Tokyo'nun Türkiye'de gelişen branşları

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlediği 129. toplantıda, 2020 Tokyo Olimpiyatları'na eklenmesine karar verdiği 5 branştan 4'ü Türkiye'de fazla bilinmeyen sporlar arasında yer alıyor.

Haber; AA
Sporx'e ücretsiz abone ol,ilk bilen sen ol!
Tokyo'nun Türkiye'de gelişen branşları
Klavye okları ile sonraki ya da önceki habere geçebilirsiniz.
05 Ağustos 2016 13:04
Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlediği 129. toplantıda, 2020 Tokyo Olimpiyatları'na eklenmesine karar verdiği 5 branştan 4'ü Türkiye'de fazla bilinmeyen sporlar arasında yer alıyor. 

Olimpiyatlara katılmasına karar verilen branşlardan karate dışındaki kaykay, sportif tırmanış, dalga sörfü ve beyzbol-softbol, birçok ülkede henüz gelişme dönemini yaşıyor. 

Türkiye'de bu branşlar içinde en oturmuş federasyon ise karate olarak öne çıkıyor. Türkiye'de birçok kulüp ve lisanslı sporcusu olan karate, olimpiyat oyunlarında ülke madalya sayısına katkı yapabilecek altyapıya sahip konumda bulunuyor. 

Karate Federasyonuna bağlı bin 704 kulüp bulunurken, federasyon, 125 bin 551'i erkek, 53 bin 468'i kadın olmak üzere 179 bin 19 lisanslı sporcuya sahip. 

Türkiye'de sportif tırmanış, Dağcılık Federasyonu bünyesinde çalışmalarını sürdürürken, beyzbol-softbol ise Beyzbol, Softbol, Korumalı Futbol ve Ragbi Federasyonunun çatısı altında bulunuyor. Beyzbol ve softbol, Türkiye'de 77 kulüp çatısı altında bin 862 sporcuyu barındırıyor. 

Kaykay ve dalga sörfünün ise Türkiye'de bağlı olduğu federasyon bulunmuyor.  

- Karate  

Uzakdoğu ülkelerinde geliştirilmiş ve bütün dünyada yaygınlaşmış karate, özellikle yumruk ve ayak vuruşlarından ibaret bir çeşit savunma sporudur.

Çin, Japonya, Kore gibi ülkelerde geliştirilen bu sporun birçok ekolü bulunuyor. MÖ 2000-3000 yıllarında Budist rahipler tarafından geliştirilen karatede, Budist inançlarına göre silah kullanmak veya bir canlının hayatına son vermek yasak.  
 

- Kaykay 

Ekstrem spor dalları arasında gösterilen kaykay, 20. yüzyılın ortalarından sonra ABD'nin Kaliforniya eyaletinin sahil kentlerinde, rüzgarsız günlerde sörf yapamayan gençler tarafından tahta bloklara tekerlek takılarak icat edildi.

Sporcu, ilerleyen veya durağan durumdaki kaykayın üzerinde dengede durarak çeşitli akrobatik hareketler gerçekleştirir.

Kaykay branşının Türkiye'de bağlı olduğu bir federasyon bulunmazken, branş, tüm dünyada popülaritesini gün geçtikçe artırıyor. Sokaklarda kaldırım, duvar ve basamakları kullanan sporcular, son zamanlarda kurulmaya başlayan kaykay parklarındaki çeşitli rampalarda da sporlarını yapma şansı yakalıyor. 

 

- Dalga sörfü 

Dalga sörfü, genel olarak kıyıya yaklaşan yüksek boyutlu dalgalar üzerinde ya da rüzgar gücünün yeterli seviyede olduğu ortamlarda, değişik boyutlardaki tahtalarla yapılan bir su sporudur.

Tarihsel geçmişi 18. yüzyıla dayanan sörfün, ilk olarak Tahiti'’de ortaya çıktığı varsayılmakta. Bu sporda sörfçü, tahta üzerinde kıyıdan uzaklaştıktan sonra kıyıya yaklaşan dalgaya girip estetik ve akrobatik hareketlerini yapıp dalganın gücüyle hedeflediği yere ulaşmaya çalışır.

Devasa dalgalara ihtiyaç duyulan dalga sörfünde, çevrenin coğrafi koşulları da önemli bir yer tutuyor. 

Genel olarak ‘"malibu"’ adı verilen tahtaların kullanıldığı dalga sörfünde, uzun veya kısa sörf tahtası tercihlerine göre oluşan alt dallar bulunuyor. Bu sporda yarışmalar, hız, etap yarışı, serbest stil, slalom ve süperX kategorilerinde yapılıyor.  

- Sportif tırmanış  

Dağcılık sporunun dalları içinde yer alan ve 100 yıllık geçmişi olduğu tahmin edilen sportif tırmanış, yapay duvarların kullanılmasıyla yaygınlaşmaya başladı.  

Sportif tırmanış, Türkiye'de daha çok üniversitelere, alışveriş merkezlerine ve oyun parkları gibi alanlara kurulan duvarlar sayesinde tanınır hale geldi. 

Hobi olmaktan çıkarak önemli bir spor branşı haline gelen sportif tırmanışta, tecrübe kadar kullanılan malzemelerin seçimi de dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor.  

- Beyzbol 

Daha çok erkekler tarafından yapılan bir spor branşı olan Beyzbol, genellikle 9 devre üzerinden oynanır. Her iki takımda, her devrede bir savunma ve bir hücum oyuncusu bulunur. Hücumdaki takımın her oyuncusu sırayla sayı kalesine gelir ve fırlatıcı tümseğinden fırlatıcının, sayı kalesinin arkasında duran yakalayıcıya attığı topa sopayla vurmaya çalışır.

Fırlatıcının atışının, vuruş alanı içinden geçen geçerli bir atış olup olmadığına sayı kalesinin arkasındaki hakem karar verir. Fırlatıcı dört geçersiz atış yaparsa vurucuya birinci kaleye yürüme hakkı vermiş olur. Bir vurucu, üç kez geçerli atışta topa vuramazsa, vurduğu topu karşı takımın yakalayıcısı havada yakalarsa ya da vurduğu topu ceza alanına düşürürse oyun dışı kalır. Üç oyuncusu oyun dışı kalan takım hücum hakkını kaybeder ve savunma konumuna geçer. İki takım da vuruş hakkını tamamlayınca devre tamamlanır. 

Vurucu, topa isabetli bir vuruş yaptığında birinci kaleye koşar. Savunma konumundaki karşı takımın oyuncularının topu alıp kale bekçilerine ulaştırmasına kadar geçen sürede öbür kaleleri de dolaşarak sayı kalesine dönebilen vurucu, bu durumda sayı turunu tamamlamış olur. İsabetli bir vuruştan sonra bir kaleye ulaşabilen vurucu, o kalede durabilir ve bir sonraki vurucunun koşusu esnasında o da ilerideki kaleye koşabilir. 

- Softbol  

Özellikle ABD'de popüler olan softbol, beyzbola benzeyen ve bu spordan türetilmiş bir oyun olarak dikkati çekiyor. 

1887 yılında George Hancock tarafından bulunan softbol oyununda ilk dönemlerde topu yakalamak için boks eldiveni, karşılamak içinse süpürge sapı kullanıldı.

Dokuzar kişilik iki takımın karşı karşıya geldiği softbolda maç, en az bir, en çok dört hakemle yönetiliyor. Güç, hız ve çok iyi takip gerektiren softbol, topun oyunda kalışı çok kısa bir süre olduğundan çok hızlı düşünme ve karar vermeyi gerektiriyor. Bu takım sporunda amaç, sopayla vurarak topu uzağa göndermek ve yapılan iyi atışlardan puan kazanmak.

Beyzbolun aksine hem erkek hem de kadın sporcular tarafından oynanan softbolun, Türkiye'de yıldızlar ve gençler kategorilerinde takımları bulunuyor. 

GÜNÜN İLGİ ÇEKEN VİDEOSU
Tümü
 Reklam