Haber Tarihi: 11 Mart 2018 04:47 - Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2018 04:47

Uber taksi sürücüleri neden saldırıya uğruyor? Uber taksi kullanımı yasak mı?

Uber taksi kullanımı Türkiye'de yasak mı? sorusunun yanıtını buradan öğrenebilirsiniz. Peki Uber taksi sürücüleri neden saldırıya uğruyor? İşte tüm detaylar...

Uber taksi sürücüleri neden saldırıya uğruyor? Uber taksi kullanımı yasak mı?
Abone Ol
Uber takside yine olay! Uber sürücüleri ile taksi şoförleri arasında gerilimli olaylar devam ediyor. Peki Uber taksi nedir ve Türkiye'de resmen yasaklandı mı? Taksicilerle ile Uber şoförleri neden davalık oldu? Uber taksi hakkında tüm merak edilenlerin yanıtlarını sizler için haberimizde derledik.
UBER TAKSİ SÜRÜCÜSÜNE SALDIRI

- Kadıköy'de 3 gün önce bir grup taksici gece UBER'den araç çağırdı. Müşteri bildirimi ile UBER araçlarını tenha yere çağıran taksiciler, sürücüleri darp etti. UBER sürücüleri 3 taksiciden şik,yetçi oldu.

- 2 gün önce müşteri gibi aranıp Esenler'deki 15 Temmuz Şehitler Otagar'ına çağırılan UBER aracının şoförü, 10 taksi şoförünün saldırısına uğradı. Araya giren duyarlı diğer taksiciler tarafından kurtarılan UBER şoförü şikayetçi oldu.

- Şişli Harbiye'de önceki gece bir taksi sürücüsü, içerisinde yolcu bulunan UBER şoförüne saldırdı. Bıçakla aracı çizen ve tekmeleyen taksi şoförü, kadın yolcuların korku dolu anlar yaşamasına neden oldu. UBER şoförü aracını taksi şoförünün üzerine sürerek saldırıdan kurtuldu.

UBER TAKSİ NASIL KULLANILIYOR?

Uber nedir sorusu, uygulamanın Türkiye'de tartışma konusu olmasıyla birlikte daha fazla sorulmaya başlandı. Peki, Uber nedir, nasıl kullanılır? Uber uygulaması ile gerçekleştirilen taşımacılık hizmetinin normal taksi ya da toplu taşımadan farkı nedir? Uber, bir akıllı telefon uygulamasıdır. Telefona yüklendikten sonra kullanıcılara gidecekleri yerlere kadar eşlik edecek ulaşım aracını tespit etme, bulma, çağırma, fiyatını ve güzergahını belirleme hizmeti vermektedir. Kullanıcı gideceği yere taksi, lüks araç, tekne ya da herhangi bir araç ile gitme seçeneklerine sahip olabiliyor.

Nereye gidileceği ilk etapta sisteme yazıldığı için şoföre nereye gideceğinizi tarif etmekle uğraşmaya gerek kalmıyorç Uber ulaşım hizmeti kredi kartı ile döeme imkanı sağladığı için nakit para bulundurma zorunluluğunu da ortadan kaldırmış oluyor. Araç arayanlar ile araç sahiplerini buluşturan sistem Uber, dünyada İstanbul ile birlikte 315 ülkede hizmet veriyor.Yaklaşık 1 yıldır İstanbul'da kullanılmakta olan Uber, önümüzdeki yaz Çeşme ve Bodrum'da özel tekne bulma ve çağırma seçenekleriyle hizmet vermeye hazırlanıyor


UBER TAKSİ NEDİR?

Telefona indirilen uygulama ile yolcular kendisine en yakın şoförü bulabiliyor. Uygulamada kişi bulunduğu konumu bildiriyor bu sayede şoför yolcunun bulunduğu yere gidiyor. Ayrıca kredi ve banka kartı ile ödeme yapmak da mümkün oluyor. Yolcular taksiye binmeden önce bulunduğu konum ile gideceği yeri uygulamaya girerek yaklaşık ne kadar ödeme yapması gerektiğini de öğrenebiliyor.

Uber, kullanımı son derece pratik aşamalardan oluşan bir uygulama. Uber kullanabilmek için yalnızca bir akıllı telefona sahip olmanız yeterli. ''Uber nasıl çalışır?'' sorusu son derece kolay adımlardan oluşan bir cevabı içermektedir. Uber ile bir araç çağırmak ve seyahat edebilmek için:

İlk olarak Uber uygulamasını akıllı telefonunuzun online mağazasına (App Store/Google Play Store) girererek Uber uygulamasını aratın ve indirin.
Uygulamayı açtıktan sonra görüntülediğiniz ekranda telefon numaranızı girin.
Uber'e sorunsuz bir şekilde giriş yapmak ve diğer cihazlarınızdan da Uber'e ulaşabilmek için e-mail adresinizi, 5 haneli bir parola, adınızı ve soyadınızı tanımlayın. İşlemi onaylayın.
Görüntülediğiniz ekranda Uber'in kullanım şartları ve gizlilik politikasını okuyun ve uygulamayı kullanabilmek için onaylayın.
''Tercih ettiğiniz ödeme yönetimini seçin'' ekranında size uygun ödeme seçeneğine dokunun. Burada yapacağınız seçimi daha sonra değiştirebilir ya da her iki seçeneği de uygulama içerisinde kullanabilirsiniz. Uber ödeme yöntemleri nakit, kredi/bankamatik kartı şeklinde iki ayrı seçenekten oluşuyor.
Seçiminizi yaptıktan sonra aşağıda yer alan ''Devam'' kutucuğuna dokunun.
Uber'le bir seyahat deneyimi için ''Nereye?'' kutucuğuna dokunarak gitmek istediğiniz konumu seçin.
Seçtiğiniz konum için güzergahı görüntüleyin. Yapacağınız seyahat için ödemeniz gereken miktar ekranın sol tarafında yer alan ''uber XL'' seçeneğinin hemen altında yer alacak.
Son işlem olarak ''Alım Konumuzu Onaylayın'' ibaresinin altında yer alan adresinizi kontrol edin. Adres doğru olduğu takdirde ekranın altında yer alan '' Alımı Onayla'' kutucuğuna dokunun. Uber'le benzersiz bir seyahat deneyimi yaşayın!



UBER'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Uber'den yapılan açıklamada "Önceliğimiz bu zor zamanlarda Uber sürücü ortaklarımızın yanında durmak, onlara gereken hukuki yardımı sağlayıp destek olmaktır." ifadelerine yer verildi. İşte şirketten yapılan açıklama:

Önceliğimiz bu zor zamanlarda Uber sürücü ortaklarımızın yanında durmak, onlara gereken hukuki yardımı sağlayıp destek olmaktır. Türkiye'deki operasyonlarımıza, sorumlu bir iş ortağı olarak, sonuna kadar bağlıyız. En çok önem verdiğimiz konuların başında, yerel paydaşlarla beraber çalışarak, birlikte daha akıllı ve çevre dostu şehirler yaratmak geliyor. Buna taksiciler de dahil olduğu için Taksi ürünümüz mevcut. Türkiye'de taksicilerin Uber'in teknolojisinden faydalandığı bu işbirliğinin çok büyük bir potansiyeli olduğu inancındayız.

UBER NASIL KULLANILIR?

Uber'i kullanmak için ilk olarak hizmete üye olmak gerekiyor. Dilerseniz Uber.com sitesinden, dilerseniz de Android veya iPhone uygulamasından üye olabiliyorsunuz. Sonrasında bir araca ihtiyaç duyduğunuzda, uygulama üzerinden alınmak istediğiniz konumu seçiyorsunuz. Konumunuza göre araç talep ettiğinizde, bir sürücü talebinizi üstleniyor. Bundan sonra da gitmek istediğiniz yeri seçiyorsunuz ve sadece beklemek kalıyor. Dilerseniz varış noktasını seçtikten sonra, daha araç gelmeden bile yolculuğun ne kadar tutacağını görebiliyorsunuz.

UBER TÜRKİYE'DE NEREDEYSE YASAKLANDI

Türkiye'de Uber kullanmak bir anlamda yasaklandı. Peki Uber Türkiye'de neden yasaklanıyor? Uygulamadan en çok şikayetçi olan taksiciler. Uber sisteminin Türkiye'de vergi ödemediği, bunun da haksız kazanç olduğu dile getiriliyor. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, taksicilerin bu uygulamadan rahatsız olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Taksiciler plaka alıp vergi ödüyor. Uber uygulamaaının hesapları Hollanda bankalarıyla çalıştığı için hiçbir şekilde vergi ödenmiyor."

MÜŞTERİ GİBİ ÇAĞIRIP SALDIRDILAR

UBER hizmet verdiği tüm ülkelerde neredeyse taksicilerin düşmanı. Taksiciler kızdıkları, ekmeklerini çalmakla suçladıkları UBER sürücülerine zaman zaman şiddet de gösteriyor. İstanbul'da bugüne kadar 30 şoförün taksiciler tarafından saldırıya uğradığı ileri sürüldü.

Kadıköy'de UBER şoförlerinin kimliği belirsiz kişiler tarafından dövülmesi sosyal medyada çok tartışılmıştı. Önceki gün Üsküdar, Ünalan Mahallesi'ne sahte müşteri çağrısına giden UBER şoförü Alihan G. feci şekilde dövülerek hastanelik edildi. UBER şoförlerine yönelik son saldırı ise dün sabah İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nda oldu. UBER sistemi üzerinden yapılan müşteri çağrısına Bahtiyar Poslu yanıt verdi. Sözde havalimanına gidecek 5 müşterisini beklemeye başlayan Poslu bundan sonra yaşananları şöyle anlattı:
"Müşteriyi geldiğimi söylemek için aradım. Ancak gelmeyince sahte çağrı olduğunu anladım. Bu sırada 12 kişi saldırdı bana. Küfür ettiler. 'Kafana sıkacağız', 'Öldüreceğiz', 'Buradan yolcu aldırmayacağız' dediler. Canımı zor kurtardım. Darp raporu alıp şik,yet ettim."

Benzer bir saldırıya geçtiğimiz hafta Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uğradığını söyleyen Yavuz Saraç ise yara almadan kurtulan şanslı UBER sürücülerinden. Yabancı müşterilerinin aracından indirilip taksiye zorla bindirildiğini anlatan Yavuz Saraç, " Bizim her birimizin Turizm şirketi var. Acentelerden yolcularımızı alıyoruz. Sistem üzerinden aldığımız yolculardan sistem üzerinden fatura kesiliyor. TÜRSAB'dan, belediyeden, ulaştırma bakanlığından belgeniz olması lazım. Eğitim almanız, sınavlara girmeniz lazım. Oysa taksicilikte bunların hiçbiri yok" dedi.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok