sadece 3 kere şampiyon olabilmiştir. Buna rağmen finansman giderleri ve olağan dışı transfer rakamları nedeni ile gelirlerin zirvede olduğu dönemlerde bile bütçe açık vermiştir.
Bütçe açık veriyor
47
Son derece başarısız olundu
Buna ek olarak futbol takımımız son 2 senedir asıl hedefi olan Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde son derece başarısız olmuş, Avrupa'da 2 sezonda tek bir galibiyet alabilmiş ve geride bıraktığımız sezonda ise Süper ligi 6. Sırada bitirerek tarihinin en kötü sonuçlarından birini elde etmiştir. Kötü sonuçlar maddi açıdan da gelir hedeflerinin altında kalınmasına sebep olmuştur.
Son derece başarısız olundu
46
En az 100 Milyon TL kayıp
Bunların üzerine UEFA cezası sebebiyle gelecek sezon Avrupa'da mücadele edemeyecek olmamız da şu an için en az 100 Milyon TL seviyelerinde olmasını öngördüğüm ciddi bir gelir kaybına yol açacaktır. 2016-2017 sezonu Galatasaray için çok kritik bir sezondur. Maliyetler anlamında takımın yeniden yapılanması gerekirken, ihtiyacımız olan gelirler anlamında da şampiyon olmamız veya en kötü CL'ye gidecek bir takım oluşturmamız gerekmektedir.
En az 100 Milyon TL kayıp
45
Tespitlerimi paylaşmaya başlıyorum
Her şeyden önce Gelir gider dengesinin bu sezondan itibaren sağlanması elzemdir. Maliyetleri kontrol altında tutarak sportif başarı sağlanması bir spor kulübü için belki de en zorlu ödevlerden biridir. Bu yüzden mükemmel bir planlama ve bu planlamanın kusursuz icra edilmesi gerekmektedir. 2016/17 sezonu için yukardaki faktörleri de göz önünde bulundurarak Fatih İşbecer olarak tespitlerimi ve aksiyon planı önerimi paylaşmak isterim:
Tespitlerimi paylaşmaya başlıyorum
44
Ancak verimlilikle sağlanır
Düşük maliyetle yüksek başarı ancak verimlilikle sağlanabilir. Galatasaray Spor Kulübü önümüzdeki sezon başta olmak üzere verimliliği bir numaralı öncelik haline getirmelidir.
Ancak verimlilikle sağlanır
43
Takımdan hemen ayrılmalılar
Geçtiğimiz sezonlarda fiyat/performans olarak arzu edilen verim alınamayan futbolcularla yollarımız mutlaka ayrılmalıdır. Burada da Futbolcu verimini ölçmek için bilimsel metodlar uygulanmalı, maç başı istatistiklerle birlikte (örneğin Süper ligde ikili mücadeleye en az giren takımız - "number of duels") kendisiyle çalışan teknik ekipten raporlar alınmalıdır, bu iki kritere göre kadrodan gönderilecek futbolcuların listesi acilen çıkarılmalıdır. Kulübün menfaati her şeyin önünde tutularak karar verilmelidir duygusal hareket edilmemelidir
Takımdan hemen ayrılmalılar
42
Futbolcu ücretleri revize edilmeli
Futbolcu ücretlerinin Avrupa standartlarına çekilmesi gerekmektedir. Kontratı devam eden ve kulübümüze önümüzdeki sezon(lar)da da hizmet edecek oyuncuların ücretleri kulübün finansal durumuna uygun ve yüksek performans göstermeyi teşvik edecek şekilde revize edilmelidir.
Futbolcu ücretleri revize edilmeli
41
Garanti ücret politikası kötü
Galatasaray'ın garanti ücret politikası başarılı olmayı ve performans artırmayı teşvik etmemektedir. Barcelona gibi bazı kulüplerde uygulanan garanti paranın düşük başarıda %80'i ila başarı durumunda %120'sinin ödenmesi modeli kulübümüzde devreye alınabilir.
Garanti ücret politikası kötü
40
Bu sistem bence hatalı
Kişisel görüşüme göre maç başı ücretler ve prim sistemi de başarıyı ve mücadeleyi teşvik etmemektedir. Ligi 6.'lıkla bitirebildiğimiz bu sene dahi 10 Milyon Euro seviyesinde Maç başı bedeli ve ciddi puan primi ödemek durumunda kalıyoruz. Halbuki bu şekilde başarısız geçen bir sezonda hemen hemen başarılı bir sezona denk prim ve maç başı ödemesi yapılmaması icap eder. Bu nedenle prim ve maç başı sistemi tekrar tasarlanmalıdır. Bu konudaki taslak çalışmamı bir sonraki raporumdan evvel paylaşacağım. Finansal disiplin ve sporcu motivasyonu için doğru prim sistemi en önemli koşullardan biridir. Galatasaray'ın mevcut prim sistemi hatalıdır.
Bu sistem bence hatalı
39
Takım 29 kişiye düşürülmeli
Sezon hazırlıklarına çıkacak A-takımı kadrosu 29 kişinin altında tutulmalıdır.
Takım 29 kişiye düşürülmeli
38
45 milyon Euro'nun altına indirilmeli
Futbol takımı bütçesi maç başı ücretlerle birlikte 45 milyon Euro'nun altına indirilmelidir. Önümüzdeki 3 sezonda da gelirlerde büyük bir artış yaşanmazsa bu seviyelerde kalması gerekmektedir. 45 milyon Euro ülkemizde sporculara ve kulüplere tanınan vergi avantajları nedeni ile Avrupalı takımların 85 – 95 milyon Euro'luk bütçelerine denk bir bütçedir. Dolayısı ile bu rakamlarla Türkiye liginde açık ara başarı sağlanıp Avrupa'da da başarı sağlanabilir, sağlanmalıdır.
 45 milyon Euro'nun altına indirilmeli
37
Maaş ortalamasının seviyesi düşürülmeli
İlk 18'de banko oynayan futbolcuların yıllık maaş ortalamasının 1.5 milyon Eurolar seviyesine indirilmesi gerekmektedir. Sneijder, Muslera, Selçuk, Podolski gibi yıldız oyuncular yüksek maaş almaya devam edebilirler ancak onların iskeleti etrafında kurulacak takımın maaş ortalamasının daha düşük olması lazım. Gene yukarıda belirttiğim argümanlar nedeni ile Türkiye'de yıllık Net 1.5 milyon Euro maaşın Avrupa'daki karşılığı yıllık 3 milyon (Brüt) civarı ücrete denk gelmektedir. Bilindiği üzere Premier lig ve İspanya'daki bazı takımlar dışında çok nadir takım (PSG, Monaco, Bayern vs) oyuncularına ortalama Brüt 3 milyon ve üzeri maaş verebilmektedir. Dolayısı ile iyi pazarlık ve araştırma ile bu bütçeye yıldız ve ileride kesinlikle yıldız olacak olan çok yetenekli oyuncular alınabilir.
Maaş ortalamasının seviyesi düşürülmeli
36
1 yıldız alabiliriz
Eğer bu maaş disiplini sağlanabilirse, takıma Sneijder, Podolski düzeyinde taraftarı da heyecanlandıracak ve bu sene düşmesi kaçınılmaz olan kombine & bilet gelirlerimizi toparlayabilecek bir tane daha yıldız oyuncu monte edilebilir.
1 yıldız alabiliriz
35
5 transfer yapılmalı
Oyuncu monteleri özellikle Orta Sahaya iki takviye (Defansif ve Ofansif), Stoper, Sağ Bek ve Forvet mevkinde olması gerekmektedir. (Minimum beş takviye gerekmektedir.) Ara transfer için hazırladığımız raporlarda tespit ettiğimiz Sebastien Haller, Bartosz Kapustka (ya da Carole gibi Famara Diedheou) gibi isimlerin alınabilmeleri durumunda Galatasaray'ı ligde de çok daha yukarılarda görebilir ve muhtemelen Avrupa'da da Lazio'yu rahatlıkla geçerdik. Scouting ekibimiz ellerindeki mevcut sisteme ek olarak kulübümüze yeni kazandırılan OPTA datalarını da kullanarak eksik mevkilere en ideal kişileri çok çabuk ve nokta atış olacak şekilde hemen tespit edebilir. Maalesef bu imkanları hem geçen sezon hem ara transferde çok arzu etmeme rağmen yeterince dikkate almadık. 2016 – 2017 için hala geç değildir scout ekibinin tespit ettiği isimlerden yapılacak nokta transferlerle takımı agresif, koşan ve mücadele eden hüviyetine tekrar kavuşturabiliriz.
5 transfer yapılmalı
34
2 milyon Euro'dan fazla verilmemeli
Bu beş takviyeye (oyuncu başına ortalama) ortalamada (toplam bonservis bedeli / toplam kontrat süresi) + yıllık garanti ücret = 2 milyon Euro'dan fazla verilmemelidir.
2 milyon Euro'dan fazla verilmemeli
33
Yabanclılardan verim alınamadı
OPTA ve diğer kanallardan incelediğimiz verilere göre Galatasaray bu sezon yabancı futbolcularından en az verim alan takımlardan biri olmuştur. Yabancı sınırlamasının kalktığı bir sezonda bu kadar az verim alınması aslında 6.'lığın bir sürpriz olmaması gerektiğini bizlere göstermektedir. Yabancı sınırının kalkmasıyla ligimizde paradigma değişmiştir, bunu geçen sezon çok iyi değerlendiren Osmanlı ve Akhisar gibi takımlar yabancı futbolcularıyla yüksek maliyet olmadan beklenenin çok üzerinde başarı sağlamıştır. Bu trend önümüzdeki sezon da devam edecektir. Başakşehir, Osmanlı, Akhisar ve Konya gibi takımlar psikolojileri el verirse şampiyonluk potasında bir mücadele sergileyebilirler.
Yabanclılardan verim alınamadı
32
Raporlar hazırlanmalı
O nedenle her maçın sonrasında detaylı istatistik inceleme, video analiz ve teknik değerlendirme raporları hazırlanmalı. İlgili teknik ekibin önderliğinde oyuncularla paylaşılarak hataları tekrar etmeleri engellenmeli antrenmanların belli bölümleri bu analizlerde tespit edilen kronik sorunları düzeltmek üzere evrilmelidir.
Raporlar hazırlanmalı