Haber Tarihi: 04 Mayıs 2023 15:18 - Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2023 15:18

Şevval ayı namazı niyeti nasıl yapılır? Diyanet açıklaması

Şevval ayı namazı niyeti nasıl yapılır? Diyanet açıklaması geldi. Şevval ayı orucuna niyet edilir için yapılması gerekenler haberimizde mevcuttur. Şevval orucu nasıl tutular gibi çok değerli bilgiler vardır ve merak eden müslümanlar için bir derleme gerçekleştirdik. Şevval ayında Şevval orucu tutmak Ramazan ayının hemen sonrasında 6 gün yapılır. Ramazan bayramı biter bitmez hemen altı günlük Şevval oruçlarının müstehab kılınması, bir taraftan vücudu kademe kademe normal düzenine alıştırmaya vesile olurken, asıl olarak Ramazan'daki oruç ruhaniyetini nafilelerle devam ettirmenin bir telkinidir.

Şevval ayı namazı niyeti nasıl yapılır? Diyanet açıklaması
Abone Ol
Şevval namazı çok faziletli bir namaz olduğu ve rivayet edilir. Bu önemli namazı kılabilmek için gerekli bilgileri haberimizden öğrenebilirsiniz. Kim Şevval ayında ister gece ister gündüz olsun sekiz rekat namaz kılarsa,  her rekatta 1 Fatiha ve 15 İhlası şerif okuyup, namazdan sonra  70 Salevat-ı şerife ve 
70 tesbih duası ( SübhanAllahi velhamdulillahi vela ilahe illAllahu vAllahu ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyilazim )
okursa

**Beni hak Peygamber olarak gönderen Hazreti Allah'a yemin ederim ki ; Herhangi bir kul bu namazı tarif ettiğim gibi kılarsa muhakkak Allahü Teala o kimsenin kalbine ilim ve hikmet pınarları akıtır. 
O hikmetlerle dilini konuşturur, 

o kişiye dünyanın derdini gösterdiğinde devasını da gösterir.
Yine beni hak Peygamber olarak gönderen Allah'a yemin olsun ki; 

Kim bu namazı vasf ettiğim gibi kılarsa, bu kılmış olduğu namazın en son secdesinden başını kaldırmadan mağfiret olur. 
O kişi , o yıl içerisinde vefat ederse, affa uğramış ve şehid olarak ölür.

Eğer o kişi bu namazı seferde kılarsa varacağı yere kolaylıkla varır. Oradaki maksadına erer. 

Eğer o kişi borçlu ise , Allahu Teala onun borcunu eda ettirir, eğer o kişi ihtiyaç sahibi ise Allahu Teala onun ihtiyacını giderir.
Yine beni hak Peygamber olarak gönderen Allah'a yemin olsun ki; Herhangi bir kimse bu namazı kılarsa, Allahu Teala Hz. bu namaz içinde okuduğu ayetteki her bir harf karşılığında ona Cennette mahrefe verir."

Ashab sorar ; "Mahrefe nedir ? Ya RasulAllah!"

HZ.Peygamber Efendimiz aleyhissalatu vesselam buyurdular ; "Mahrefe Cennette , bağlık ,bahçelik, bostanlık, hurmalıktır ki ; bir atlı her bir ağacın gölgesinde 100 sene at koştursa yine de nihayete ulaşamaz ( Başladığı noktaya varamaz )."

*-* Kaynak: 

Gunyetuttalibin(arabca aslının) 2.cildi 249.sayfası
ŞEVVAL AYI NAMAZI NİYET ETME

Bir oruçta hem kaza hem de nafile Ramazan'da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesyerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan'da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur

ŞEVVAL ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?



ŞEVVAL ORUCU NASIL TUTULUR, ÖNEMİ

Ramazan'dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." (Müslim, Sıyam, 204; Tirmizi, Savm, 53; Ebu Davud, Savm, 59) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Abidin, Reddü'l-muhtar, III, 421, 422).



Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan'da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan'da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan'da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.


ŞEVVAL ORUCUNUN ÖNEMİ NEDİR?

Peygamber Efendimiz Şevval orucuyla ilgili, "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." buyurmuştur.

"Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval'den de altı gün daha eklerse, bütün seneyi oruç tutmuş gibi olur." (Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai ve İbn-i Mace)

İbn-i Huzeyme'nin rivayeti ise şöyledir:

"Ramazan ayı orucu on aya, (Ramazan'dan sonra tutulan) altı gün oruç ise, iki aya denktir ki bu, bir senelik oruç demektir."
Ramazan ayından sonra şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Muhammed (S.A.V), "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur" (Müslim, Sıyam, 24; Tirmizi, Savm, 53) buyurarak Şevval ayında altı gün oruç tutmaya teşvik etmiştir.



ŞEVVAL ORUCU NASIL TUTULUR?

Ramazandan sonraki ay olan Şevval ayında tutulan oruca nasıl niyet edilir bilgisini edinmek için haberimizi okuyabilirsiniz. Şevval ayında tutulan 6 günlük oruç, Ramazan ayından sonra tutulan 6 günlük oruç şeklinde bulabilirsiniz. Şevval orucu nasıl tutulur konusunda var olan bilgileri bir araya getirerek sizler için hazırladık. Şevval orucu nasıl tutulur bilgisi dışında Şevval orucu nedir? Şevval ayının önemi, Şevval orucu faziletleri konusunda bilgileri okuyabilirsiniz. Ramazan'dan sonra şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz, "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur" (Müslim, Sıyam, 204; Tirmizi, Savm, 53; Ebu Davud, Savm, 58-59) buyurmuştur.

ŞEVVAL AYINDA KAZA ORUÇLARI TUTULUR MU?

Şevval ayında tutulan orucun hem kaza hem de şevval orucu yerine geçip geçmediği hakkında bazı kaynaklar öncelikle kaza oruçlarının tutulmasını, ardından da 6 gün şevval orucu tutulmasını tavsiye ederken, bazı kaynaklar da kaza veya adak oruçlarını bugünlerde tutmakla da aynı sevabın elde edileceğini belirtmektedir. Buna göre; isteyen öncelikle, varsa kaza orucunu tutar, borcunu öder, ardından da vakit kalırsa ayrıca şevval ayı orucunu tutar. İsteyen Şevval ayında kaza oruçlarını tutar ve bunu şevval orucu olarak da kabul eder.

Şevval ayında tutulan orucun çok sevabı vardır. Üç hadis-i şerif meali şöyledir:
Ramazandan sonra şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur. [Taberani]
Ramazan orucuyla şevvalde de 6 gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş sayılır. [İbni Mace]

Ramazan ayı orucu on aya, ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukabil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok