Haber Tarihi: 13 Eylül 2018 09:35 - Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2018 09:35

ÖSYM ek tercih kılavuzu 2018! YKS ek yerleştirme kılavuzu

ÖSYM ilk yerleştirmeler sonucu boşta kalan kontenjanları yayınlandı mı? Boş kontenjanlar belli oldu mu?? Ek yerleştirmelere kimler başvuru yapabilecek? Ek tercihler için istenen başvuru ücreti ne kadar? Ek tercihler hangi tarihler arasında yapılacak? İşte detaylar.

ÖSYM ek tercih kılavuzu 2018! YKS ek yerleştirme kılavuzu
Abone Ol
YKS ek tercihler ne zaman yapılacak?Ek tercih kılavuzu ne zaman yayımlanacak? Ek tercihler kapsamında yerleştirmeler nasıl yapılacak? Boş kontenjanlar ne zaman belli olacak? Ek tercihlere başvuru şartı nedir? Ek tercih başvuru ücreti ne kadar? İşte ÖSYM'nin yaptığı açıklama ve tüm detaylarla sizlerleyiz.
EK YERLEŞTİRME NEDİR?

Ek puanlı yerleştirme, 2012 yılında alınan karar ile kaldırılmıştır. Bu puan türü meslek ve ticaret liseleri gibi mesleki eğitim veren liselerce kullanılmaktaydı. Ancak meslek ilgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden önce kayıt olan adaylar ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirilecek.

İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar ek puanları hesaplanmış olsa bile lisans programlarına ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirilmezler.

ÖSYM tarafından üniversite tercih sonuçlarına göre genel yerleştirme işlemlerinin sonunda boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılmaktadır. Yükseköğretim bölümlerine kayıt olunduktan sonra boş kalan kontenjanlar, üniversiteler tarafından ÖSYM'ye bildirilmektedir.



ÖSYM EK TERCİH BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILACAK?

ÖSYM'nin ek tercih süreci, geçtiğimiz yıl 18 Ağustos tarihinde tamamlanan üniversite kayıtlarının ardından, 25 Ağustos tarihinde alınmaya başlamıştı. Geçtiğimiz yıl uygulanan süreç ve bu yıl üniversite kayıtlarının 7 Eylül tarihinde tamamlandığı ele alınırsa, ek tercih işlemlerinin 14 Eylül Cuma günü alınmaya başlayacağı öngörülebilir.

EK YERLEŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN


Beklenen bu tarih, ÖSYM'nin yoğunluğuna göre erken ya da geç açıklanacak şekilde değişkenlik gösterebilir.

YKS EK TERCİH VE YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2018- YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacak. Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

ÜNİVERSİTELERDE BOŞ KONTENJANLAR

Bu yılki normal yerleştirme döneminde en büyük kontenjan boşlukları yüksekokullarda oldu. Moda tasarımı, pazarlama, muhasebe bilgi sistemleri ile uluslararası ticaret ve lojistik yönetimi gibi birçok alan yüzde 10'un altında kaldı.

MÜHENDİSLİK ALANLARINDA BOŞLUKLAR BULUNUYOR

Yazılım, enerji, havacılık ve tıp gibi mühendislik alanlarında hiç boşluk kalmadı. Ancak birçok mühendislik bölümünde dikkat çekici boşluklar bulunuyor. Makine mühendisliğine yüzde 82 yerleşilirken, 1.809 aday için yer var. Elektrik-elektronik mühendisliğinde sıraların yüzde 84'ü doldu ama 1.438 boş kontenjan ortaya çıktı. Kontenjanlarının yarısını dolduramamış programlar arasında ulaştırma mühendisliği yüzde 20 ile öne çıkanlardan biri. Bu oran, enerji sistemleri mühendisliğinde yüzde 56 ve çevre mühendisliğinde ise yüzde 72.

Devlet, vakıf, KKTC ve diğer ülkelerdeki üniversitelerin lisans ve önlisans programlarında toplam 128 bin 508 kontenjan boş kaldı. Dört yıllık lisans bölümlerinde 484 bin kontenjana 395 bine yakın aday yerleşti, 89 binden kontenjan boş kaldı. Önlisansla birlikte boş kontenjan sayısı 128 bini geçti.



LİSEDEN MEZUN OLMAYANLAR NE YAPACAK?

Üniversite kontenjanları yayınlanıp, üniversite tercihleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme işlemleri gerçekleştiriliyor. Ek yerleştirme tarihleri yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra belli oluyor. Merkezi yerleştirme kapsamında tercih yaptıktan sonra tercih sonuçlarıyla birlikte bir üniversiteye yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuru yapamıyorlar.

Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacak.

Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 31 Aralık 2018 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacak.

YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULACAKTIR?

Yerleştirme Sonuçları internet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacaktır. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecektir.

857 BİN 240 KİŞİ AÖF'E YERLEŞTİ

YKS'ye başvuran aday sayısı 2 milyon 381 bin 412 olurken, üniversitelerin lisans, önlisans programları ile açıköğretim fakültesine (AÖF) yerleşen aday sayısı ise 857 bin 240 aday olarak duyuruldu.

Son sınıf düzeyinde YKS'ye başvuran 954 bin 353 adaydan 309 bin 583'ü, önceki yıllarda yerleşmemiş 791 bin 929 adaydan 352 bin 474'ü, daha önce yerleşmiş 397 bin 614 adaydan 106 bin 399'u, bir yükseköğretim programını bitirmiş 191 bin 644 adaydan 69 bin 648'i, yükseköğretimden kaydı silinmiş 45 bin 872 adaydan 19 bin 136'sı üniversitelerin lisans, önlisans programları ile AÖF'ye yerleşti.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:
Gündem
Daha fazla göster
 Reklam 

SON HABERLER

yukarı ok