Haber Tarihi: 28 Mayıs 2017 18:56 - Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2017 13:17

Güllaç tarifi! İşte Güllaç nasıl yapılır yanıtı

Güllaç nasıl yapılır? sorusunun yanıtını öğrenmek için haberimizden faydalanabilirsiniz. İşte Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden biri olan Güllaç tatlısının tarifi...

Güllaç tarifi! İşte Güllaç nasıl yapılır yanıtı
Abone Ol
Ramazan ayı için Güllaç tarifi burada! 11 ayın sultanı Ramazan ayının gözde tatlısı Güllaç nasıl yapılır? Ramazanda hangi tatlılar yenebilir ? İşte tüm merak edilenlerin yanıtı ve daha fazlası...

GÜLLAÇ NASIL YAPILIR? GÜLLAÇ TARİFİ
2-10 adet güllaç yaprağı, 2 kilo süt, 1 kilo güllaç, 5000 gram toz şeker, 2-3 yemek kaşığı gülsuyu, 250 gram ince çekilmiş fındık, 100 gram hindistancevizi, 100 gram pudra şekeri, 100 gram çekilmiş fıstık içi.
Hazırlanışı

İki kilo sütü derin bir tencerede kaynatın. Kaynayan sütü 10-15 dakika dinlenmeye bırakın, içine gülsuyunu ve şekeri ilave edin. Güllaç yapraklarını bir kabın içine koyun, sütle ıslatın ve birkaç dakika bekletin. Islanan güllaç yapraklarını bir başka tepsiye dizin ve üzerine biraz daha süt dökün. Dört beş yaprak yufka dizdikten sonra yaprakların üzerine karıştırdığınız fındık, hindistancevizi ve pudra şekerini serpin. Üstünü güllaç yapraklarıyla kapatın. Kalan sütü, yaprakların üstüne dökün ve iyice çekene kadar bekletin. Süt çekilince, hindistancevizi, antepfıstığı, çekilmiş fındık ve kiraz şekeri ile süsleyebilirsiniz. Meyve dilimleri ya da nar taneleri de kullanabilirsiniz.

Güllaca gülsuyu eklemek Osmanlı'dan gelen bir gelenek. Ancak gülsuyu konulmadan da güllaç yapabilirsiniz. Gülsuyu yerine nar suyu ilave edebilir veya süte vanilya katarak değişik bir aroma hazırlayabilirsiniz.

Güllaç yapmanın püf noktası: Güllacı bol sütle yapmak gerekmektedir. Güllaç yapraklan ıslandıktan sonra eğer havayla temas ederse jöleleşir ve lezzetini kaybeder. Bu nedenle bol süt dökülen Güllaç'ın havayla temas etmesinin önün geçilmelidir. Çeşitli kuruyemişlerle süslenebilen Güllaç için en uygunu cevizdir. Fındık ve fıstık güllacın rengini değiştirdiği için, badem de Güllaç'a acılık verdiği genellikle ceviz tercih edilir.

Güllaç'ın tarihi

600 yıllık tarihi olan Güllaç, Osmanlı zamanında insanların mısır nişastasını saklama çabasıyla ortaya çıkmıştır. Çuvallarda saklanan nişastanın zarar görmemesi için biraz un ve suyla karıştırıp yufka şekli verilir. Bu sayede nişastanın uçuşup dağılmayacağı ve daha geç bozulacağı düşünülür.

İlk güllaç yaprakları böylece hazırlanır ve evlerde muhafaza edilmeye başlanır. Nişasta kullanılması gerektiğinde de bu sert yapraklardan arzuya göre koparılır, elde ufalanarak toz nişasta gibi kullanılırmış. Ancak bir süre sonra nişasta yapraklarını ıslatmak gelmiş akıllara. Burada devreye süt girmiş. Sütü Osmanlı döneminin en çok kullanılan bir diğer içeceği gül suyu izlemiş: Artık yapraklar sadece nişastayı korumak amaçlı yapılan bir tasarruf malzemesi olmaktan çıkıp sofralara baş tacı olmaya başlamış. Ceviz ve nar gibi malzemelerle zenginleşmesi saray mutfağına girdikten sonra gerçekleşmiş.


İçindeki gül suyundan dolayı " güllü aş" konmuş adı, o da tıpkı "sütlü aş"ın sütlaç olması gibi güllaç olarak anılır olmuş zamanla.

PORTAKALLI GÜLLAÇ

Eskişehirli Kadir usta, Ramazan aylarında iftar sofralarına renk katan, geçmişten günümüze süregelen bir gelenek olan güllacın nasıl yapılması gerektiğini ve püf noktalarını anlattı, 'portakallı' güllacın tarifini verdi.
Ramazan aylarında iftardan sonra sütlü bir tatlı olarak tercih edilen ve bir gelenek haline gelen güllaç hazırlıkları başladı. Kimi pastane ve tatlıcılarda ise tezgahlardaki yerini aldı. 35 yıldır unlu mamuller yapan Kadir Topaloğlu, "Ramazan'a özel olarak portakallı güllaç yaptık. İlk defa olduğunu sanıyorum. İnşallah yiyenler memnun olacaktır. Ramazan'a özel bir tatlı olduğu için genellikle her yıl Ramazan'da çıkar. Güllaç, Ramazan Ayı'nın vazgeçilmez sütlü tatlılarından biridir" dedi.

Portakal dolgusu ve süslemesi ile güllaca yeni bir boyut kazandırdığını ifade eden Topaloğlu, portakallı güllaç için gerekli olan malzemeleri ve nasıl yapılabileceğini anlatarak, "İlk önce güllacımızı alıyoruz. Ortadan kesiyoruz. Sütümüzü, biraz şeker kattıktan sonra, kaynattıktan sonra dinlendiriyoruz. Ilık bir şekilde az bir şey tepsiye döküyoruz. Güllaçlarımızı koyuyoruz. Tane tane ıslatıyoruz. Arasına portakal dolgu koyuyoruz. Kırık fındık koyuyoruz. Tekrardan 2'nci kat koyduktan sonra bolca sütümüzü verdikten sonra dinlendirdikten sonra süsleme aşamasına geçiyoruz. Süsledikten sonra yemek için sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Kadir Usta'dan evde güllaç yapacaklara tavsiyeler

Evde güllaç yapmak isteyen vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Topaloğlu, "Evde güllaç yapmak için hazır olan paketlerden alıp, 2 kilogram civarı sütü kaynattıktan sonra biraz dinlendirsinler. Bir tepside istedikleri gibi hazırlayabilirler. İster cevizli yapabilirler. İster fındıklı yapabilirler. Fındıklı yaparlarsa daha iyi olur. Süt kararmaz. Cevizli biraz karartır. İftarda ağır yemekler yendikten sonra hafif bir tatlı yemek daha iyi olur. Güllacın sütü şekeri az olduğu için çok hafif bir tatlıdır. Bir tepsi güllaç en kötü 30 Türk Lirasına mal olur" diye belirtti.

"Benim için Ramazan aylarının vazgeçilmezidir. Güllacı çok severim. Ustamın da ellerine sağlık. Güllacı beğendim" diyen Turgut Tayar, "Bugün portakal dolgulu yapılmış. İlk defa denedim. Çok beğendim. Geçmişten günümüze gelen bir gelenektir. Bugüne gelmiş bir lezzet. Herkese tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

Cennet Simit Pastanesinin Şair Fuzuli Caddesi yakınlarında bulunan şubesinin işletmecisi olan Ali Yalçın ise, "Genellikle güllaç hafif bir tatlı olduğu için tercih edilen bir tatlı. Freş, serin iyi bir tatlı. Sütlü olarak hafif bir tatlı. O yüzden yoğun bir şekilde talep alıyoruz. Bugün Kadir Usta'mızın sunum olarak gerçekleştirdiği portakal dolgulu bir güllaç servis ettik. Müşterilerimiz gayet beğeniyle karşıladı. Güllacında Ramazan Ayı'na özel farklı bir yeri olduğu için biz de onu daha üst seviyelere nasıl taşırız? Sunum olarak lezzet olarak kullanılan iş malzemesi olarak nasıl bir şekilde ileriye taşıyabiliriz bu çıtayı? Onun emeğini sarf ediyoruz" diye konuştu.

 

 

 

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Ramazan Özel
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok