Dota 2'nin gidişatı hiç iyi değil - İstatistikler son 4 yılın en kötüsü

Dünya üzerinde en çok oyuncuya sahip olan oyunlardana biri olan Dota 2, her geçen gün kan kaybediyor.


Türkiye ve dünya üzerinde milyonlarca seveni olan Dota 2'de işler hiç de iyiye gitmiyor. Oyuncu sayısı her geçen gün düşen Dota 2'nin aylık ortalama oyuncu istatistiği 2014 Nisan'dan beri bu kadar kötü olmamıştı.

2011'de piyasaya sürüldüğünden beri sürekli daha fazla oyuncuyu kendine bağlayarak yükselen bir grafik çizen oyun 2015 martına kadar bu grafiğini korudu. 2015 yılında birkaç aylık düşüşün ardından tekrar toparlanmaya başlayan oyun düştüğü yerden tekrar sürekli yükselmeye devam etti ta ki 2016 Ekim'ine kadar.

2016 yılının Ekim ayında aylık oyuncu istatistiğinde düşüşe geçen oyun, o gün bugündür toparlanamadı. Geride bıraktığımız ocak ayını 780.000 ortalama oyuncu ile kapatan oyun en son Nisan 2014'te (yükselme dönemi'nde) bu kadar kötü bir istatistiğe sahipti. 

Oyunun bu noktaya neden ve nasıl geldiği merak konusu. Bunun için bir çok teori ortaya atılıyor. Bunlardan en mantıklılarını gelin birlikte değerlendirelim.

1) Espor Sahnesinin Global Olması ve Lokale yatırım Yapılmaması

1.1) Espor Sahnesinin Global Olması

Bildiğiniz üzere Dota 2'de, League of Legends gibi yerel lig sistemi ve yerel idari sistem yok. Bu da oyuncuları sadece global düzeyde bir rakabete sokuyor. Oyunun global rekabet sahnesinde bulunması sebebiyle de en üst düzeyin bir altı oyuncular bile kendini gösterebilecek ya da rekabetçi duygusunu tatmin edecek arena bulamıyor.

Hep birlikte sayalım; Puppey, Kuroky, Universe, Fear, Dendi, EE, Notail, Fly, Fata-, Solo, s4 ve daha niceleri. Bu isimleri 2011-2012'den beri sürekli duyuyoruz. Oyunda, global sahne için yetişebilen oyuncu sayısı çok az. Yok değil elbet. Miracle-'ı yeni sayabiliriz hatta Sumail'i de yeni sayalım ki nereden baksak 4. yılı ama yine de sayalım. Bunun üzerine birkaç tane daha sayarız ama yine de yeterli sayıya ulaşamıyoruz. Aynı isimleri sürekli görüyoruz bu da sahnenin gelişemediğini gösteriyor.

Yerel lig sisteminin olmaması sebebiyle en üst düzeyin bir altı oyuncular bile bu oyun üzerinden bir gelir sağlayamadığı için oturup kendini ve takımını en üst düzeye geliştirecek zamanı bulamıyor ve bu nedenle kariyer amaçlı ya başka bir oyunu seçiyor ya da direkt oyun dışı bir kariyere yönelmek durumunda kalıyor.

Türkiye'den örnek verirsek lokal sahnede destekleyecek takım veya oyuncu bulamayan taraftarlar da Dota'nın espor sahnesine ilgisini her geçen gün kaybediyor. Bu da hem ülke içindeki Dota heyecanına hem de ülke içerisindeki oyun bilinirliğine doğrudan etki ediyor. Bu gibi durumlar birleşince de oyuncu sayısında düşüş kaçınılmaz oluyor.

1.2) Lokale yatırım yok.

Yukarıda da bahsettik, lokale yatırım olmayınca lokaldeki takım ve oyuncu kolay kolay kendini büyük sahnede gösteremiyor. Bu da o ülkeden yeni oyuncuları oyuna katmamaya doğrudan etki ediyor. Bu etkenin yanısıra;

Yerel lig sistemi ve Yerel bazda idari işler yürütecek bir kurum olmayınca, yerel bazda bir reklam çalışması da ortaya çıkmıyor ve oyun, yeni oyunculara ulaşamıyor. League of Legends'ın Youtube'dan adesense kadar reklam verdiğini ve yerel internet kafelerde dahi turnuvalar düzenlediğini varsayarsak bu çok büyük bir eksik. Bu eksiklikler neticesinde oyuna yeni oyuncu gelmiyor ve eski oyuncuların zaman içerisinde çeşitli sebeplerden oyunu bırakınca istatistikler doğrudan etkileniyor.


2) Oyunun Eğlendirici Etkisi ve Yenilikleri Yok Seviyesinde

2.1) Oyunun Eğlendirici Modları Artık Eğlendirmiyor

Dota 2, özellikle ilk dönemlerinde oyunculara "yan-oyun" şeklinde sunduğu güzel etkinliklerini zaman içerisinde inanılmaz derecede azaltarak oyunu daha sevimsiz bir hale getirdi. Bu sevimsizliği, bu oyunlardan maddi çıkar elde etmeye yönelmesi ve oyun sonu verdiği ödüller bakımında da iyice cimrileşmesiyle devam ettirdi. 

Herkese soruyorum. Diretide gelsin istemez miyiz? Frostivious gelsin istemez miyiz? Aynı oyun aynı ödül yapısı ile gelse oynamaz mıyız? Kesinlikle oynarız. Bunu sadece biz değil dünya çapındaki oyuncular da istiyor ve başta Reddit olmak üzere bir çok forumda yıllardır sık sık dile getiriyor ama sonuç yok.

Diretide yerine bir oyun geliyor ve sadece compendium sahipleri katılabiliyor ya da 10 oyun oynaman gerekiyor ki değeri markette 50 cent bir eden hediye kazanabilesin.

Rakabetçi modun yanında stress atacak ve oyuncuyu eğlendirecek bu tarz içeriklerin düşmesi oyuncu sayısındaki azalmanın büyük etkenlerden biri.

2.2) Yenilikler Yok seviyesinde

Duyar gibiyim "daha yeni iki hero ve 4-5 item geldi nasıl yenilik yok" dediğinizi. Herolar konusunda haklısınız ama itemler... Oyunlarımızda Meteor Hammer'ı Aeon Disk'i ne kadar görüyoruz? Hatta Nullifier'ı bile ne kadar görüyoruz? Aynı şekilde bu yeni gelen itemler, bir değişiklikten ziyade bir eklemedir. Değişiklik MMR sistemini değiştirip yerine Badge sistemi getirmektir. 

Badge sistemi geldiğinde insanlar yeni bir şey geleceğini düşündüğü için Badge'in geldiği ve sonraki ay ortalama oyuncu istatistiğinde yukarı doğru bir değişim oldu fakat sonra anlaşıldı ki sistemde değişen hiçbir şey yok. Yeni sistem sadece MMR sisteminin resimlisiydi. Bu durumu da insanlar beğenmedi ve grafik yine aşağı doğru yöneldi.

Tüm bunların birleşiminde oyunun neden her geçen gün can kaybettiğini anlayabiliyoruz. Elimizden geldiğince Dota 2'nin sorunlarına parmak basmaya çalıştık. Sizin düşüncelerinizi de duymak isteriz. Sosyal medya paylaşımlarımızın altında fikrinizi dile getirebilirsiniz.

Yazar: Kemal "Mistakes" Sığırcı



Sporx Anasayfasına Dön