Haber Tarihi: 13 Aralık 2017 06:17 - Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2017 06:17

2018 ÖSYM sınavları ne zaman? ÖSYM KPSS, ALES, YKS sınav tarihleri

KPSS, ALES, YKS, 2018 yılında hangi tarihlerde yapılacak ve 2018 KPSS, ALES, YKS başvuruları ne zaman başlayacak? sorularının yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte ÖSYM'den KPSS, ALES, YKS açıklaması...

2018 ÖSYM sınavları ne zaman? ÖSYM KPSS, ALES, YKS sınav tarihleri
Abone Ol
ÖSYM, KPSS, ALES, YKS tarihleri hakkında beklenen açıklamayı yaptı! 2018 yılında KPSS, ALES, YKS sınavları hangi ay yapılacak? Başvuruları tarihleri ne zaman başlayacak ve nasıl yapılacak? KPSS, ALES, YKS sınavı için hangi belgeler gerekiyor ve neler yapılmalıdır? İşte tüm detaylar...
2018 ÖSYM SINAV TAKVİMİ AÇIKLANDI!
Sırası ile; e-YDS 2018/2 10 Şubat 2018 tarihinde, 
2018 TUS 1. Dönem 25 Şubat 2018 tarihinde, 
2018 STS Tıp Doktorluğu 1. Dönem 25 Şubat 2018 tarihinde, 
e-YDS 2018/3 10 Mart 2018 tarihinde, 
2018 EKPSS 22 Nisan 2018 tarihinde, 
e-YDS 2018/4 28 Nisan 2018 tarihinde, 
2018 ALES İlkbahar Dönemi 6 Mayıs 2018 tarihinde, 
e-YDS 2018/5 12 Mayıs 2018 tarihinde, 
2018 İSG 1. Dönem 20 Mayıs 2018 tarihinde, 
e-YDS 2018/6 9 Haziran 2018 tarihinde, 
2018 YKS 1. Oturum (TYT) 23 Haziran 2018 tarihinde, 
2018 YKS 2. Oturum 24 Haziran 2018 tarihinde, 
2018 YKS Yabancı Dil Oturumu 24 Haziran 2018 tarihinde, 
e-YDS 2018/7 7 Temmuz 2018 tarihinde, 
2018 DGS 8 Temmuz 2018 tarihinde yapılacak.


YKS HANGİ TARİHTE?

Yükseköğretim Kurulunca, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nin 23 Haziran 2018 Cumartesi sabahı, ikinci oturum ile Dil Sınavı'nın ise 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılması kararlaştırıldı.

YKS SINAV ÜCRETİ NE KADAR?

Sınav ücretini de minimumda tutmaya çalışacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Özer, "İki oturumun toplam ücretinin 120 lira olmasını planlıyoruz." bilgisini paylaştı.

Öte yandan YKS ücretlerinin önümüzdeki yıl ödeneceği bankalara dair henüz bir açıklama yapılmamasına karşın, ücretlerin kamu bankalarına yatırılması gündeme gelebilir. Kamu bankalarının yanı sıra bazı özel bankların da KPSS ödemesi kabul etmesi bekleniyor.

YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?


ÖSYM tarafından, "2018 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi" duyuruldu. Buna göre, 23-24 Haziran 2018'de yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuruları, 1 Mart-21 Mart 2018'de alınacak. Sınav sonuçları, 31 Temmuz'da açıklanacak.

HANGİ TESTTE NE KADAR SORU VAR?

Türkçe: 40
Sosyal Bilimler : Coğrafya (5), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (5), Felsefe (5), Tarih (5)
Temel Matematik: 40
Fen Bilimleri: Biyoloji (6), Fizik (7), Kimya (7)

DİN, FELSEFE VE FEN TESTİ OLACAK MI?

Yükseköğretim Kurulunca, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı'nda, Türkçe testindeki 40 soruya ek olarak 20 sosyal bilimler (Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe ve Tarih) sorusu, matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 fen bilimleri sorusu (Biyoloji, Fizik ve Kimya) olmak üzere toplam 120 sorunun yer alması kararlaştırıldı.

Sınav süresi ise 135 dakika olarak belirlendi. YÖK, yaptığı yazılı açıklamada "Yükseköğretim Kurulu'nun topluma hizmet temel fonksiyonu göz önünde tutulduğunda paydaşların görüşlerine ve eleştirilerine dikkate alması tabiidir. Bu çerçevede yapılan müzakere ve analizler neticesinde Yükseköğretim Kurulu olarak yeni ölçme ve değerlendirme sistemine "tedrici geçişi" de dikkate alarak öğrencilerimizin, ailelerinin ve kamuoyunun kaygılarını azaltıcı ve giderici yönde, TYT'de kısmi değişiklikler yapılmıştır" dendi.
İşte yapılan değişiklikler şunlar:



YKS(TYT) ÖRNEK SORU KİTAPÇIĞI İÇİN TIKLAYIN

YKS(TYT) SORU KİTAPÇIĞI  RESMEN AÇIKLANDI

ÖSYM'nin internet sitesinde, üniversiteye girişte gelecek yıl uygulanacak YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) ilişkin örnek soru kitapçığı yayımlandı.

Kitapçıkta, Türkçe ve matematikten 40'ar, sosyal bilimlerden 25, fen bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 125 soru bulunuyor.

2018 YKS'nin birinci oturumu olan TYT, 23 Haziran'da, Yabancı Dil Oturumu da 24 Haziran'da yapılacak.

Başvuruların 1-21 Mart'ta, geç başvuruların ise 4 Nisan'da yapılacağı YKS'nin sonuçları

31 Temmuz'da açıklanacak.

Adaylar örnek kitapçığa "www.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.

YKS(TYT) SORULARI NASIL OLACAK?

1. Yahya Kemal'in şiirlerini bir araya Kendi Gök Kubbemiz, adını bir şiirin başlığından değil, bir mısradan . Bu cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi sırasıyla getirilmelidir?

A) toplayan – veriyor

B) birleştiren – esinleniyor

C) getiren – alıyor

D) derleyen – çağrıştırıyor

E) kapsayan – getiriyor

2. Ne olursa olsun (Her durumda), söylenmek

I

istenen şeyi anlatacak tek bir sözcük,

canlandıracak (pekiştirecek) tek bir fiil,

II

nitelendirecek tek bir sıfat vardır. İşte insan bu

sözcüğü, bu fiili, bu sıfatı buluncaya kadar

uğraşmalıdır (çabalamalıdır). Yaklaşık olanla

III

kesinlikle (asla) yetinmemeli, hiçbir hileye,

IV

güçlüğü yenmek (zorluğu aşmak) için sahte

V

dil oyunlarına başvurmamalıdır.

Bu parçada numaralanmış sözlerin hangisi, ayraç içinde verilen açıklamayla anlamca uyuşmamaktadır?

A) I

B) II

C) III

D) IV

E) V

YKS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

YKs'ye başvurular 1-21 Mart arasında yapılacak. ÖSYM tarafından, "2018 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi" duyuruldu. Buna göre, 23-24 Haziran 2018'de yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuruları, 1 Mart-21 Mart 2018'de alınacak. Sınav sonuçları, 31 Temmuz'da açıklanacak.

YKS İÇİN SON DEĞİŞİKLİK

Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) 9 kasım gecesi saat 22.00'de yapılan açıklamaylayine değişikliğe gidildi. Yeni üniversiteye giriş sisteminde ilk açıklamada birinci oturumda sadece 40 Türkçe, 40 matematik olmak üzere toplam 80 soruya 90 dakika verilmişti. YÖK, 9 kasım gecesindeki açıklamada ise eski YGS sistemini hatırlatan bir düzenleme yaptı. Hem sınavın gününü değiştirdi, hem de yeni testler ekledi. İlk açıklamada 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah saatlerinde TYT, öğleden sonra ise ikinci aşama sınavı yapılacağı paylaşılmıştı. 9 kasım gecesi yapılan açıklamada ise ikinci aşama pazar gününe alındı.İlk açıklanan iki dersten iki teste yedi ders daha eklendi. YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada "Yükseköğretim Kurulu'nun topluma hizmet temel fonksiyonu göz önünde tutulduğunda paydaşların görüşlerine ve eleştirilerine dikkate alması tabiidir. Bu çerçevede yapılan müzakere ve analizler neticesinde Yükseköğretim Kurulu olarak yeni ölçme ve değerlendirme sistemine "tedrici geçişi" de dikkate alarak öğrencilerimizin, ailelerinin ve kamuoyunun kaygılarını azaltıcı ve giderici yönde, TYT'de kısmi değişiklikler yapılmıştır" denildi.

YKS NE ZAMAN?

Açıklamada, YKS'de yapılan değişiklikler şöyle anlatıldı:

"Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın birinci oturumunun (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumunun 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, Dil Sınavı'nın ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılmasına karar verilmiştir. İkinci oturumda ve dil sınavında, sınav uygulaması ve soru şekli açısından herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.

TYT sınavında öğrencilerimizin temel yeterliliklerinin esas alındığı Türkçe temel yeterlilik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Sosyal Bilimler (coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi, felsefe, tarih) sorusu, Temel Matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Fen Bilimleri sorusu (biyoloji, fizik, kimya) olmak üzere toplam 120 soru yer alacaktır."



YKS SINAV ÜCRETİ NE KADAR?

YKS ücreti ÖSYM tarafından belirlenecek. Sınav ücretinin iki oturum için 120 TL olması planlanıyor. Konuyla ilgili kesin bilgi başvuru kılavuzunda ve ÖSYM'nin web sayfasından ilan edilecek.

YKS'DE KAÇ SORU VAR?

Türkçe: 40

Sosyal Bilimler : Coğrafya (5), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (5), Felsefe (5), Tarih (5)

Temel Matematik: 40

Fen Bilimleri: Biyoloji (6), Fizik (7), Kimya (7)

15 DAKİKA KURALI KALKTI

ÖSYM olarak adayların şik,yet ettiği birçok konuda iyileştirme yapacaklarını açıklayan Prof. Dr. Özer, "09:45 kuralı konusunda atılacak bir adım olup olmayacağı" sorusunu cevaplarken, "15 dakika kuralını kaldırıyoruz. Sınav başlama saati olan 10.00'dan sonra öğrenciler sınava alınmayacak. Öğrencinin lehine olabilecek ve ÖSYM'nin işleyişinde herhangi bir problem oluşturmayacak her türlü iyileştirmeyi yapacağız." dedi.

Sınavdaki kural ihlallerine ilişkin bazı esneklikler sağlayacaklarını da bildiren Özer, "Önceliğimiz, ÖSYM içerisinde güvenliği maksimum seviyede tutmak, ondan sonra sınavın sağlıklı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak. Sınav kuralları ile ilgili şu anda çalışma yapıyoruz. Sınavların ölçme ve değerlendirme ilkeleri açısından isabetli ve geçerli olması da her daim önceliğimiz." diye konuştu.

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ NE DEMEK?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, açılışta yaptığı konuşmada 'araştırma üniversitesi' kavramını şöyle açıkladı:

* Araştırma üniversitesi misyonu ve stratejik yol haritasını belirlemiş ve üniversitenin çalışma disiplinini bu plana uygun biçimde yürütebilen bir kurumdur. Bu süreçte üniversite yalnızca araştırma başlığında mükemmeliyeti amaçlamaz, eğitim ve bilginin üretimi, aktarımı ve paylaşımında da en iyiyi hedefler.

* Üniversite öğretim üyesi ders dışında da araştırma faaliyetlerine öğrenci dahil ederek eğitimin kapsamını ve katkısını arttırır. Öğrenciler araştırma kültürünün içinde öğrenerek bilgilerini geliştirir ve akademik araştırmanın işleyişine hakimiyet kazanır.

*Gerçekleşen araştırma faaliyetleri, üniversitelerin ürettiklerinin değer bulmasıyla bütçelerini geliştirmelerini, verimli araştırmalarla var olan araştırma fonlarından daha fazla pay almalarını ve oluşturdukları toplumsal değerle parçası oldukları toplumun yarınlarında pay sahibi olmalarını sağlar.

* İdealimiz olan araştırma üniversitesi güçlü araştırmacılar yetiştiren, dünya bilimine ve ülkenin kalkınmasına katkı sunan doktora programları olan kurumlardır.

* İnsanlığın ortak değerlerine ülkesinin geçmişi ve geleceği ile ihtiyaçlarını dikkate alarak katkı sağlar.

HANGİ ÜNİVERSİTELER ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLACAK?

Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi.

2018 DGS SINAVI HANGİ TARİHTE?
2018 DGS 8 Temmuz 2018 tarihinde yapılacak. 2018 DGS Başvuruları 16-24 Mayıs 2018 tarihleri arasında yapılacak. Geç başvuru tarihi 5 Haziran 2018 olarak belirlendi. Başvuru yapmayan veya başvuru ücretlerini yatırmayan adaylar sınava katılmaya hak kazanamazlar. 2018 DGS Sonuçları 2 Ağustos 2018 tarihinde açıklanacak.

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacak olup testte 120 soru yer alacaktır. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. Sınav saat 9.30'da başlayacak ve süresi 140 dakika olacaktır.

Kayıt İçin Gerekli Belgeler:

Ön Lisans diplomasının aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
Onaylı transkript (not dökümü – 2 suret, 1 sureti onaylı)
Onaylı ders içerikleri (2 suret, 1 sureti onaylı)
6 adet 4,5 cm X 6 cm boyutunda fotoğraf (son altı ay içinde çekilmiş olması gerekir)
Askerlik Durum Belgesi (1995 ve daha önceki yıllarda doğmuş erkek adaylar için, askerlik şubelerinden alınacak.)
Nüfus Cüzdan Fotokopisi (Nüfus cüzdanı görülmek koşulu ile)
2017-DGS sonuç belgesinin internet çıktısı

KPSS 2018 BAŞVURULARI HANGİ TARİHTE?

Ayrıca, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Lisans 22 Temmuz'da düzenlenecek. Bu sınav için adaylardan 10-21 Mayıs tarihleri arasında başvuru alınacak. 6 Haziran'da bir günlük ek başvuru süresinin ardından, sonuçlar 31 Ağustos'ta açıklanacak. Diğer KPSS oturumlarında başvuru ve sonuç açıklanma tarihi değişmezken KPSS Lisans (Alan Bilgisi) birinci gün 28 Temmuz; KPSS Lisans (Alan Bilgisi) ikinci gün 29 Temmuz; KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) oturumuysa 5 Ağustos'ta düzenlenecek.
KPSS 2018'DE HANGİ TARİHTE YAPILACAK?

Kamu Personel Seçme Sınavı (2018-KPSS Lisans) Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumları 22 Temmuz'da, 2018-KPSS Lisans Alan Bilgisi 1. gün oturumları 28 Temmuz'da, 2. gün oturumları 29 Temmuz'da yapılacak.

2018-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) Sınavı 5 Ağustos 2018'de düzenlenecek. KPSS sınav sonuçları ise 31 Ağustos'ta duyurulacak.

2018-KPSS-Ortaöğretim Sınavı 7 Ekim'de yapılacak ve sonuçları 8 Kasım'da açıklanacak.

2018-KPSS-Ön Lisans Sınavı ise 4 Kasım'da gerçekleştirilecek ve sonuçları 29 Kasım'da duyurulacak.



ÖSYM 2018 SINAV TAKVİMİ AÇIKLANDI MI?

ÖSYM'nin internet sitesinden duyurulan takvime göre, 2018 YKS'nin 1. oturumu (TYT) 23 Haziran'da, 2. oturumu ile Yabancı Dil Oturumu 24 Haziran'da yapılacak. YKS başvuruları 1 Mart-21 Mart'ta alınacak. YKS için geç başvuru tarihi ise 4 Nisan olarak belirlendi. YKS sonuçları ise 31 Temmuz'da açıklanacak.

2018 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 8 Temmuz'da gerçekleştirilecek ve sonuçları 2 Ağustos'ta duyurulacak.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok