Haber Tarihi: 01 Mayıs 2017 13:29 - Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2017 13:29

İDO bugün çalışıyor mu? İDO'dan açıklama....

Bugün İDO çalışıyor mu? 1 Mayıs İşçi Bayramı olması sebebiyle geçtiğimiz yıllar İDO çalışmamıştı. Peki bu yıl nasıl bir uygulama olacak? İşte İDO'dan açıklama...

İDO bugün çalışıyor mu? İDO'dan açıklama....
Abone Ol
Bugün İDO'nun çalışıp çalışmayacağı belli oldu! 1 Mayıs İşçi Bayramı sebebiyle çok sayıda yol ulaşıma kapatılacak. Peki İDO için alınan son karar ne? Milyonlarca vatandaşın merak ettiği sorunun yanıtı haberimizde...
BUGÜN İDO ÇALIŞIYOR MU?

İDO, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü önlemleri doğrultusunda 28 Nisan Cuma gününden itibaren ek seferler de düzenlenecek. Mevcut tarifeli seferlerin yanı sıra dış hatlarda 27 hızlı feribot/ferrycat, 25 deniz otobüsü olmak üzere toplamda 52 ek sefer yapılacak.
Bu yıl 1 Mayıs'ın pazartesi gününe denk gelmesi üzerine uzun hafta sonu tatilini şehir dışında geçirmek isteyenler için Pendik-Yalova, Yenikapı-Bandırma, Yenikapı-Bursa, Bostancı-Yenikapı/Marmara-Avşa ve Kadıköy-Yenikapı/Armutlu Tatil Köyü-Armutlu seferleri karşılıklı olarak artırıldı.



1 Mayıs resmi tatil bankalar çalışıyor mu? : 1 Mayıs resmi tatil olduğu için bankalar ve devlet kurumları kapalı olacak. 1 Mayıs'ta İstanbul'daki kutlama alanı Bakırköy olurken bu bölgedeki yollar trafiğe kapatılacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün kapalı yolların listesini yayınlaması bekleniyor.

BUGÜN(1 MAYIS) VAPURLAR ÇALIŞIYOR MU?

Geçen yıl vapur seferleri de belirli güzergahlarda 1 Mayıs sebebiyle iptal edilmişti. Beşiktaş ve Kabataş iskeleleri de güvenlik önlemleri nedeniyle kapatılmıştı. Bu yıl için henüz bir iptal görünmüyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada kapatılacak yollar ve alternatif güzerg,hlar şöyle belirtildi:

Beyoğlu'nda trafiğe Kapatılacak Yollar;

-Tarlabaşı Bulvarı,
-Mete Caddesi,
-Gümüşsuyu Caddesi,
-Sıraselviler caddesi,

 Alternatif Güzergahlar;

-Unkapanı Köprüsü'nden ve Perşembe Pazarı'ndan gelen akım Kasımpaşa ve Karaköy istikametine,
-Kasımpaşa'dan gelen akım Tuz Ambarı Işıklar'dan Hasköy ve Karaköy istikametine,
-Dolapdere'den gelen akım Divan Kavşağı'ndan Tünel üzerinden Şişli istikametine veya stat üzerinden Beşiktaş istikametine,
-Dolmabahçe Gazhane Caddesinden gelen akım Gümüşsuyu istikametine verilmeden Beşiktaş yada Karaköy istikametine,
-Şişhane'den gelen akım Kasımpaşa ve Unkapanı Köprü istikametine,
-Şişli'den gelen akım Yedikuyular Caddesine ve Tünel Taksim Tünel üzerinden Beşiktaş istikametine,
-Defterdar Yokuşu'ndan Taksime çıkan yol kapatılarak (Firuzağa Meydan) akım Akarsu Yokuşu ve Taktaki Yokuşu istikametine,
-Mebusan Yokuşu çıkış istikameti Meclis-i Mebusan Caddesiyle kesişim noktasından kapatılarak akım Karaköy istikametine yönlendirilecek.

Bakırköy İlçesinde Trafiğe Kapatılacak Yollar;

-İsmail Erez Bulvarı ve İsmail Erez bulvarına bağlı sokaklar,
-Ekrem Kurt Bulvarı (Marmara Forum varyant ile Veli Efendi Hipodrom önü arası),
-D-100 Güney yan yoldan Olgunlar Sokak girişi,
-D-100 Güneyden Bakırköy Halk Pazarına girişler,


Alternatif Güzergahlar;

-İncirli Caddesi,
-Aksu Caddesi,
-D100 (Kuzey - Güney),
-Sahil Kennedy Caddesi,

1 MAYIS BAYRAMI TARİHÇESİ | Tek parti dönemi ve öncesi

Osmanlı Devleti döneminde işçi örgütlenmesinin en gelişmiş olduğu yer Selanik'ti ve 1911 yılında burada tütün, liman ve pamuk işçileri, 1 Mayıs gösterisi düzenleyerek bu günü kutladılar.
1912 yılında İstanbul'da ilk defa 1 Mayıs kutlaması gerçekleşti.
1923 yılında 1 Mayıs günü yasal olarak "İşçi Bayramı" ilan edildi.
1924'te hükûmet kitlesel 1 Mayıs kutlamalarını yasakladı.
1925'te çıkan Takrir-i Sükun Yasası, İşçi bayramını kutlamayı yasakladı ve uzun yıllar bu yasak geçerliliğini korudu.
1935 yılında 1 Mayıs'a "Bahar ve Çiçek Bayramı" adı verildi ve ücretsiz tatil günü ilan edildi.

1970ler

1976 yılında uzun yıllar sonra ilk defa geniş katılımlı 1 Mayıs kutlaması Taksim'de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun organizasyonu altında gerçekleşti.
1977 yılında İstanbul Taksim Meydanı'nda yaklaşık 500 bin kişiyle en geniş katılımlı 1 Mayıs toplantısı düzenlendi. Ancak, göstericilerin üzerine ateş açıldı ve göstericilerden 34'ü, yaralanarak ve üstlerine ateş açılması sonucu çıkan izdihamda ezilerek öldü. 1977 yılının 1 Mayıs günü, tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçti. Askeri darbe hazırlığı olarak yapıldığı MİT tarafından Başbakan Süleyman Demirel'e rapor edilince, Kara Kuvvetleri Komutanı Namık Kemal Ersun derhal re'sen emekliye sevk edildi.
1978'de yüzbinlerce kişi tarafından Taksim Meydanı'nda kutlandı.
1979'da Sıkıyönetim Komutanlığı İstanbul'da miting yapılmasına izin vermedi, sokağa çıkma yasağı ilan etti. Buna rağmen İstanbul sokaklarında yüzbinlere ulaşan rakamlarla korsan 1 Mayıs kutlandı.

1980ler

1981'de Milli Güvenlik Konseyi 1 Mayıs'ı resmi tatil günü olmaktan çıkardı.
1989'da trafik polisinin açtığı ateş sonucu işçi Mehmet Akif Dalcı yaşamını yitirdi.

1990lar

1996'da Taksim Meydanı'nın yasaklı olduğu gerekçesiyle Kadıköy'de düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına yaklaşık 150 bin kişi katıldı. Eylemin ilk dakikalarında polisin silahsız göstericilere açtığı ateş sonucu 3 kişi hayatını kaybedince, Kadıköy'de büyük bir kitlesel isyan gerçekleşti. Bu olaydan sonra Kadıköy 2005 yılına kadar 1 Mayıs kutlamalarına yasaklı kaldı. Ayrıca telsizinin sesini açık unutan bir sivil polisin göstericiler tarafından oldukça şiddetli bir şekilde dövülmesini Star TV'nin naklen duyurması ve bir başka yerde polislerin eğlenerek seyrettiği bir linç girişimini de naklen yayınlamasıyla hafızalara kazındı.

21. yüzyıl

2000ler

2006 yılında en geniş katılımın yaşandığı ilçe Kadıköy oldu. Çeşitli sendikalar ve gruplar saat 12:00 sularında Rıhtım Caddesi'ne yürüdü. Düzenlenen miting sonrası saat 16:00 sularında gruplar tamamen dağıldı.
2007 yılında 1 Mayıs'ı tekrar Taksim'de kutlayarak aynı zamanda 1977'de olan olayları anmak isteyen grupları polis silah, biber gazı, gaz bombası kullanarak durdurmaya çalıştı. 100'den fazla kişi yaralandı.Valiliğe göre 580, diğer kaynaklara göre 700'e yakın gözaltı gerçekleşti. İbrahim Sevindik adındaki bir vatandaş hayatını kaybetti.
2008 Nisan'ında, 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edildi.
2008 yılında sendikaların hükümetle 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama konusunda uzlaşamaması sonucunda sendikalar, Taksim'e yürüme kararı aldı ve bazı sol görüşlü partiler de bu yürüyüşe katılacaklarını açıkladı. Bunun üzerine, güvenlik güçleri bir gün öncesinden hazırlıklara başladı ve sabah 06:30'dan itibaren Şişli'de, Osmanbey'de, Pangaltı'da, Nişantaşı'nda, Okmeydanı'nda, Dolapdere'de ve Kurtuluş'ta olaylar çıktı. Polisin, DİSK, Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, ÖDP ve Halkın Kurtuluş Partisi binasında yönelik tutumu ve bir hastanenin acil servisi girişinde gaz bombası atarak birçok kişinin yaralanmasına neden olması çok tartışıldı.[1] Polis; bu olaylar sırasında biber gazı, gaz bombası, tazyikli ve boyalı su kullandı. DİSK binası önündeki olaylarda CHP milletvekili Mehmet Ali Özpolat, sıkılan biber gazı nedeniyle kalp spazmı geçirdi. Okmeydanı'nda Burhan Gül isimli 19 yaşında bir genç, başından plastik mermiyle vurularak yaralandı. Ayrıca Ankara'da Sıhhiye Meydanı'nda yapılan kutlamalarda da olaylar çıktı ve polis, göstericilere gaz bombalarıyla müdahale etti. Ankara'da Sakarya Meydanı'nada yapılan kutlama olaysız sona erdi.
2009 Nisan'ında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen önergeden sonra 1981'den sonra tekrar resmi bayram olarak kabul edildi.
2009 Nisan Taksim'e çıkılmasına izin verilmedi.

2010lar

2010 1 Mayıs 140 bin kişinin katılımıyla Taksim'de kutlandı. 
2011 1 Mayıs hafif olaylarla kutlandı.
2012 1 Mayıs polis gözetiminde kutlandı.
2013 1 Mayıs dan 4 ay önce Taksim'i Yayalaştırma projesi adı altında 1 Mayısın Taksim'de kutlanılması yasaklandı ve buna rağmen bazı gruplar Taksimde kutlamaya çalıştı polis izin vermedi ve göstericilerle karşı ateşli ve ateşsiz silah kullandı hastanelere gaz bombası atarak ambulansları durdurdu 1977 den sonra olaylı bir mayıs olarak tarihe geçti.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok