Haber Tarihi: 14 Temmuz 2020 03:18 - Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2020 03:18

Zilhicce ayı için dua, zilhicce ayı oruç ve kurban bayramı

Zilhicce ayında ibared etmek, oruç tutmak, kurban bayramı konularında merak edilenler yoğun şekilde aratılıyor. Kurban bayramına az bir süre kala zilhicce ayı yaklaştı ve bu önemli ayda edilecek dualar hangileri araştırmaları sürüyor. Bir çok müslüman zilhicce ayını merak ediyor. Bu ay hac ayı anlamına gelir ve Kurban Bayramı'nın habercisidir. Zilhice ayında çeşitli ibadetler yapılır ve kurban bayramına kadar olan sürede oruç da tutulabilir. Bu konuyla ilgili detaylara ulaşarak sizler için bir araya getirdik. Peki zilhicce ayı ne zaman başlıyor, zilhicce ayı 2020, zilhicce ayı ibadetleri konusunda haberimizi okuyabilirsiniz.

Zilhicce ayı için dua, zilhicce ayı oruç ve kurban bayramı
Abone Ol
Peygamberimizin zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır. Fakat sıkıntıya ve halsizliğe sebep olacağı gerekçesiyle, hacda olanların 9. günü (arefe günü) oruç tutması mekruh görülmüştür. 
Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. 

Zilhicce ayı müslümanlar için büyük önem taşıyan aylardan birisidir. Kurban bayramının habercisi olan Zilhicce ayının 10. gününe kadar olan günler on mübarek gece olarak tanımlanır. Hacca gitmek için de gelen ay zilhicce ayıdır ve hacca gidemeyenlerin oruç tutması büyük fazilet olarak adlandırılır.

ZİLHİCCE AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR

Zilhicce ayı miladi takvime göre 22 Temmuz 2020'de başlıyor ve 19 Ağustos 2020 tarihine kadar sürüyor.

ZİLHİCCE AYI NEDİR, FAZİLETLERİ NELERDİR?

Sözlükte "hac ayı" anlamındaki zilhicce (zülhicce, zülhacce) kameri yılın zilkadeden sonra gelen son ayıdır. İslam'dan önce Arab-ı baide (Ad ve Semud) döneminde "mesil" ve "müsbil", Arab-ı aribe devrinde ise "ne'as" ve "bürek" şeklinde adlandırılıyordu.

Zilhicce isminin hicri takvimde yer alan diğer ay adlarıyla birlikte Arab-ı müsta'ribe döneminde kullanılmaya başlandığı kaydedilir.
Cahiliye devrinde Araplar haram ayların ilki olan zilkade ile zilhicce ayında ticari açıdan büyük önem taşıyan panayırlar (1-8 Zilhicce) ve özellikle Zülmecaz panayırını düzenler, bunların sona ermesiyle birlikte bu ayda hac ziyareti başlardı.

Zilhicce ıslam'dan sonra da hac ibadetinin yerine getirildiği ay olmuştur. Bu ayın sekiz-on üçüncü günleri arasında ifa edilen
hac menasikinin mahiyeti, mekanı, vakti gibi hususlar dikkate alınarak adı geçen günler farklı şekillerde adlandırılmıştır. Hac menasikinin ifasına başlandığı zilhiccenin sekizinci günü "terviye", dokuzuncu günü "arefe" ismiyle anılır. Kurban bayramı zilhiccenin onuncu günü başlar ve dört gün devam eder.




ZİLHİCCE AYI DUALARI

"Sübhane zi'l-'izzeti ve'l-ceberut. Süb-hane zi'l-ka'ideti ve'l-melekut. Sübhane'l-hayyü'llezi la-yemut. La-ilahe illa hüve yuhyi ve yumit ve hüve hayyun la-yemutu. Sübhana'llahi rabbi'l-'ibadi ve'l-biladi ve'l-hamdü li'llahi kesiran tayyiben mübaraken 'ala külli halin. Allahu ekber kebiran. Rabbena celle celaluhu ve kudrete bi-külli mekanin."

Zilhicce duasının Türkçe Anlamı:

"Ey her şeye gücü yeten izzet sahibi Rabbim! Seni tüm noksanlıklardan tenzih ederim.

Tüm mülkün sahibi, ölmeyen ve ezel ve ebed olmak üzere diri olan Rabbim! Seni tesbih ederim. Dirilten ve öldüren kendisinden başka ilah olmayan O'dur. O ölmez, hayy olan O'dur.

Beldelerin ve kulların Rabbi olan Allah'ı tesbih ederim. Her durumda çok ve mübarek övgüler Allah'adır. Allah büyüktür. Celal sahibi olan Sensin Rabbim. Her mekanda güç ve kuvvet sahibisin." dese ve sonra da dilediği gibi dua eylese Beytullah'ı haccetmiş, Resulullah (s.a.v.)'i ziyaret etmiş ve Allah (c.c.) yolunda cihad etmiş gibi ecir ve sevab kazanır. Allahü Te'ala o kimseye, o kimsenin dilediği şeyi verir.



Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok