Haber Tarihi: 01 Nisan 2022 21:36 - Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2022 21:36

Sahurda çiğ köfte yenir mi? Çiğ köfte susatır mı?

2021 Ramazan ayında merak edilenlerden biri de çiğ köfte oldu. Sahurda çiğköftenin susatıp susatmadığı çok merak ediliyor. Bu haberimizde sahurda çip köfte yenir mi? Çiğ köfte susatır mı? Çiğ köfte yerseniz oruç tutabilir miyim sorusunun cevabını vereceğiz

Sahurda çiğ köfte yenir mi? Çiğ köfte susatır mı?
Abone Ol
Sahurda yiyecek ve içilecekler büyük önem verilmesi gerekiyor. Sahurda çiğ köfte yemek gün içerisinde sizi büyük sıkıntılara sokabilir. Sahurda çip köfte yenir mi? Çiğ köfte susatır mı? gibi soruların cevabı evet olacaktır. Eğer bünyeniz çok sağlam değilse susuzluktan dolayı ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Çiğ köftenin özellikle dışarıdan alınıp sahur vaktinde yenmemesi öneriliyor. Özellikle hazır satılan çiğ köftelerde aşırı derecede baharat ve nar ekşisi kullanılıyor. Bu yüzden bu malzemeler sizi fazlası ile susatacaktır. Eğer imkanınız varsa evde kendiniz yapabilirsiniz. Az nar ekşisi ve baharat kullanarak sahurda dilerseniz çiğ köfte yiyebilirsiniz. Çiğ köfteden başka yiyebileceğiniz çok daha faydalı ve insanı tok tutan besinler vardır. Dilerseniz bu besinleri tüketebilirsiniz
1 – Yumurta: Sahurda en çok tercih edilen ve insanı tok tutan besinlerin başında gelmektedir.

2 – Patates: Patates haşlaması yada kızartması yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta tuzun az kullanılmasıdır. Çok fazla tuz kullanırsanız sizi susatır

3 – Yoğurt: Metabolizmayı hızlandıran, mideyi rahatlatan yoğurt, aynı zamanda insanı tok tutar.

4 – Muz: Meyve olarak muz tüketebilirsiniz. Şekerli olmasından sakın korkmayın. Muzun içinde bulunan doğal şeker sizi tok tutar.

5 – Süt: Tıpkı yoğurt gibi bir başka kalsiyum kaynağı olan süt, kemik sağlığına katkı sağlar. Sütün bir başka özelliği ise, susamayı önlemesidir.

SAHURA NE KADAR KALDI?

İFTARA NE KADAR KALDI?




SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER

Yumurta: Vazgeçilmez bir sahur seçeneği. Onu omlet olarak ya da menemen gibi sebzelerle zenginleştirerek tüketmek en doğrusu.

Peynir: Başlı başına bir sahur seçeneği olabilir. Onun yerine yoğurdu da tercih edebilirsiniz.

Proteinli salatalar: Ton balığı, tavuk ve et parçalarıyla zenginleştirilmiş salatalara da sahurda yer verebilirsiniz.

Baklagiller: Bol mercimekli salatalar, kıymalı mercimek, nohut, fasulye karışımları sahur için iyi seçimlerdir.

Posa zengini çorbalar: Özellikle kuru baklagil eklenmiş yoğurt çorbaları, yulaf kepeği ve mercimek eklenmiş sebze çorbaları ile nohutlu çorbalar akılcı sahur seçenekleri arasında.

Etli dolmalar: Dolma hazırlarken pirinç yerine kepekli bulguru tercih etmenizi öneririz.

Taze meyveli veya kuru yemişli yoğurtlar: Taze kayısı, elma, muz, çilek parçaları veya badem, ceviz, fındık eklenmiş bir kâse yoğurt, mükemmel bir sahur seçeneği...

Yağlar: Zeytinyağı ve ketentohumu yağı, tokluk süresini uzatır. Bu nedenle sahur seçeneklerinize bu yağlardan ekleyebilirsiniz.

Ayran, kefir: Ayran mükemmel bir sahur içeceğidir. Ancak sahurda sadece ayrana değil, kefire de yer vermeyi düşünün. Cacık da içecek yerine geçebilir.

Badem, fındık, fıstık: Her sahura iki adet ceviz, üç adet fındık, dört adet bademle başlamanızı tavsiye ederim.



RAMAZAN'DA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

* Oruç tutmak

* Geceleri Peygamber Efendimiz'in sav sünneti olan teravih namazını kılmak

* Kur'an okumak

* Namazları cemaatle kılmak

* Sahur yapmak

* İftar ettirmek

* Kadir Gecesini aramak

* Sabretmek

* İhsan ve ikramda bulunmak

* Tövbe etmek

* Cenneti istemek

* Çokça Kelime-i Tevhid söylemek

* Ramazan umresi yapmak

* Açları doyurmak


ORUÇ AÇMA DUALARI NELERDİR?

Allah'ım senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım. Ey, bağışlaması bol Rabb'im, beni, ailemi, milletimi, devletimi ve inananları koru. Rahmetini, yardımını esirgeme ülkemizden. Bizlere yaşama sevinci ver. Her türlü güçlüğe karşı dayanma gücü ver. Senin her şeye gücün yeter. Amin.

Bismillahi vel hamdü lillahi, Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ni hamdike tekabbel mini, inneke entes semiul alim.

Allahım! Senin senin için oruç tuttum, Senin için rızkınla oruçumu açtım. Ancak sana tevekkül ettim. Seni hamdinle tespih ederim. Allahım benden kabul buyur. Çünkü sen işiten ve bilensin.

'Sizden biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın. Çünkü hurmada bereket vardır. Eğer hurma bulamazsa, su ile açsın. Zira su temizleyicidir.'

Ebu Davud ise Peygamberimizin oruç açmasıyla ilgili şunları aktarıyor;
-'Resulullah(s.a.v.) akşam namazını kılmadan önce birkaç tane taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı. Kuru hurma bulamazsa da bir kaç yudum su yudumlardı.'

Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli savmel' ğadin min şehri ramazane nev eytü fağfir li ma kaddemtü vema" ahhertü. "

Manası: "Allah'ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.''

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok