Haber Tarihi: 14 Mart 2018 04:21 - Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2018 04:21

Pi day 2018, Pi günü nedir? Pi günü neden kutlanır? Anlamı tarihi nedir?

Pi günü her yıl 14 Mart tarihinde neden kutlanıyor? sorusunun yanıtını haberimizden öğrenebilirsiniz. İlk olarak Pi günü ne zaman kutlandı ve nerede kutlandı? İşte Pi günü hakkında bilinmeyenler...

Pi day 2018, Pi günü nedir? Pi günü neden kutlanır? Anlamı tarihi nedir?
Abone Ol
Pi gününe özel Google, Doodle yaptı!Bu gelişmeyle birlikte binlerce vatandaş Pi gününün öneminin ne olduğunu araştırıyor. Peki Pi günü her yıl hangi tarihte kutlanıyor ve önemi nedir? sorularının yanıtını rahatlıkla buradan ulaşabilirsiniz. İşte Pi Sayısı Günü hakkında bugün araştırılanlar ve tüm detaylar... Pİ GÜNÜ NEDİR?
Dünya Pi Günü, matematik sabiti pi sayısı anısına kabul edilmiş ve her yıl 14 Mart'ta kutlanmaktadır. Nedeni ise Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının anımsatmasıdır.

Yunanca'da çevre sözcüğünün ilk harfi olan ? simgesinden alan, bir dairenin çevresinin çapına bölünmesi sonucu, matematikte kullanılan sayıdır. Değerinin tam olarak bilinmezken genel bir ifadeyle 3 ya da 3,14 olarak kabul edilen, sürekli kullanılış tarihi 250 yıl kadar önceye dayanan sabit kılınan bu sayı 'Pi Sayısı' olarak anılmaktadır.

Eski Mısır'da Rhind Papirüsü'nde isminin geçtiği pi sayısı, Ludolp sayısı ya da başka bir deyişle Arşimet Sabiti olarak da söz edilmektedir. Pi sayısını Babilliler 3 ya da 3,125 olarak kabul etmişlerdir. Eski medeniyetlerden Mısırlılar ise 3,1604 şeklinde sabitlemiştir. Türk matematikçisi olan Semerkandlı Gıyaseddün Cemşid El Kaşi, ilk defa 1436 senesinde Pi sayısının değerini 16 ondalığa kadar hesaplamış bir isimdir.

Pi sayısı için günümüzde yaygın olan yaklaşım 3,14'tür. Gerçek değeri ise 3,141592653589793238462643383... şeklinde sonsuz devam etmektedir. Çemberin çevresinin ve alanın hesaplanması başta olmak üzere matematik, geometri ve fizik gibi bilimlerde büyük bir öneme sahiptir.



Pİ SAYISI GÜNÜ HANGİ TARİHTE?

Dünyada 14 Mart, tarihin 3,14 sayısına benzemesinden dolayı Pi Günü olarak kutlanmaktadır. Pi Günü, ünlü matematik sabiti pi sayısı anısına özel kabul edilmiştir. Pi günü Türkiye'de ilk defa 2007 yılında kutlanmıştır.

Pİ SAYISI GÜNÜ TARİHİ VE ÖNEMİ

İlk kez 1998 yılında San Francisco Exploratorium'da ünlü bir fizikçi olan Larry SHAW tarafından kutlanan Pi Günü, Türkiyede ilk kez 2007 senesinde kutlanmıştır. Amerika ise 12 Mart 2009 tarihini " Ulusal Pi Günü olarak ilan etmiştir ki tarihi belirtirken önce günü daha sonra da ay belirterek tarih yazan ülkelerde ve fraksiyonel yaklaşımın savunucusu olan matematikçiler ise 22/7 tarihini; yani 22 Temmuz'un Pi Günü olarak kutlanması gerektiğini iddia etmektedirler.


Dünyanın birçok yerinde matematikçiler tarafından matematik – geometri olimpiyatları düzenlenmekle birlikte, pi sayısının virgülden sonraki kısımda en çok yer alan rakamlarını ezberleme yarışmaları yapılmaktadır. 2004 yılında düzenlenmiş olan Pi Günü'nde, "Bay Beyin" " lakabıyla anılmakta olan Daniel Tammet, Pi sayısının virgülden sonraki kısmında yer alan 22.514 basamağını ezbere okumuş ve dünya tarihinde oldukça önemli bir rekora imza atmıştır.

Pİ SAYISI GÜNÜ KUTLANMA SEBEBİ

Pi Sayısı gününü 14 Mart'ta çeşitli etkinlikler düzenleyerek kutlanılır. Matematikçiler açısından bugün özel gündür. 14 Mart olmasının nedeni ise Pi Sayısının 3.14 olmasından dolayıdır. Bugün tüm dünyada 14 Mart'ta kutlanılır. Pi Günü San Frincisco'da ünlü fizikçi Larry SHAW tarafından kutlanmıştır. Ülkemizde ise 2007 yılında Pi Günü kutlanmıştır. Amerikalılar ise Pi Günü'nü 12 Mart 2009 olarak ulusal Pi Günü ilan etmiştir.

Dünya da her yıl 14 Mart'ta matematikçiler tarafından kutlanan Pi Günü, matematikte kullanılmakta olan sabit pi sayısı anısına kutlanır. 14 Mart günü Pi Sayısı olan 3,14'e benzemesi, bu tarihin bütün dünyada Pi Günü olarak anılmasına vesile olmuştur.

Pİ SAYISI KAÇTIR?

Eski Mısır'da yazılmış olan Rhind Papirüsü'nde adı geçen pi sayısı, Ludolp sayısı ya da başka bir deyişle Arşimet Sabiti olarak da ifade edilmektedir. Pi sayısını Babilliler 3 ya da 3,125 olarak kabul ederken, Mısırlılar ise 3,1604 şeklinde kullanmışlardır. Ünlü Türk matematikçisi olan Semerkandlı Gıyaseddün Cemşid El Kaşi, ilk defa 1436 yılında Pi sayısının değerini 16 ondalığa kadar hesaplayarak tarihe isminİ yazdırmıştır.

Pİ GÜNÜ'NE ÖZEL DOODLE

Google, birçok özel günde olduğu gibi Pİ sayısı gününüe unutmadı ve özel bir doodle hazırladı.



Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok