Alex'e inanma, Alex'ten şaşma

Fantezi Futbol yazarlarımızdan Oytun Özer, Spor Toto Süper Lig'in 14. haftasında oynanacak maçları mercek altına aldı.

Haber; Sporx.com
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
Alex'e inanma, Alex'ten şaşma
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
26 Kasım 2010 09:29
Ligimizin ilk yarısının sonuna doğru yaklaşmaya başladık. Geçtiğimiz hafta Fenerbahçe dışında neredeyse tamamı sürprizlerle dolu bir fikstür vardı. Sivasspor'un dirilişi, Bursaspor'un Manisa fethi, Galatasaray'ın Kayseri klasiği ve haftanın finalini yapan Fenerbahçe'nin ortaya koyduğu hücum resitali, haftanın akılda kalan notları oldu. Fantezi futbol severler ise Alex'i kaptan yapanlar ve yapmayanlar olarak ikiye ayrıldılar. Örneğin ben geçtiğimiz hafta topladığım 97 puanın 56'sını Alex'ten aldım. Bu durum da, hepimize fantezi futbolun altın kuralını hatırlattı; Alex oynuyorsa Alex'ten şaşmamak gerekir.

Ligimizin 14. haftası, adeta 12. haftadaki fikstürü andırıyor. Bir tane dahi garanti maçın olmadığı hafta, istatistiklerin ve takımların gidişatının iyi analizini ve sakat - cezalı oyunculardan uzak durmayı gerektiriyor. Bu haftanın da fantezi futbol yarışında oldukça ayırıcı bir hafta olacağını düşünüyorum. Bu arada yeri gelmişken hafta arasında fantezi futbol hakkında gördüğüm en zengin bloglardan biri olan Fantezi Futbol Türkiye'de benimle ilgili bir not gördüm, kendilerine bu not için teşekkür ederim. Böyle siteler sayesinde fantezi futbol, yakın bir zamanda ülkemizde de Amerika'daki ilgi seviyesine ulaşacaktır. Lafı fazla uzatmayalım, haftanın maçlarına yakından bir göz atalım.

Eskişehirspor – Manisaspor

Geçtiğimiz hafta Trabzonspor deplasmanında haftanın en zevkli maçlarından birini seyrettirmesine rağmen gol atamayan ve 1 puana razı olan Eskişehirspor, ligde tehlike bölgesinden halen pek uzaklaşamadı. Ligdeki son iki maçında Antalyaspor ve Trabzonspor gibi iki güçlü takımla golsüz berabere kalan Eskişehirspor, yine de iyi bir yola girmeyi başardı ve ortaya koyduğu olumlu futbolla gelecek için umut veriyor. Eskişehirspor'da hak mahrumiyeti devam eden Bülent Uygun yine tribünden takımını yönetecek. Ayrıca, hem cezalı hem sakat olan Ümit Karan ile beraber sakatlıkları devam eden Sadıgov ve Diego ile sarı kart cezalısı olan Pele de bu hafta takımdaki yerlerini alamayacaklar. Son olarak, Trabzonspor maçı öncesinde kadro dışı bırakılan Batuhan affedildi ve bu hafta kadroda olacak. Konuk Manisaspor ise oldukça istikrarsız bir görüntü çiziyor. Kupada Konya Şeker'e mağlup olduktan sonra deplasmanda Galatasaray'ı yenen ve rakibini adeta girdaba iten Ege ekibi, evinde Bursaspor karşısında adeta teslim oldu. Küme düşme potasından biraz uzaklaşmayı başaran Manisaspor, dar kadrosunun yanı sıra kaleci İlker, Yiğit Gökoğlan, Gökhan, Mehmet Güven ve Ömer Aysan gibi sakat oyuncularının da eksikliğini hissediyor.

Manisaspor, özellikle üzerine gelen rakipler karşısında daha iyi oynuyor. Eskişehirspor ise, topyekün saldırmak yerine savunmasını sağlam tutup güçlü hücum oyuncularıyla sonuca gitmeye çalışıyor. Ligdeki son karşılaşmalarında Eskişehirspor'dan Serdar etkili olurken, Manisaspor'dan ise öne çıkan bir oyuncu olmadı. Bu karşılaşmanın haftanın en sürpriz maçlarından biri olduğunu düşünüyorum. Deplasmanda daha iyi oynayan Manisaspor, özellikle güçlü forveti Makukulayla etkili olacaktır. Bu maçta az gollü beraberliğin en yüksek ihtimalli skor olduğunu düşünüyorum ve Makukula dışında pek oyuncu tavsiye etmiyorum. Risk almak isteyenlere Serdar iyi bir seçim olabilir. Eğer oynarsa, Batuhan da bu hafta kendini gösterecektir.

Konyaspor – Kasımpaşa

Kanımın bir türlü ısınamadığı tek takım olan Konyaspor, zayıf kadrosuna ve savunmaya dayalı taktiğine rağmen ligde halen tutunmayı başarıyor. Beşiktaş deplasmanından 2-2'lik beraberlikle dönerek ekstra bir puanı hanesine yazdıran Konyaspor, ligde topladığı 10 puanla 15. sırada yer alıyor. Konyaspor'da bu karşılaşmada hak mahrumiyeti devam eden Mehmet Sedef ile sarı kart cezalısı Emre Toraman görev yapamayacak. Ayrıca, Konyaspor'da Erdinç ve Bassem Abbas'ın da sakatlıkları bulunuyor. Büyük bir geri dönüşe imza atmaya çalışan Kasımpaşa ise, kümede kalma umutlarını tekrar yeşertmeye başladı. Kümede kalma adına her iki takım için de ayrı bir öneme haiz olan bu karşılaşmada Kasımpaşa yakaladığı çıkışı devam ettirmeye çalışacak. Son 3 maçından 2 galibiyet ve 1 beraberlik çıkaran ve Gençlerbirliği'ni son lig maçında adeta elinden kaçıran Kasımpaşa'nın önemli bir cezalı veya sakat oyuncusu bulunmuyor.

Konyaspor, ortaya koyduğu futbolla gelecek adına pek umut vermiyor. Kasımpaşa ise, futbolun doğrularını yapmaya çalışıyor ve her geçen gün daha iyiye gidiyor. Beşiktaş karşısında bulduğu 3 pozisyondan 2 gol çıkaran Konyaspor'da ligde 5 gole ulaşan golcü Grajciar formuyla göz dolduruyor. Kasımpaşa ise, son lig maçında yine Yekta – Ersen Martin ikilisiyle etkili oldu. Bu karşılaşmada deplasmanda zaman zaman oldukça iyi oynayan Kasımpaşa'yı biraz daha galibiyete yakın görüyorum. Özellikle Yekta'nın form durumu gerçek oldukça üst düzeyde ve bu oyuncunun sürüklemesiyle Kasımpaşa çok etkili oluyor. Bu hafta bu karşılaşmadan Yekta ve Grajciar arasında seçiminizi yapmanızı öneriyorum. Ayrıca, diğer maçların zorluk derecesini de göz önünde bulundurarak zor gol atan Konyaspor karşısında Varela gibi golcü bir savunma oyuncusu da iyi bir tercih olabilir.

Gaziantepspor – Trabzonspor

Son dört maçından galibiyetle ayrılarak önemli bir çıkış yakalayan ve gösterdiği performanslara rakiplerine gözdağı veren Gaziantepspor, üst sıraları da zorlamaya başladı. Geçtiğimiz hafta Antalyaspor'u deplasmanda mağlup ederek bir diğer önemli 3 puanı daha hanesine yazdıran Gaziantepspor, bu hafta sahaya önemli eksiklerle çıkacak. Sakatlıkları devam eden Dany, Cenk ve Jorginho'nun yanı sıra sarı kart cezalısı olan Olcan da bu hafta takımlarındaki yerini alamayacaklar. Ayrıca, sözleşmesi fesholan Erman Özgür ile takımdan ayrı çalışan Mehmet Yılmaz da bu hafta sahada olmayacaklar. Trabzonspor ise bir sakarlık yaparak evinde Eskişehirsporla berabere kaldı ve şampiyonluk için halen tecrübesiz olduğunu gösterdi. Eskişehirspor karşısında iki tarafa da giden gelen maçtan bir puan çıkaran Trabzonspor, gösterdiği performansla fazla göz doldurmadı. Trabzonspor'da Engin maç boyunca hırslı oyunuyla, maç sonunda ise teknik direktörüyle yaşadığı problemle öne çıktı. Halen ligin lideri olan Karadeniz ekibinde Engin ve Glowacki'nin sakatlığı bulunuyor.

Gaziantepspor'un disiplinli savunmasının Trabzonspor'u durduracağını ve bu maçın az gollü geçeceğini düşünüyorum. Bence bu maçta Gaziantepspor, stresli Trabzonspor'a göre üç puana daha yakın olan takım. Orta sahada Olcan'ın eksikliği, Güneydoğu ekibini bu maçta ciddi şekilde etkileyecektir. Maçın kilidini çözebilecek oyuncu olarak Trabzonsporlu Jaja'yı ön plana çıkarıyorum. Ancak, iyi bir savunmaya ve formda bir kaleciye sahip olan Gaziantepspor rakibine fazla gol şansı vermeyecektir. Bu maçta Sosa ve Jaja arasında bir seçim yapmanızı ve riskinizi bir oyuncuyla sınırlamanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Gençlerbirliği – Sivasspor

Ligin en talihsiz takımı olan Gençlerbirliği, yaşadığı büyük sakatlık problemine rağmen ayakta kalmayı başarıyor. Son iki deplasmandan beraberlikle ayrılan ve evinde Beşiktaş'a iyi oynamasına rağmen 2 farklı mağlup olan Ankara ekibi, ligde sıkıntılı bir bölgede bulunuyor. Gençlerbirliği'nde Stewart, Curri, Zec, Harbuzi, Jedinak, Cem Atan, Mustafa Pektemek, Mahmut, Orhan ve Aykut'un sakatlıkları bulunuyor. Neredeyse as ilk 11'inin tamamı sakat olan ve küme düşme hattına yakın bir yerde bulunan Gençlerbirliği, bu kadar eksiği nedeniyle Kasımpaşa karşısında varlık gösteremedi, ancak yine de ayakta kalarak bir gol buldu ve bir puanı kaptı. Sivasspor ise, geçtiğimiz hafta adeta zincirlerini kırdı ve Karabükspor'u evinde 5 golle mağlup ederek büyük bir moral buldu. Savunmasının iskeletini oluşturan oyunculardan Hayrettin, Abdurrahman ve Murat'ın sakatlıklarının yanı sıra sakatlıkları bulunan Zita ve İbrahim'den de yararlanamayacak olan Sivasspor'da kaleci Ramovic sakatlığını atlattı ve takıma döndü. Konumu itibariyle ligde her puana ihtiyacı olan Sivasspor, nihayet puanlar toplamaya başladı.

Bu karşılaşmada Sivasspor'u maçın mutlak favorisi olarak görüyorum. Gençlerbirliği'nin sakatlar ordusu nedeniyle iki takım arasında ciddi bir kalite farkı oluştu. Bu karşılaşmada Sivasspor'dan geçtiğimiz haftayı hat-trickle kapatan Pedriel'in yanı sıra Mehmet Yıldız'ı da kadronuza almanızı öneririm. Ayrıca, Gençlerbirliği'nin gol bulmakta da çok zorlanacağını düşünüyorum ve Sivasspor'un gol arayan savunmacılarından Diallo'yu veya orta sahanın merkezini kontrol eden Cihan'ı da bu hafta değerlendirmenizi tavsiye ediyorum.

İBB – Fenerbahçe

Ligin en dolu dizgin giden takımlarından biri olan İBB, yüksek form durumuyla herkese korku saldı. Cesario, Barbosa, Metin Depe ve Can Arat gibi dört önemli stoperinden sakatlıkları nedeniyle yararlanamayacak olan İBB'de Taner ve Hasegiç'in de sakatlıkları bulunuyor. Geçtiğimiz hafta Ankaragücü deplasmanından da gollü bir beraberlik çıkaran İBB, ligde 5. sırada yer alıyor ve üst sıraları zorluyor. Özellikle İbrahim Akın'dan üst düzey randıman alan İBB, bu sezona da damgasını şimdiden vurdu. Konuk Fenerbahçe ise geçtiğimiz hafta da Bucaspor karşısında bir hücum resitali ve savunma kabusu izlettirdi. Lugano, Özer, Güiza, Uğur ve Emre'nin sakatlıklarının devam ettiği Fenerbahçe'de cezalı oyuncu ise bulunmuyor. Niang'ın takıma dönmesiyle hücum zenginliğine yeni bir boyut katan Fenerbahçe, geçtiğimiz hafta ortaya koyduğu oyunla zevk verdi.

İBB, bu sezona kadar hiçbir zaman rakipleri tarafından fazla ciddiye alınmıyordu ve sürpriz çıkışlarla başarılı oluyordu. Bu sezon başından beri ligin üst sıralarında yer alan İBB'yi Fenerbahçe oldukça ciddiye alıyor ve maça da bu ciddiyetle hazırlanıyor. İBB ise, büyük takımları mağlup etmek konusunda adeta usta oldu. Bu maçta ben Fenerbahçe'yi galibiyet için daha şanslı görüyorum. Ligde şampiyonluk iddiasından bahsedebilmek ve yarışa tekrar katılmak için puan kaybetme lüksü olmayan Fenerbahçe, bu maça ciddi şekilde asılacak ve 3 puanı koparacaktır. Bu karşılaşmada Alex – Niang ikilisini kadronuza almanızı öneririm. Alex, bu hafta için iyi bir kaptan seçimi de olabilir; zira, açık futbol oynayan İBB'nin maçları genelde bol gollü geçiyor. İBB'nin yaşadığı stoper sıkıntısı da, Fenerbahçe'nin ekmeğine yağ sürecektir.

Bucaspor – Antalyaspor

Fenerbahçe karşısında adeta sahadan silinen Bucaspor, hafta arasında yine kadrosunu karıştırdı ve daha önce kadro dışı bıraktığı Tomas'ın sözleşmesini feshederken, bir diğer yabancı oyuncusu Dahmane'yi de A2'ye gönderdi. Bucaspor'un önemli oyuncularından kaleci Carlos, Orhan Ak ve Mulemo da sakatlıkları nedeniyle bu hafta görev yapamayacaklar. Dady ise, halen ülkesinden dönmedi. Ligin en az ümit veren takımları arasında yer alan Bucaspor, ligde topladığı 8 puanla 17. sırada yer alıyor ve şimdiden küme düşme korkusunu yakından hissediyor. Konuk Antalyaspor ise, lige etkileyici bir başlangıç yaptıktan sonra ciddi bir düşüşe geçti ve oynadığı son 5 lig ve kupa maçından galibiyet çıkaramadı. Geçtiğimiz hafta sahasında Gaziantepspor'a tek farkla mağlup olan Akdeniz ekibi, yeni bir çıkış trendi yakalamaya çalışıyor. Cezalı Erkan Sekman ve sakat Proment dışında eksiği olmayan Antalyaspor, mutlak 3 puan parolasıyla bu maça çıkıyor.

Bu karşılaşmada Antalyaspor'u maçın mutlak favorisi olarak görüyorum. Son haftalarda galibiyete hasret kalan Antalyaspor, zayıf ve moralsiz rakibi karşısında toparlanacaktır. Antalyaspor'un hareketli hücum oyuncusu Tita, son maçlarda yine takımını taşıyan oyuncu oldu. Necati de, özellikle son maçta birçok gol pozisyonunun içindeydi. Diğer maçların zorluğunu göz önünde bulundurarak bu iki oyuncudan en az birini bu maç kadronuza almanızı öneririm. Antalyaspor'dan kaleci Ömer veya savunmadan Radeljic de bu maçta iyi tercih olabilir.

Karabükspor – Ankaragücü

Geçtiğimiz hafta Sivasspor deplasmanında hiç beklemediği şekilde farklı bir yenilgi alan Karabükspor, yaşadığı bu travmayı bu hafta evinde unutmaya çalışacak. Tozo ve Cernat gibi iki önemli oyuncusunun sakatlıkları nedeniyle saha organizasyonunda zorlanan Karadeniz ekibi, bu iki oyuncusu dışında iki as kalecisi Bülent Ataman ve Tomiç ile Fatih Ceylan gibi önemli oyuncularından da mahrum olarak bu hafta sahaya çıkacak. Sezon başındaki etkili görüntüsünden biraz uzaklaşan Karabükspor, toparlanma çabaları içine girdi. Konuk Ankaragücü ise sezon başından beri ilk defa sadece bir eksikle bu haftaya giriyor. Sakatlığı süren Vittek dışında hiçbir eksiği olmayan Ankara ekibi, ligde iyi bir performans ortaya koyuyor ve rakibi Karabükspor'un 2 puan gerisinde yer alıyor.

Bu maça Ankaragücü'nün büyük bir motivasyonla, Karabükspor'un ise kolu kanadı kırık şekilde çıkacağını söyleyebilirim. Bu maçta formda ve tam kadro Ankaragücü'nü galibiyete biraz daha yakın görüyorum. Yaşadığı sakatlıkların yanı sıra transfer dedikoduları nedeniyle aklı karışan ve eski formunun uzağında kalan Emenike'den gerekli randımanı alamayan Karabükspor, zor bir dönemden geçiyor. Konuk Ankaragücü ise çok alternatifli kadrosunu verimli şekilde kullanıyor. Ancak, Ankaragücü'nde kimin oynayacağını kestirmek de oldukça zor. Ankaragücü'nden Sapara, Karabükspor'dan ise herşeye rağmen Emenike bu hafta için iyi tercihler olarak gözüküyor. Emenike'nin 3 gol atma olasılığının maçı boş geçme olasılığıyla eşit olması, fantezi futbolcular için bu maçı çok zorlaştırıyor. Emenike'siz çıkmak çok karlı veya çok zararlı olabilir, bundan sonrası sizin yazı turanıza kalmış.

Galatasaray – Beşiktaş

Kayserispor önünde olumlu bir futbol ortaya koyup 3 puanı kaçıran taraf olan Galatasaray, Ali Sami Yen stadındaki son derbi maçında Beşiktaş'ı ağırlıyor. Kadro dışı bırakılan Misimovic ile sakatlığı devam eden Mustafa Sarp'ın bu maçta oynamaması kesinleşti. Takımla çalışmaya başlayan ve uzun süren sakatlıklarından sonra ancak toparlanan Arda ve Baros'un ise kadroda olması, ancak ilk 11'de başlamaması bekleniyor. Hagi yönetiminde belirgin bir toparlanma sürecine giren Galatasaray, yaşadığı yönetim bunalımına ve bitmeyen sakatlıklara rağmen olumlu sinyaller vermeye başladı. Beşiktaş ise, bu önemli karşılaşma öncesinde adeta revire döndü. Bobo, Quaresma, Rüştü, Ersan, Guti, Ekrem, Nihat, Ernst, Aurelio, Sivok ve Ferrari'nin sakatlıklarının devam ettiği Beşiktaş'da bu oyunculardan Guti, Ersan, Aurelio ve Ernst'in derbiye yetişmesi bekleniyor. Ancak, özellikle Bobo ve Quaresma'nın sakatlıkları Beşiktaş'ın hücum üretkenliğini ciddi şekilde etkiliyor. Son Konyaspor maçında yine savunmasında açıklar veren ve Konyaspor gibi hücum gücü çok kısıtlı bir rakipten dahi iki gol yiyen Beşiktaş, savunma açısından iyi mesajlar vermiyor.

Bu karşılaşmada Galatasaray'ı maçın mutlak favorisi olarak görüyorum. Sakatlarının düzelmesi, bazı önemli oyuncularının form tutması ve savunmasının biraz daha toparlanmasıyla umut vaadeden bir performans göstermeye başlayan Galatasaray, zor bir dönemden geçen eksik rakibi Beşiktaş'a karşı kendini taraftarına affettirecektir. Bu maçta Galatasaray'dan Pino ve Elano'yu kadronuza almanızı öneririm. Bu karşılaşmada Elano'nun golle buluşacağını düşünüyorum, ancak yine de tercihim biraz daha Pino'dan yana. Beşiktaş cephesinde ise Galatasaray'ın ağır savunmasına karşı Holosko etkili olabilir. Nobre ise, Galatasaray savunmasının daha kolay savunabileceği bir oyuncu olduğu için fazla etkili olmayacaktır. Sürprizciler için iki isim ise, Galatasaray'dan Kewell veya Beşiktaş'tan Guti olabilir.

Bursaspor – Kayserispor

Hafta arasında Valencia karşısında yüz kızartıcı bir mağlubiyet alan ve Şampiyonlar Ligi'ndeki farklı mağlubiyetler koleksiyonuna bir yenisini ekleyen Bursaspor, tekrar lige konsantre olmaya çalışacak. Manisaspor'u deplasmanda mağlup ederek gücünü gösteren son şampiyon, İspanya'da adeta yerle bir oldu. Bu maçın ardından Kayserispor karşısında toparlanmaya çalışacak olan Bursaspor'da Ozan İpek ve Ali Tandoğan'ın sakatlıkları bulunuyor. Konuk Kayserispor ise, oldukça şanssız bir dönem geçiriyor. Daha önce Cangele ve Troisi'nin uzun süreli sakatlıkları nedeniyle ciddi bir kadro sıkıntısına giren Kayserispor'da bu kez de Zalayeta sakatlandı ve ilk yarıyı kapattı. Daha önce ciddi gol sıkıntısı yaşayan Kayserispor, Zalayeta'nın da yokluğuyla iyice zor bir duruma düştü. Galatasaray karşısında beraberliği kurtaran taraf olaran gözüken Kayserispor'da Ömer ve Mehmet Eren gösterdikleri etkili performansla göze çarptılar.

Kayserispor'un etkili savunmasını, Bursaspor'un moralsizliğini ve Kayserispor'un hücum bölgesinde yaşadığı sakatlıkları göz önünde bulundurarak bu maçın az gollü geçmesine kesin gözüyle bakıyorum. Bursaspor'un penaltıcı kalecisi Ivankov'u bu hafta kadronuza almanızı öneririm. Bu oyuncunun yanı sıra stoper Ömer Erdoğan da bu hafta iyi bir tercih olabilir. Kayserispor'un bu hafta maçı 0-0'a yönlendireceğini düşünüyorum. Kayseri ekibinden oyuncu almak isteyenlere bu kadar eksiğin arasında ilk 11'e geri dönecek olan Moritz'i veya Ömer Şişmanoğlu'nu önerebilirim. Ancak, bana sorarsanız bu maçta Kayserispor'un gol atmasının olasılığı gerçekten çok düşük.
GÜNÜN İLGİ ÇEKEN VİDEOSU
Tümü
 Reklam